*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


4 Gezondheidsvoordelen van boekweit, een volkorenrijke voedingsstof

4 Gezondheidsvoordelen van boekweit, een volkorenrijke voedingsstof

Boekweit is, ondanks wat de naam al doet vermoeden, geen graan- of tarweproduct. Het is een fruitzaad dat afkomstig is van de boekweitplant (Fagopyrum esculentum), en het is nauwer verwant aan rabarber en zuring. Boekweit behoort tot een voedselgroep die gewoonlijk pseudocereals wordt genoemd – zaden die op dezelfde manier worden geconsumeerd als granen, maar niet groeien uit gras, zoals andere granen.

De zaden, ook bekend als gries, zijn een populair gezondheidsvoedsel geworden omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen en antioxidanten, waardoor sommigen boekweit als een superfood beschouwen.

Boekweit is een voedingskrachtcentrale

Boekweit is een glutenvrij voedingsmiddel dat een goede bron is van koolhydraten, eiwitten en vezels. Een kopje boekweit bevat de volgende voedingsstoffen:

Calorieën – 583 kcal
Eiwitten – 22,5 gram (g)
Vezel – 17 g
Natrium – 1,7 g
Koolhydraten – 122 g
Vet – 5,78 g

Boekweit bevat meer mineralen – zoals mangaan, magnesium en ijzer – dan veel gewone granen zoals rijst en maïs. Deze worden ook goed geabsorbeerd, zelfs nadat ze zijn gekookt, dankzij de relatief lage fytinezuurgehaltes van boekweit, een veel voorkomende remmer van minerale absorptie in korrels.

Wat maakt boekweit goed?

Voedingsdeskundigen beschouwen boekweit als een gezond alternatief voor tarwe vanwege het hogere gehalte aan antioxidanten en minder calorieën in vergelijking met andere granen. Mensen die regelmatig boekweit consumeren, genieten van de verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen die het biedt. Hier is een overzicht van vier belangrijke gezondheidsvoordelen die dit pseudocereale gebied biedt.

Verbetert de gezondheid van het hart

Boekweit bevat hart-gezonde verbindingen zoals rutine en vezels. Uit een studie gepubliceerd in Food Research International is gebleken dat boekweit de enige bron van rutine is – een krachtige antioxidant die wordt gebruikt om de bloedsomloop te bevorderen – bij pseudo-granen.

Rutine kan bij bepaalde dieren de vorming van bloedstolsels voorkomen. Het voorkomen van bloedstolsels kan het risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals beroertes en hartaanvallen verminderen.

Boekweit is ook een goede bron van voedingsvezels. Volgens Dr. Cheryl Clark van de Harvard Medical School hebben mensen met een vezelrijk dieet minder kans op hartaandoeningen. Vezels doen dit door zowel bloeddruk als cholesterol te verlagen – beide factoren bij het bepalen van de gezondheid van het hart.

Verbetert de spijsvertering

De voedingsvezels in boekweit ondersteunen het spijsverteringssysteem door voedsel te helpen door het spijsverteringskanaal te bewegen en bulk aan ontlasting toe te voegen. Een studie gepubliceerd in de Gastroenterology Review heeft ook aangetoond dat voedingsvezels ook het risico op inflammatoire darmziekten kunnen verminderen.

Beheert bloedsuiker

Boekweit is een bron van complexe koolhydraten. Deze koolhydraten hebben meer tijd nodig om te verteren, wat op zijn beurt een minder directe invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt en voor langere tijd stabiel blijft. Bovendien helpen deze koolhydraten ook bij het beheer van diabetes. Een rapport gepubliceerd in The New England Journal of Medicine ontdekte dat voedingsvezels die rijk zijn aan vezels, een soort complexe koolhydraten, de glykemische controle helpen verbeteren en hyperinsulinemie verminderen – abnormaal hoge niveaus van insuline in het lichaam.

Hulp bij gewichtsbeheersing

Een studie gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition heeft aangetoond dat eiwit een sleutelrol speelt in de voorschriften voor lichaamsgewicht. Onderzoekers koppelden deze bevinding aan verzadiging, of het gevoel van volheid na een maaltijd. Voedingsmiddelen die de verzadiging verhogen, kunnen honger gedurende langere tijd voorkomen, waardoor de totale calorie-inname die een persoon per dag verbruikt, effectief wordt verminderd.

De bevindingen tonen aan dat eiwitrijk voedsel, zoals boekweit, over het algemeen de verzadiging meer verhoogt dan koolhydraten of vet. De onderzoekers merkten echter op dat een toename van de eiwitinname door voeding gepaard moet gaan met fysieke activiteit en een gecontroleerd dieet.

Bronnen:

MedicalNewsToday.com

Healthline.com

FDC.NAL.USDA.gov

OnlineLibrary.Wiley.com

NaturalFoodSeries.com

OrganicFacts.net

ScienceDirect.com

News.Harvard.edu

Health.Harvard.edu

Termedia.pl

Academic.OUP.com

NEJM.org

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Gevonden, in dode potvis: 100 plastic bekers, 25 plastic zakken, 4 plastic flessen, 2 flip-flops
Next Krijg verlichting van rug-, nek- en kaakpijn met deze eenvoudige levenshack

About author

You might also like

Natuurlijk genezen

Dit zijn de 14 belangrijkste symptomen van een schildklierprobleem

Om te beginnen willen wij wel duidelijk maken dat deze symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben uiteraard, ga dus altijd naar de huisarts om te laten onderzoeken wat het exacte

Natuurlijk genezen

Heb je vaak last van een blaasontsteking? Met de DEZE voeding voorkom je dit!

Een blaasontsteking is ontzettend pijnlijk en kan iets zijn wat helaas vaak terugkeert. Het aantal vrouwen die te maken hebben met een gevoelige en ontstoken blaas ligt veel hoger dan

Natuurlijk genezen

Wikkel je been met kool gedurende 1 uur en dit zal gebeuren met je gewrichtspijn

Kool is een zeer voedzame groente met zeer weinig calorieën. Het is rijk aan vitamine C, K en kalium. Kool is een van de voedingsmiddelen die helpt in de strijd