6 x voeding die ontstekingen veroorzaakt

6 x voeding die ontstekingen veroorzaakt

Ontstekingen in je lichaam, dat klinkt negatief en dat is het meestal ook.

Luister naar dit artikel

Een ontsteking is een reactie van je lichaam op beschadigingen of prikkels van buitenaf. Die prikkels kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, virussen of schimmels, maar ook door irriterende stoffen, hitte of straling. Een ontsteking kan ook in je lichaam zelf ontstaan, denk bijvoorbeeld aan reuma.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Door een ontsteking probeert je lichaam zich te herstellen van die beschadigingen of prikkels. Als je lichaam er niet helemaal in slaagt om te herstellen, kan je last krijgen van chronische ontstekingen. Soms zonder dat je er veel van merkt. Chronische ontstekingen zijn op den duur schadelijk voor je lichaam en worden gelinkt aan een verhoogd risico op allerlei ziekten.

Voeding en ontstekingen in je lichaam

Op sommige dingen heb je natuurlijk weinig invloed. Maar je hebt wel invloed op wat je eet. En dat heeft een groot effect op ontstekingen in je lichaam. Deze zes voedingsmiddelen hebben een negatieve invloed op ontstekingen.

1. Suiker

Maisstroop en suiker zijn de twee meest gebruikte vormen van suiker in voeding. Suiker bestaat voor 50% uit glucose en voor 50% uit fructose (fruitsuikers). Maisstroop bestaat uit 55% fructose en 45% uit glucose. Normale hoeveelheden fruitsuikers uit fruit en groenten leveren in principe geen problemen op, maar fructose uit toegevoegde suiker doen dat wel.

Fructose vind je in heel veel voedingsmiddelen terug. Ook in voeding waar je het niet direct zou verwachten. O.a. in frisdranken, fruitdranken, ontbijtkoek, cornflakes, snoep, koek, soepen, sauzen, enz. Je herkent het op het etiket onder namen als fructose-glucosestroop, maisstroop, HFCS.

Volgens onderzoek leidt een voedingspatroon met veel fructose tot ontstekingen in het lichaam en kan het op den duur tot allerlei ziekten leiden zoals obesitas, lever- en nierziekten en insuline resistentie.

2. Bewerkte koolhydraten

Koolhydraten hebben een slechte naam. Maar het zijn vooral de bewerkte koolhydraten die een probleem vormen.

Met onbewerkte koolhydraten zoals heel fruit, groenten, zaden en volkorengranen krijg je tegelijk ook veel vezels binnen. Deze vezels zorgen voor een vertraagd vrijkomen van energie en daardoor minder grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en een betere vertering in de darmen. Bij bewerkte koolhydraten zijn de vezels verwijderd. Denk aan producten van wit meel, pasta, koekjes, enz. Als je deze eet, schiet je suikerspiegel omhoog.

Bewerkte koolhydraten scoren hogerop de glycemische index (GI) en voeding met een hoge glycemische index gaan volgens dit onderzoek eerder dood aan ziekten die met ontstekingen te maken hebben zoals COPD.

3. Plantaardige olie

Plantaardige olie is echt niet zo gezond als vaak wordt gedacht. Met koudgeperste oliesoorten en kokosolie is weinig mis, maar industrieel gemaakte plantaardige oliën en olie gemaakt van zaden zijn niet zo gezond als veel mensen denken. Dit geldt bijvoorbeeld voor geraffineerde maisolie, zonnebloemolie, raapzaadolie, pinda- en sesamolie.

Door de bewerking van deze oliesoorten met chemicaliën, verandert de structuur van deze meervoudig onverzadigde vetzuren waardoor ze veel omega-6 bevatten en ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Omega-6 vetzuren krijg je met een Westers dieet al voldoende binnen. Je zou juist meer omega-3 moeten binnenkrijgen. Deze gaan ontstekingen tegen.

4. Transvetten

Transvetten behoren tot de ongezondste vetten en zijn dus nog ongezonder dan verzadigd vet. Transvetten zijn onverzadigde vetzuren die door een chemisch proces gedeeltelijk gehard worden. Transvet komt ook van nature voor in voedingsmiddelen als vlees, melk en melkproducten, maar het zijn juist de kunstmatige transvetten die slecht voor lichaam zijn.

Transvetten verlagen het goede cholesterol en veroorzaken beschadigingen en ontstekingen van de cellen in de wand van de bloedvaten.

5. Bewerkt vlees

Niet het vlees zelf, maar het feit dat het bewerkt is, maar het ongezond. Het regelmatig eten van bewerkt vlees wordt in verband gebracht met verschillende ziekten zoals hart- en vaakziekten, diabetes en darmkanker.

Bewerkte vleessoorten zijn bijvoorbeeld worst, ham, bacon, gerookt vlees en hamburgers. Deze vleessoorten bevatten meer AGEs (Advanced Glycation End products). AGEs worden veroorzaakt door verhitting van het vlees. Van deze AGEs is bekend dat ze ontstekingen veroorzaken en tot ziekten leiden.

6. Alcohol

Matig gebruik van alcohol heeft een paar voordelen voor de gezondheid. Te veel alcohol is schadelijk voor het lichaam. Ontstekingen in het lichaam worden gemeten door het CRP (C-reactieve proteïn) te meten. Volgens dit onderzoek is het CRP verhoogd na alcoholgebruik.

Om problemen met alcohol te voorkomen zouden mannen niet meer dan twee alcoholische drankjes en vrouwen niet meer dan één alcoholisch drankje per dag moeten nemen.

Soms lijkt het wel of je bijna niks meer kan eten, zonder dat het slecht is voor je gezondheid. Maar het komt vaak op hetzelfde neer. Eet minder gezonde producten met mate en kies zo veel mogelijk onbewerkte producten.

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Alweer last van verkoudheid door de herfst? Dit zijn 4 goedkope wondermiddeltjes!
Next Dit onbekende simpele trucje werkt veel beter tegen artritis, ischias en rugpijn dan pillen

You might also like

Natuurlijk genezen

Stof in alledaagse groentes bestrijdt dodelijke kankercellen. Dit veelbelovende onderzoek laat zien hoe

Luister naar dit artikel Een stof die in groentes zoals broccoli wordt gevonden speelt een rol bij de behandeling van huidkanker, blijkt uit nieuw onderzoek in het European Journal of Medicinal

Natuurlijk genezen

3 Manieren om Baking Soda(zuiveringszout) te drinken voor een betere gezondheid

Luister naar dit artikel Velen van u gebruiken al jaren zuiveringszout in en rond uw huis zonder ooit zelfs maar te weten wat het is en vooral wat het kan

Natuurlijk genezen

Wetenschappers beweren dat insecten vol antioxidanten zitten en dat het drinken van “cricketsap” kanker stopt

Luister naar dit artikel Velen van ons hebben wel eens iets gegeten dat we onaangenaam vinden in naam van een goede gezondheid, maar het idee van het consumeren van insecten