Als je niet eet ga je dood ! ( Als je eet ook !)

Als je niet eet ga je dood ! ( Als je eet ook !)


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Verhongeren doe je niet even, dan zou je oud en bejaard zijn maar heel belangrijk ook een voltooid leven hebben. Tevens is eten een pressiemiddel om te protesteren. Iets met hongerstakers en zo. Voor de ouderen onder ons is het een manier om zelfmoord te plegen , vrijwillig dan wel gedwongen.

We kennen allemaal de horror verhalen van (christelijke)  verpleeghuizen. Personeel is wegbezuinigd, keukens zijn wegbezuinigd en een diepvriesmaatlijddiepvrieshap van een matige kwaliteit wordt de bewoners voorgezet. Lekker denkt men dan, enigszins sarcastisch, eten heeft te maken met gezondheid. Vers eten heeft de voorkeur en dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Maar je moet wel de ogen de kost geven en inkopen per seizoen. Het handige hulpmiddel internet kan hierbij een grote dienst bewijzen. De seizoenskalender ! Maar dat komt zo dadelijk beter aan bod. Ondertussen in verpleeghuizen en bij bedrijven die de maaltijden prepareren is vreugde over de kwaliteit en de snelheid van het opdienen en de besparingen. De bewoners van de instellingen die om wat voor reden afhankelijk zijn van hulp. Zij komen er bekaaid van af. Geur is het enige wat zij opsnuiven, want zeg zelf, als er geen familie, mantelzorgers of vrijwilligers zijn dan versterft men van de honger. Een bord voor je neus krijgen en geen hap kunnen nemen wegens uitval van ledematen, geestelijke gesteldheid. Het gebeurd. Stond ik ooit eens bij, een verpleegster in een ziekenhuis te Rotterdam melde. U heeft weinig trek zeker, ik neem Uw bord wel mee hoor. Haar ontging het even dat de cliënt met 2 armen in het gips zat. Hilarisch, als dit een incident zou zijn. De harde werkelijk is echter dat dit steeds vaker voorkomt.

Eten moet, eten doet goed. We kunnen natuurlijk het eten ook zien als troost, uitvlucht en middel om de regelmaat terug te krijgen. Eten is zelfs bestempeld als stoornis, maar ook als geneesmiddel. Althans bepaalde producten. Maar we eten om niet dood te gaan. Honger hebben of Trek, het is niet meer dan een nuance.

Gezond eten houd verband met de regio waar men vandaan komt, het land waar men woont en de kennis van de mens zelf mbt koken bakken en braden. maatjeDus wat voor de een gezond is en lekker is voor de ander een gruwel.

Rauwe vis bijvoorbeeld, de Nederlander is gek op zoute haring. De buitenlander gruwelt ervan en ook onze nederlandsche jeugd laat het graag staan. sushiMaar gek genoeg is de Japanse keuken en de Sushi erg populair. En wat eet men dan ? Rijst met een stukje rauwe vis. Pens is voor de zuid-amerikaan een delicatesse, maar hier wordt het als hondenvoer bestempelt. Toch is pens erg beroemd in een Europees land. Schotland met zijn “Haggis”.

Heerlijke Haggis, ziet er niet uit, maar o zo lekker

Heerlijke Haggis, ziet er niet uit, maar o zo lekker

Ik wil het proberen, gevulde pens met boekweit en slachtafval van het schaap. Jammie ! In Nederland heeft men ook dit soort producten, we noemde al de zoute haring ( het maatje), maar wie kent nog “Hete Bliksem met gebakken bloedworst ” ? Of Bloedworst gebakken met appel en ui ? Goedkoop en erg lekker. Ook runderhart en tong stonden vroeger op het menu, nu vindt men de tong alleen nog terug in broodbeleg verwerkt in de tongenworst. Lever, ook zo’n product, gebakken met ui en dan over de rijst, met geraspte komkommer of ander zuur.

Vlees is duur, maar men heeft het nodig voor eiwitten, ijzer en andere mineralen die niet in groenten voorkomen. Hebben wij dan zo’n gezonde keuken ? Nee, niet echt. Als men naar de oost kijkt waar men vroeger de lekkernijen en specerijen vandaan haalde daar is zoveel lekkers en variatie.lombok Chinezen en Indonesiërs namen hun keuken en producten mee. Ze begonnen hier restaurants en afhaal-horeca. Sambal bij ? Een specerij die in 1400 erg gewild was. Medicinale werking maar ook een smaakmaker. En peper ? Het was enorm kostbaar. Witte peper, zwarte peper, het werd in het ruim gestort als korrels.

voc

De Nederlander ( toen met VOC mentaliteit) voegde ook andere korrels toe aan de peper.peper Die namen de geur en smaak over. De uitdrukking “Het heeft er naast gelegen” komt daar dus vandaan. En zo werd winst gemaakt omdat er in een kilo peper slechts 500 gram echte peper in zat. Nadeel ? Het was niet meer zo scherp, Voordeel ? Goedkoper product voor algemeen gebruik.

De goede oude keuken, met eerlijke producten, het staat weer in de belangstelling. Het leven zoals wij dat leiden is ingrijpend gewijzigd. Van hardwerkende Nederlanders zijn de meeste veranderd in bureau-tijgers. Ze hebben een heel ander dieet nodig dan de handwerksman die geteisterd word door weersinvloeden en lichamelijke arbeid. De sporter, ook zei hebben een ander dieet nodig. Zelfs tussen vrouwen en mannen zit een enorm verschil. Wat ze doen bepaald het eetpatroon. Zo is het naaktmodel bijna gedwongen te leven op een blaadje sla en een plakje komkommer. De grondwerker een dieet van stampotten en een flink stuk vlees erbij. De sporter ? Hij leeft op suikers en koolhydraten, oftewel bananen en pasta’s. Dus om gezond te eten is het noodzakelijk te weten in welke groep je hoort.

Kinderen worden gevoed op veel manieren, ze zijn in de groei en ontwikkelen zichzelf nog. daarbij heb je ook verschillen in de diverse leeftijden. Ontwikkeling staat voorop.

Vrouwen, meestal aan het afslanken, en toch snakken naar comforteten zoals chocola en snoep.

Mannen, die een wasbordje hebben of gewoon ijdel zijn, als het maar lekker en makkelijk is.

Wat ik heel vaak hoor in mijn kennissenkring is de uitdrukking: “dat lust ik niet”. dat het nooit gegeten is houdt verband met een ander gezegde. “wat de boer niet kent dat vreet hij niet”. Ook bij ouderen komt dat vaak voor. Probeer maar eens eens een avocado cadeau te doen aan een 65+ ‘er. Wat is dat ? Wat moet ik er mee ? Is lekker Oma, kun je een “dip” van maken. Ik vind het net een bonk vet, melig en smakeloos. kan mij niet bekoren , ik ben dan een 50+ ‘er !

De goede oude keuken met Nederlandse producten, hier vallen de wintergroenten onder, wortels, krootjes,  selderij knol, koolraab en diverse koolsoorten. zomergroenten, de bekende bladgroenten zoals: andijvie, spinazie, raapstelen maar ook tomaat, komkommer. En de alle seizoenen bijgerechten, aardappelen ! Ik haal het in de groentespeciaalzaak. ( oftewel de groenteboer) Niet in de supermarkt. maar wat is goedkoop ? Groente is duur, dat beweert men, maar voor slechts 10 euro heb je al in dit jaargetijde een koelkast vol, genoeg voor 3 weken. Het hulpmiddel de seizoenskalender (LINK).

En de recepten ? Die staan in overvloed op het internet !

Handige tip: Kent men groenten niet, of weet niet  hoe men ze moet schoonmaken of bereiden ? Kijk of er een filmpje is op Youtube. Schoonmaken van Prei. ( in het filmpje word de groene pruik eraf gesneden, zonde ! Alleen een topje eraf halen ! )

Eet smakelijk, en verdiep je in de oude producten.

Hier de gebakken bloedworst, koop bij de slager 2 plakken bloedworst van 1,5 cm dik. Verwijder het plastic aan de rand. Haal de plakken door de bloem, bak in een koekenpan in boter of margerine ( 50 gr ) 3 minuten op hoog vuur op de ene kant en de andere kant ook 3 minuten. Variatie, bak in het overgebleven vet 4 plakken appel ( zonder klokhuis) en beleg de bloedworst daarmee.

Dr.Snuggles

Previous Het meest krachtige natuurlijk antibioticum met slechts 2 Ingrediënten
Next 5 dingen die gebeuren als je stopt met het gebruiken van Suiker

You might also like

Algemeen

De duistere waarheid achter de wereld van de ‘helende’ edelstenen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Je hebt een morfineachtige pijnstiller die groeit in je achtertuin

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Lente op je bord! Deze groenten smaken nu het beste

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar