B-vitamines kunnen mogelijk worden gebruikt om gevorderde niet-alcoholische leververvetting te behandelen

B-vitamines kunnen mogelijk worden gebruikt om gevorderde niet-alcoholische leververvetting te behandelen


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Wetenschappers van de Duke-NUS Medical School in Singapore hebben een mechanisme ontdekt dat leidt tot een geavanceerde vorm van leververvetting – en het blijkt dat vitamine B12- en foliumzuursupplementen dit proces kunnen omkeren.

Deze bevindingen kunnen mensen met niet-alcoholische leververvetting helpen, een verzamelnaam voor een reeks leveraandoeningen die mensen treffen die weinig tot geen alcohol drinken, wat 25 procent van alle volwassenen wereldwijd treft, en vier op de tien volwassenen in Singapore.

Niet-alcoholische leververvetting houdt vetophoping in de lever in en is wereldwijd een belangrijke oorzaak van levertransplantaties. De hoge prevalentie is te wijten aan de associatie met diabetes en obesitas – twee grote volksgezondheidsproblemen in Singapore en andere geïndustrialiseerde landen. Wanneer de aandoening zich ontwikkelt tot ontsteking en vorming van littekenweefsel, staat het bekend als niet-alcoholische steatohepatitis (NASH).

“Hoewel vetafzetting in de lever in een vroeg stadium omkeerbaar is, veroorzaakt de progressie naar NASH leverdisfunctie, cirrose en verhoogt het het risico op leverkanker”, zegt Dr. Madhulika Tripathi, eerste auteur van de studie, die een senior research fellow is met het laboratorium voor hormonale regulatie van het cardiovasculaire en metabolische programma van Duke-NUS.

Momenteel zijn er geen farmacologische behandelingen voor NASH omdat wetenschappers de werking van de ziekte niet begrijpen. Hoewel wetenschappers weten dat NASH wordt geassocieerd met verhoogde bloedspiegels van een aminozuur dat homocysteïne wordt genoemd, wisten ze niet welke rol het speelt bij de ontwikkeling van de aandoening.

Dr. Tripathi, co-auteur van het onderzoek Dr. Brijesh Singh en hun collega’s in Singapore, India, China en de VS bevestigden de associatie van homocysteïne met NASH-progressie in preklinische modellen en mensen. Ze ontdekten ook dat, naarmate het homocysteïnegehalte in de lever toenam, het aminozuur zich aan verschillende levereiwitten hechtte, hun structuur veranderde en hun functioneren belemmerde. In het bijzonder, wanneer homocysteïne zich hechtte aan een eiwit dat syntaxine 17 wordt genoemd, blokkeerde het het eiwit om zijn rol van het transporteren en verteren van vet (bekend als autofagie, een essentieel cellulair proces waarbij cellen misvormde eiwitten of beschadigde organellen verwijderen) in het vetzuurmetabolisme, uit te voeren. mitochondriale omzet en ontstekingspreventie. Dit veroorzaakte de ontwikkeling en progressie van leververvetting naar NASH.

Belangrijk is dat de onderzoekers ontdekten dat het aanvullen van het dieet in de preklinische modellen met vitamine B12 en foliumzuur de niveaus van syntaxine 17 in de lever verhoogde en zijn rol in autofagie herstelde. Het vertraagde ook de NASH-progressie en keerde leverontsteking en fibrose om.

“Onze bevindingen zijn zowel opwindend als belangrijk omdat ze suggereren dat een relatief goedkope therapie, vitamine B12 en foliumzuur, zou kunnen worden gebruikt om de progressie van NASH te voorkomen en/of te vertragen,” zei Dr Singh. “Bovendien zouden homocysteïnespiegels in serum en lever kunnen dienen als een biomarker voor de ernst van NASH.”

Homocysteïne kan op dezelfde manier andere levereiwitten beïnvloeden, en erachter komen wat ze zijn, is een toekomstige onderzoeksrichting voor het team. Ze hopen dat verder onderzoek zal leiden tot de ontwikkeling van anti-NASH-therapieën.

Professor Paul M. Yen, hoofd van het Laboratorium voor Hormonale Regelgeving bij Duke-NUS’ Cardiovascular & Metabolic Disorders Programme, en senior auteur van de studie, zei: “Het potentieel voor het gebruik van vitamine B12 en folaat, die hoge veiligheidsprofielen hebben en aangewezen als voedingssupplementen door de Amerikaanse Food and Drug Administration, aangezien eerstelijnstherapieën voor de preventie en behandeling van NASH enorme kostenbesparingen kunnen opleveren en de gezondheidslast van NASH in zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden kunnen verminderen.”

Professor Patrick Casey, Senior Vice-Dean for Research bij Duke-NUS, zei: “Momenteel is de enige behandeling voor patiënten met een eindstadium leverziekte het ontvangen van een transplantatie. De bevindingen van Dr. Tripathi en haar collega’s tonen aan dat een eenvoudige, betaalbare en toegankelijke interventie kan de schade aan de lever mogelijk stoppen of omkeren, waardoor nieuwe hoop wordt gegeven aan mensen die lijden aan leververvetting.De bevindingen van het team onderstrepen de waarde van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, waardoor de wetenschappelijke gemeenschap een grote positieve impact blijft hebben op het leven van patiënten.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Hepatology.

Bronnen:

  1. Madhulika Tripathi, Brijesh Kumar Singh, Jin Zhou, Keziah Tikno, Anissa Widjaja, Reddemma Sandireddy, Kabilesh Arul, Siti Aishah Binte Abdul Ghani, George Goh Boon Bee, Kiraely Adam Wong, Ho Jia Pei, Shamini Guna Shekeran, Rohit Anthony Sinha, Manvendra K. Singh, Stuart Alexander Cook, Ayako Suzuki, Teegan Reina Lim, Chang-Chuen Cheah, Jue Wang, Rui-Ping Xiao, Xiuqing Zhang, Pierce Kah Hoe Chow, Paul Michael Yen. Vitamin B12 and folate decrease inflammation and fibrosis in NASH by preventing Syntaxin 17 homocysteinylation. Journal of Hepatology, 2022; DOI: 10.1016/j.jhep.2022.06.033
Previous Nieuwe studie vindt dat wandelen in de natuur de hersenactiviteit vermindert die gepaard gaat met stress
Next Covid-19 Australië: 'Pandemische baby's' zonder immuniteit tegen virussen die op de IC belanden

You might also like

Natuurlijk genezen

Plantaardig dieet geneest Crohn-patiënt

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Dit is de reden waarom je een citroen op je nachtkastje moet leggen voor het slapen gaan!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Eén uur extra slaap vermindert risico op diabetes type 2

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Mijn oprecht gemeende excuses, dat ik u op deze brute wijze moet lastig vallen, het zijn barre tijden.

Waar de reguliere media zich gesteund weet door subsidies en advertentie inkomsten op hun websites en de wind in de zeilen heeft op de Big Tech social media en daardoor maximaal bereik, Hebben wij die mogelijkheden niet, maar alle kosten die het met zich meebrengt en zelfs meer hebben wij wel! Wij zijn daarvoor volkomen afhankelijk van de donaties van onze lezers,  wat in tijden van explosief stijgende kosten steeds moeilijker wordt, terwijl dat niet zo hoeft te zijn!

Onze websites krijgen dagelijks meer dan 200.000 bezoeken te verwerken dankzij onze lezers die onze artikelen liken en delen waar ze maar kunnen. Dat zijn miljoenen bezoekjes aan onze websites elke maand weer. Als al die bezoekers eenmalig een euro zouden doneren, waren we voorgoed klaar en konden alle pop ups en verwijzingen naar donaties van de sites af.

Helaas doneert minder dan 1% van deze bezoekers en daarom zijn zaken als deze pop up helaas noodzakelijk om dit onder uw aandacht te brengen. Alle beetjes helpen, we zijn dankbaar voor iedere eurocent en we kunnen op alle voorkomende manieren donaties accepteren om het voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Dus als u het enigszins kan missen:

Steun ons dan in de strijd tegen
censuur en cover-ups!

KLIK HIER OM TE DONEREN

 

Sluit Venster