Basisprincipes van tuinieren: oogsten en bewaren van zaden van tuinplanten
maart 8, 2021 1397 Views

Basisprincipes van tuinieren: oogsten en bewaren van zaden van tuinplanten

Luister naar dit artikel

Nadat je een moestuin een heel seizoen hebt beheerd, is de volgende logische stap om je fruit en groenten te oogsten, evenals andere producten van je geliefde planten. Maar voordat u begint na te denken over hoe u uw oogst bij uw volgende maaltijd kunt gebruiken, moet u ook denken aan het oogsten van de zaden – en ze klaar te maken voor het volgende seizoen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Het oogsten en voorbereiden van zaden zijn essentiële stappen voor thuiskwekers. Zo heb je altijd zaden van je favoriete soort bij de hand. Dit helpt u ook geld te besparen doordat u uw voedsel kunt verbouwen in plaats van het bij een kruidenierswinkel te kopen.

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden voordat u zaden oogst en opslaat. U moet bijvoorbeeld rekening houden met de genetische zuiverheid van de plant waarvan u de zaden bewaart. Deskundigen zeggen dat alleen zaden van open bestoven of erfstukvariëteiten moeten worden bewaard, en niet die van hybriden.

Open bestoven planten zullen nakomelingen produceren die de ouders repliceren. Dat wil zeggen, de zaden zullen trouw aan het type voortplanten. Dit in tegenstelling tot hybriden, die niet dezelfde variëteit zullen produceren die u oorspronkelijk hebt geplant. Je moet ook zaden verzamelen als deze volwassen zijn. Dit zorgt ervoor dat ze levensvatbaar blijven en zullen ontkiemen tijdens het volgende plantseizoen. Het is vermeldenswaard dat zaden niet rijpen op hetzelfde moment als de groenten en fruit waar ze vandaan komen. De meeste zaden bereiken pas rijpheid als het fruit en de groenten zijn verdord of weggerot.

Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele manieren waarop u zaden van uw gewassen kunt redden:

Tomaten en komkommers

Tomaten (Solanum lycopersicum) en komkommers (Cucumis sativus) bevatten zaden die bedekt zijn met slijm die moeten worden verwijderd via fermentatie voordat de zaden met succes kunnen worden gedroogd en opgeslagen.

Omdat bij fermentatie vaak stinkende geuren vrijkomen, is het het beste om dit proces in een goed geventileerde ruimte uit te voeren.

Knijp of schep de zaadmassa of het vruchtvlees in een grote pot.
Voeg voldoende water toe om het volume van de zaadmassa te evenaren en zet de container op een warme plek uit direct zonlicht. Roer de inhoud van de pot minstens één keer per dag.
Binnen een paar dagen zullen de levensvatbare zaden van de groenten naar de bodem zinken, terwijl de slechte zaden en brokstukken naar de oppervlakte zullen drijven. Het duurt gemiddeld vijf dagen voordat alle goede en levensvatbare zaden zijn gevallen.
Zodra alle levensvatbare zaden zijn gevallen, schep je het gefermenteerde vruchtvlees bovenaan weg.
Was de zaden vervolgens met verschillende keren water voordat u ze in een enkele laag op een plastic bord of scherm legt.
Zet het bord op een warme plaats en wacht tot de zaadjes helemaal droog zijn.

Paprika’s

Snijd de paprika’s open en borstel de zaadjes van de centrale steel af op een bord of zeef. Omdat peperzaden relatief schoon zijn, hoeft u ze niet af te spoelen of te wassen.
Leg de zaden opzij om te drogen.

Pompoenen

Net als tomaten en komkommers bevatten pompoenen zaden die bedekt zijn met een vezelige en pulpachtige massa. In tegenstelling tot tomaten en komkommers kunnen deze echter gemakkelijk onder stromend water worden schoongemaakt, zonder dat er gisting nodig is.

Open de pompoenen en schep de zaadjes eruit.
Houd de zaden onder stromend water en wrijf ze tussen je vingers om vezelig materiaal en membraan te verwijderen.
Zodra de zaden voldoende schoon zijn, legt u ze in een enkele laag op een bord of zeef en legt u ze op een warme plaats om te drogen.

Erwten en bonen

Om zaden van peulvruchten zoals erwten en bonen te oogsten, moet men eerst de bruine peulen van de wijnstokken plukken.
Verwijder de zaadjes en laat ze ongeveer zes weken drogen aan de lucht. Een effectieve methode is om de zaden in los geweven manden te doen en ze eenmaal per dag te roeren.
Bewaar de zaden als ze goed gedroogd zijn.
Hoe bewaar ik mijn geoogste zaden?
Zodra je geoogste zaden helemaal droog zijn, moeten ze in droge, veilige en luchtdichte containers worden bewaard en op een koele, droge plaats worden bewaard.

Grote zaden, zoals bonen en andere peulvruchten, kunnen worden bewaard in droge, luchtdichte blikken, terwijl kleine zaden, zoals die van paprika’s en tomaten, kunnen worden bewaard in uitgewassen pillenflesjes of glazen potten. Om ervoor te zorgen dat er geen vocht bij de zaden komt, kun je voor een goede afmeting een zakje droogmiddel helemaal onderin de bakjes leggen.

Als het goed wordt gedaan, kan tuinieren veel voldoening geven en een goede eerste stap zijn op weg naar voedselzekerheid en onafhankelijkheid. Daarom moet je leren hoe je levensvatbare zaden kunt oogsten die in het volgende groeiseizoen kunnen worden gebruikt.

Bronnen:

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Nieuwe NASA-satellietgegevens bewijzen dat koolstofdioxide de aarde VERGROENT en de bossen herstelt
Next Paddenstoelen heroverwegen: waarom dit SUPER-voedsel geweldig is voor je gezondheid en de echte "duurzaamheid" is van deze planeet

You might also like

Bouwen en Verbouwen

MOESTUINTJE MISLUKT? DEZE GROENTE GROEIT WEL!

Luister naar dit artikel Een mislukte oogst aan moestuintjes is funest voor je zelfvertrouwen in groene vingers. Helemaal wanneer de eerste groene topjes zich hebben laten zien, maar vervolgens toch

Bouwen en Verbouwen

Stop met het kopen van mandarijnen. Plant ze in een bloempot en je hebt altijd honderden biologische mandarijnen!

Luister naar dit artikel Mandarijnen, lat. Citrus reticulat, zijn Mandarijntjes, die gewoon overvloedig zijn in voedingsstoffen, zoals vitamine C, A, B12 en kalium, en helpen bij de opname van ijzer.

Bouwen en Verbouwen

Geniet van een overheerlijke aromatherapie met deze zelfgemaakte bruisballen. Alsof je in de spa bent!

Luister naar dit artikel Ik ben al mijn hele leven ontzettende fan van bruisballen. Nu spendeert natuurlijk niemand graag veel geld om constant dure bruisballen te kopen. Dat is ook