Botanische studie concludeert het antioxidant potentieel van kleine brandnetel

Botanische studie concludeert het antioxidant potentieel van kleine brandnetel

Luister naar dit artikel

De kleine brandnetel (Urtica urens) is een naaste verwant van de heilzame, zij het pijnlijke brandnetel (Urtica dioica), omdat beide behoren tot het geslacht Urtica. Leden van dit geslacht hebben een groot antioxidant potentieel. Deze eigenschap is tot vrij recent echter niet waargenomen in de kleine netel. Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Sfax in Tunesië was de eerste om niet alleen het antioxidant potentieel van kleine brandnetel (Urtica urens) maar ook de antimicrobiële activiteit ervan aan te tonen.

Wilde planten zoals de kleine brandnetel zijn in de huidige maatschappij erg onderbenut, wat erg jammer is omdat ze de oplossing kunnen bieden voor problemen met betrekking tot gezondheid, voeding, levensonderhoud en ecologische duurzaamheid. In het verleden werden deze planten op grote schaal gebruikt als aanvulling op de voedingsstoffen die basisvoedingsmiddelen niet kunnen leveren, zodat ze een groot potentieel hebben als bron van voedingsstoffen met farmaceutische toepassingen. Enkele van de meest gewilde verbindingen in planten zijn onder meer antioxidanten, die schadelijke vrije radicalen kunnen neutraliseren en daardoor het risico op kanker en cardiovasculaire en degeneratieve ziekten verminderen.

Hoewel het antioxidant potentieel van de kleine brandnetel nog niet eerder is waargenomen, is het al bekend dat het carotenoïden bevat zoals luteïne en bèta-caroteen, die kunnen dienen als antioxidanten. Bovendien is deze kleine kruidachtige plant ook rijk aan hoogwaardige eiwitten, flavonoïden, vetzuren, terpenen, vitamine C, B en K, calcium, ijzer, magnesium en fosfor, die mogelijk bijdragen aan de farmacologische eigenschappen van de plant. Nog voordat deze verbindingen in de kleine brandnetel werden geïdentificeerd, gebruikten beoefenaars van de traditionele geneeskunde dit kruid al als een natuurlijk middel tegen allergieën, insectenbeten, astma, ontstekingsziekten, bloedverontreinigingen en bacteriële infecties.

In deze studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Pharmaceutical Biology, verzamelden de onderzoekers extracten van kleine brandnetelbladeren en observeerden ze voor in vivo antimicrobiële en antioxiderende activiteiten. Voor de antimicrobiële activiteit testten ze de extracten tegen verschillende bacteriële stammen, waaronder Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Staphylococcus epidermidis, Micrococcus luteus en Enterococcus faecalis. Ondertussen gebruikten ze verschillende testen voor vrije radicalen om de antioxidantactiviteit van het kruid te bepalen. Uit deze experimenten zagen de onderzoekers dat kleine brandnetel krachtige antimicrobiële activiteit had, die vooral effectief was tegen Gram-positieve bacteriën (B. subtilis, S. aureus, M. luteus en S. epidermidis) en sommige Gram-negatieve bacteriën (S Enteritidis en P. aeruginosa). Bovendien vertoonde het ook krachtige antioxiderende activiteit.

Het team bepaalde ook het fytochemische profiel van kleine brandnetelextracten om de verbindingen te identificeren die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de biologische activiteiten. Ze observeerden hoge concentraties flavonoïden, polyfenolen en tannines, waarvan bekend is dat ze antioxiderende eigenschappen hebben.

Over het algemeen laat deze studie zien dat de kleine brandnetel krachtige antioxiderende en antimicrobiële activiteiten heeft, die kunnen worden toegeschreven aan de aanwezigheid van flavonoïden, polyfenolen en tannines. Deze resultaten bewijzen dat wilde planten een groot potentieel hebben als bronnen van verbindingen met farmacologische toepassingen die erg belangrijk zijn, vooral nu veel gezondheidsproblemen steeds vaker voorkomen.

Andere toepassingen voor kleine netel

Kleine brandnetel is een geweldige homeopathische remedie om bij u thuis te hebben, omdat het veel gezondheidsvoordelen biedt, waaronder de volgende:

– Verlichten van eerste graads brandwonden en zonnebrand
– Bevordering van borstvoeding
– Nierstenen elimineren
– Jicht verbeteren
– Het verlicht jeuk

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Astaxanthine kan de effecten van sarcopenie bij ouderen tegengaan
Next Ontstekingsremmende voedingsmiddelen die borstkanker voorkomen

You might also like

Natuurlijk genezen

Er is een heel simpel middel om sneller van je muggenbult af te komen

Luister naar dit artikel Je kunt nog zo je best doen om die muggen uit je buurt te houden, maar hoe dan ook zijn ze je deze zomer een aantal

Natuurlijk genezen

14 gezondheidsproblemen die geholpen worden door het drinken van citroen water.

Luister naar dit artikel Citroen sap in plaats van pillen, als u één van deze 14 problemen hebt. Een glas citroen met warm water, eerste ding in de ochtend op

Natuurlijk genezen

Kom van je hoofdpijn af met deze 3 ingrediënten. Dit is ongelooflijk!

Luister naar dit artikel Heel veel mensen lijden aan die vreselijke en chronische hoofdpijnaanvallen. De hoofdpijn wordt dan gewoon een last in je leven waardoor je dingen niet meer kunt.