Fibromyalgie eindelijk erkend, plus de rol van capsaïcine en magnesium

Fibromyalgie eindelijk erkend, plus de rol van capsaïcine en magnesium

Luister naar dit artikel

De basis voor fibromyalgie ligt in een veranderd zenuwstelsel, volgens een nieuwe studie. In dit artikel lees je de highlights van nieuwe fibromyalgiestudies: de rol van het zenuwstelsel bij de ziekte, en wat magnesium en capsaïcine bij fibromyalgie klachten kunnen betekenen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Basis fibromyalgie ligt in veranderd zenuwstelsel

In het centrale zenuwstelsel ligt de bron van fibromyalgie, dit rapporteerde het National Pain Report (‘Medisch circuit erkent eindelijk fibromyalgie’ in mei dit jaar. Een nieuwe studie heeft hier meer inzicht in gegeven. De Duitse studie –gepubliceerd in BMC Neurology– onderzocht het centrale zenuwstelsel van fibromyalgiepatiënten door middel van een spectroscopie (fNIRS); een veilige technologie dat de breinactiviteit in kaart brengt. Wat de onderzoekers zagen is belangrijk om de pijnlijke ziekte te begrijpen: bij mensen met fibromyalgie is de manier waarop het centrale zenuwstelsel signalen verwerkt significant veranderd. Plus, er is een duidelijk onderscheid tussen fibromyalgie en depressie.

Niet tussen de oren

Dus, terwijl de bron van de ziekte wel in je hoofd zit, zit het niet tussen de oren en is fibromyalgie geen depressie –hoewel de twee aandoeningen gelijktijdig aanwezig kunnen zijn en men van de pijn depressief kan worden.

“De pijn bij FM-patiënten staat in verband met corticale activiteit en is sterker en wijd verspreid. Onze studie is een toevoeging aan het groeiende bewijs, dat een toegenomen cerebrale activiteit een rol speelt bij de pijn. Ook waren er duidelijke verschillen in corticale activiteit tijdens de uitvoering cognitieve taken bij FM-patiënten en depressieve patiënten.”

Hoogtepunten van deze studie samengevat:

  • FM-patiënten hebben lagere pijndrempels, maar hogere pijnintensiteit
  • Verhoogde pijndrempels stimuleren cerebrale activiteit, alleen bij FM-patiënten
  • Cognitieve functie bij FM-patiënten en patiënten met depressie verschilt niet, maar prefrontale activiteit wel.
  • FM-patiënten met een lagere corticale activiteit functioneren beter
  • FM-patiënten laten een ander patroon in corticale activiteit zien. Dit houdt in dat fibromyalgie op zichzelf staat en geen variant van depressie is.

Fibromyalgie en magnesiumtekort

Verder bleek deze maand ook dat patiënten met fibromyalgie een tekort aan magnesium in de rode bloedcellen hebben en een tekort aan insuline-achtige groeifactor-1 ( IGF-1). De studieauteur meldde aan Medscape Medical News: “Je kunt patiënten laten weten dat een reden van de problemen deze abnormale waarden zijn. We hebben gezien dat herstel van deze waarden een grote ommekeer in de levens van de patiënten brengt: ze hebben meer eetlust en meer energie.”

De bevindingen werden gepresenteerd op de American Academy of Pain Management (AAPM) 2015 Annual Meeting.

Dr. Romano meldde in de jaren 90 al dat er sprake is van deze tekorten. Ook andere studies melden dit verband. Hij trommelde 60 FM-patiënten bij elkaar: 10 mannen (gemiddelde leeftijd 49.5 jaar) en 50 vrouwen (gemiddelde leeftijd 42.8 jaar).

IGF-1 waarden horen normaal gesproken voor de gemiddelde leeftijden van de patiënten rond de 235 ng/dL te zitten, maar er werd gemiddeld 59.33 ng/dL gemeten. Bij magnesium was dit 4.49 mg/dL waar het 5.5 mg/dL zou moeten zijn.

Dr. Romano: “De bevindingen laten zien dat wanneer je vaststelt of patiënten lage magnesiumwaarden hebben, het ook zinvol is om IGF-1 te checken. Wanneer ik patiënten doorstuur naar een endocrinoloog en ze intravenous GHRH toegediend krijgen, vindt er een piek plaats die later weer zakt. Behandeling met het groeihormoon start met een lage dosis (0.2 mg), soms samen met injecties, voor een aantal maanden. Herstel vindt niet altijd binnen een paar maanden plaats. ”

In 1997 maakte een studie melding van het feit, dat er significante verbeteringen optraden nadat FM-patiënten met een tekort aan IGF-1, behandeld waren dagelijkse injecties met het groeihormoon.

Capsaïcine bij fibromyalgie en chronische vermoeidheid

Capsaïcine is de stof die in hete pepers zit. Het wordt vaak gebruikt als natuurlijke pijnbestrijder. Er is veel onderzoek op gedaan en bevindingen zijn dat het helpt bij neuropathie, reumatische artritis, osteoartritis, rugpijn, spierpijn, clusterhoofdpijn (als neusspray), psoriasis, zweren in de mond.

Ook wat betreft het effect van capsaïcine op pijn door fibromyalgie is er bewijs: het verlicht pijn, depressie (mogelijk als resultaat van minder pijn), vermoeidheid en het verbetert het algehele gevoel van welzijn. Het plaatselijk aanbrengen van capsaïcine zou de pijn-overgevoeligheid verminderen en pijn beperken. Ook bij neuropathische pijnen kan capsaïcine effectief zijn, al dan niet in combinatie met andere medicatie. Capsaïcine zou met name werkzaam zijn bij mensen met hyperalgesie: bij een verhoogde gevoeligheid voor pijnprikkels. Hyperalgesie is een factor bij zowel fibromyalgie als chronische vermoeidheid.

Capsaïcine is onder andere verkrijgbaar in crèmevorm. Het is normaal dat het brandt, maar niet iedereen tolereert dit. Bij hoge doses kan de pijn juist toenemen en kan de huid ontsteken. (1) (2) (3)

Vitamine D

Eerder bleek dat vitamine D voor minder pijn zorgt. (4) Dit bleek ook uit een Oostenrijkse studie, gepubliceerd in Pain. Vrouwen die vitamine D suppletie namen ondervonden minder pijn en ochtendvermoeidheid. In Pain meldt de onderzoeker dat bij fibromyalgiepatiënten en andere patiënten met chronische pijn, standaard de vitamine D spiegel gecheckt zou moeten worden. Het verband tussen een vitamine D tekort is -behalve in deze 2 studies- al veel vaker aangetoond. (5)


  1. www.sacfs.asn.au
  2. www.fmcpaware.org
  3. www.molecularpain.com
  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25618800
  5. www.webmd.com/fibromyalgia/news/20140117/vitamin-d-supplements-may-help-ease-fibromyalgia-pain-study

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Waarschuwing: waarom je water nooit opnieuw moet koken!
Next Hoe kanker uit te hongeren door het verwijderen van slechts een ding uit je dieet

You might also like

Natuurlijk genezen

De geneeskracht van bleekselderij

Luister naar dit artikel Bleekselderij is een natuurlijke bloedverdunner, een diuretisch medicijn en het gaat preventief te werk tegen kanker. Het is een zeer gezonde groente met medicinale werkingen. Het

Natuurlijk genezen

Nieuwe klinische proef laat zien: Cannabis lijkt veilig en effectief bij de behandeling van chronische pijn,

Luister naar dit artikel Cannabis lijkt een veilige en potentieel effectieve behandeling te zijn voor de chronische pijn die mensen met sikkelcelziekte treft, volgens een nieuwe klinische proef onder leiding

Natuurlijk genezen

Als je lichaam te zuur is, moet je het volgende doen (video)

Luister naar dit artikel In eerdere artikelen hebben we besproken hoe te zuur zijn de perfecte voorwaarden voor kanker is om te gedijen. Velen zijn gaan geloven dat de echte