Geluidsoverlast doet dieren pijn – en we weten niet eens hoeveel

Geluidsoverlast doet dieren pijn – en we weten niet eens hoeveel


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Van bouwprojecten tot drukke wegen, vliegtuigen en spoorwegen, menselijk geluid is overal. Het is een onzichtbare oorzaak van stress en vormt een ernstig risico voor de gezondheid en het welzijn van de mens. Geluid is echter ook schadelijk voor dieren die in nauw contact met mensen leven, in huizen, boerderijen en dierentuinen.

Lawaai is een afleidend, eng of fysiek pijnlijk geluid. De effecten van geluid op mensen variëren van lichte irritatie tot leer- en geheugenproblemen, permanente gehoorbeschadiging en hartaandoeningen.

Abnormaal hard geluid, zoals bij muziekconcerten of bouwplaatsen, wordt gecontroleerd om het menselijk gehoor te beschermen. Maar geluid is niet gereguleerd voor andere dieren.

In ons recente paper ontdekten we dat er meer bewustzijn en meer begrip nodig is in de manier waarop geluid huisdieren, boerderij- en werkdieren en dierentuindieren schaadt.

Onderzoek heeft de neiging om te meten hoe hard een geluid is in decibel (dB). Decibellen zijn eenvoudig te meten met een handheld-apparaat en vormen de basis van richtlijnen voor de menselijke gezondheid. Maar ook het type geluidsbron, frequentie (pitch), snelheid en duur kunnen van invloed zijn op hoe geluid door een luisteraar wordt ervaren.

Mensapen hebben vergelijkbare gehoorvermogens als mensen, maar de rest van het dierenrijk neemt geluid heel anders waar. Het gehoor varieert van echolocatie met zeer hoge frequentie (>20.000 Hz) bij vleermuizen en dolfijnen tot infrageluid met zeer lage frequentie (<20 Hz) bij olifanten. Het gehoorbereik van de mens zit precies tussen ultra- en infrageluid in.

Sommige ongewervelde dieren, zoals jachtspinnen, detecteren geluid van trillingen met hun kleine poothaartjes. Het is moeilijk te zeggen hoe gevoelig een dier is voor geluid, maar het belangrijkste is of het geluid in hun omgeving binnen hun gehoorbereik ligt, en niet of het dier een hoge of lage frequentie heeft.

Wat we weten

Door een gebrek aan onderzoek weten we niet zoveel over hoe geluid dieren precies beïnvloedt, maar dit is wat we tot nu toe hebben geleerd.

Hard geluid kan het gehoor van laboratoriumknaagdieren permanent beschadigen. We kunnen aannemen dat deze blootstelling pijnlijk is omdat ratten die worden blootgesteld aan hard geluid zich anders gedragen met en zonder pijnmedicatie. Bevindingen in laboratoriumonderzoek naar knaagdieren kunnen worden gegeneraliseerd naar andere zoogdieren, maar er zijn bekende verschillen in gehoorvermogen bij verschillende dieren.

Wilde dieren lijden aan chronische stress, vruchtbaarheidsproblemen en veranderen hun migratieroutes als reactie op lawaai. Opgesloten dieren worden vaak blootgesteld aan hoge niveaus van door mensen gegenereerd geluid waaraan ze niet kunnen ontsnappen.

Onderzoek toont aan dat lawaai bij opgesloten dieren pijn, angst en cognitieve problemen veroorzaakt. Bij vissen kunnen trillingen van extreem geluid bijvoorbeeld de zwemblaas beschadigen, wat op zijn beurt hun gehoor en drijfvermogen beïnvloedt. Pijn en angst zijn sterke indicatoren van een slecht welzijn.

Onhoorbare geluiden (trillingen) kunnen dieren ook pijn doen door hun interne lichaamsdelen fysiek te schudden. Landbouwhuisdieren ervaren hoge trillingsniveaus tijdens transport. Onze onderzoeksgroep aan de Anglia Ruskin University onderzoekt of trillingen van bouwwerkzaamheden gevolgen hebben voor dierentuinprimaten.

Eén luidruchtige gebeurtenis, zoals een lokaal muziekfestival of extreem weer, kan bij dieren langdurige angst veroorzaken. Het verband tussen geluid en angst is goed onderzocht bij honden met behulp van opnames van onweersbuien.

Dit soort geluidsgevoeligheid, dat tot 50% van de honden treft, wordt veroorzaakt door onverwachte geluiden. Het zorgt ervoor dat dieren zich verstoppen of menselijke troost zoeken. Gekweekte kippen die worden blootgesteld aan voertuiggeluid en zelfs muziek verstijven ook van angst.

Primaten, vogels en kikkers kunnen zich op korte termijn aanpassen aan rumoerige omgevingen door luider te vocaliseren, vergelijkbaar met het verheffen van onze stem op luidruchtige feesten. Maar de langetermijngevolgen van dieren die hun communicatiemethoden moeten veranderen, zijn niet onderzocht.

Langdurige blootstelling aan hard geluid vermindert het leer- en geheugenvermogen bij laboratoriummuizen. Het verband tussen cognitie en angst bij mensen is complex, maar over het algemeen verminderen hoge niveaus van angst ons vermogen om uitdagende taken uit te voeren.

Dit zou vergelijkbaar kunnen zijn bij andere zoogdieren, maar er is niet genoeg onderzoek om zeker te zijn. Het bestuderen van geluid in dierentuinen is moeilijk omdat het moeilijk is om andere factoren te controleren, zoals het weer en de aanwezigheid van bezoekers.

Hoe te helpen

Als uw huisdier gestrest is door lawaai, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om hem/haar te kalmeren of af te leiden, waaronder synthetische feromonen en verrijkingsspeelgoed. Maar voorkomen is beter dan genezen.

Als je opgesloten dieren verzorgt, let dan goed op menselijke activiteiten die geluid produceren (zoals schoonmaken en tuinieren) en hoe de omgeving geluidsgolven kan weerkaatsen. Geluidsgolven kunnen worden geblokkeerd en terugkaatsen van materialen zoals beton, metaal en glas, waardoor het geluid erger wordt.

U kunt uw huisdieren beschermen tijdens lawaaierige gebeurtenissen, zoals onweer en vuurwerk, door extra ruimtes te voorzien om aan lawaai te ontsnappen. Sommige zachte meubels zoals kussens of dekens in een studeerkamer helpen bij het absorberen van geluiden. Een stapel dekens om onder te kruipen, zelfs zonder een hol, zal helpen om het geluid te blokkeren.

Er is betere regelgeving nodig om dieren te beschermen tegen bouwwerkzaamheden en lawaaierige evenementen. Dieren hebben geen inspraak in welke bouwprojecten of muziekconcerten doorgaan, maar ze kunnen de gevolgen ondervinden.

Fay Clark, Research Fellow in Life Sciences, Anglia Ruskin University en Jacob Dunn, Associate Professor of Evolutionary Biology, Anglia Ruskin University

Bronnen: The Conversation

Previous Vijf redenen om meer zoete aardappelen te eten
Next Gewoon onkruid kan een "superplant" zijn die de sleutel vormt tot het creëren van droogtebestendige gewassen

You might also like

Algemeen

Last Van Muggen? Deze Handige Truc Zal Het Probleem ONMIDDELLIJK Oplossen!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

11 Verrassende toepassingen van kokosolie die je versteld laten staan.

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Weg met gezichtshaar met deze natuurlijke remedies

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar