Immuunsysteem kan Omicron bestrijden, zegt nieuwe studie

Immuunsysteem kan Omicron bestrijden, zegt nieuwe studie


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat de witte bloedcellen van het immuunsysteem in staat zijn een immuunrespons op te bouwen tegen de Omicron-variant van Covid-19.

Omdat Omicron een hoger aantal mutaties heeft dan andere Covid-varianten, kan het soms voorbij de antilichamen glippen die door vaccinatie of infectie zijn aangemaakt.

Als het virus echter nog steeds het lichaam binnendringt, zullen de witte bloedcellen, bekend als T-cellen, aanvallen.

Het nieuwe onderzoek, van de Universiteit van Melbourne en de Hong Kong University of Science and Technology (HKUST), omvatte onderzoekers die meer dan 1500 fragmenten van de virale eiwitten van SARS-CoV-2 – epitopen genaamd – analyseerden waarvan is vastgesteld dat ze worden herkend door T-cellen bij herstelde Covid-19-patiënten of na vaccinatie.
Zelfs als Omicron, of een andere variant, mogelijk aan antilichamen kan ontsnappen, kan nog steeds worden verwacht dat een robuuste T-celrespons bescherming biedt en significante ziekte helpt voorkomen.

Professor Matthew McKay

De bevindingen van het team, gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Viruses, suggereren dat het onwaarschijnlijk is dat Omicron in staat zal zijn om T-cellen te ontwijken, wat bijdraagt ​​aan een groeiend aantal bewijzen van onderzoeksgroepen over de hele wereld die ook T-celreacties op Covid-19 onderzoeken.

Matthew McKay, professor aan de Universiteit van Melbourne en medeleider van het onderzoek, zei: “Ondanks dat het een voorlopige studie is, geloven we dat dit positief nieuws is.

“Zelfs als Omicron, of een andere variant, mogelijk aan antilichamen kan ontsnappen, kan nog steeds worden verwacht dat een robuuste T-celrespons bescherming biedt en significante ziekte helpt voorkomen.

“Op basis van onze gegevens verwachten we dat T-celreacties die worden opgewekt door bijvoorbeeld vaccins en boosters, zullen blijven helpen beschermen tegen Omicron, zoals waargenomen bij andere varianten. We denken dat dit positief nieuws is in de wereldwijde strijd tegen Omicron. ”

Volgens de onderzoekers is het meest zorgwekkende aspect van Omicron de overvloed aan mutaties in het spike-eiwit, dat het primaire doelwit is van Covid-19-vaccins. Door de piek kan het virus zich hechten aan en cellen van mensen binnendringen.

De huidige vaccins induceren neutraliserende antilichamen die gericht zijn op het blokkeren van dit proces, maar er is gemeld dat deze antilichamen minder effectief zijn tegen Omicron in vergelijking met eerdere varianten.

Bij het analyseren van virusepitopen van het spike-eiwit die het doelwit zijn van T-cellen in gevaccineerde of eerder geïnfecteerde personen, bleek uit de studie dat slechts 20% mutaties vertoonde die verband hielden met Omicron.

Zelfs dan betekenen deze mutaties niet noodzakelijk dat het virus de T-cellen van het lichaam kan ontwijken, aldus onderzoekers.

Bronnen: Independent

Previous Ontstekingsremmende verbindingen in rozemarijn bieden krachtige verlichting van artritis, blijkt uit onderzoeken
Next Pandemische lockdowns schaden het immuunsysteem, vooral voor onze kinderen, suggereren studies

You might also like

Algemeen

Wereldwijde verspreiding van auto-immuunziekte toegeschreven aan westerse voeding

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

11 Verrassende toepassingen van kokosolie die je versteld laten staan.

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Wat het eten van varkensvlees doet in je lichaam – [Video]

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar