Kan uw luchtverfrisser uw gezondheid vernietigen?
juni 11, 2019 2875 Views

Kan uw luchtverfrisser uw gezondheid vernietigen?

Luister naar dit artikel

De aantrekkingskracht van geur valt niet te ontkennen. Of het nu gaat om de verjongende geur van citroen of de kalmerende geur van jasmijn, bepaalde geuren hebben het vermogen energie op te roepen, angstgevoelens te verlichten en de stemming te verbeteren. Maar als het gaat om de ‘waarde’ van een typisch luchtverfrisserproduct, hebben onderzoekers ontdekt dat een aangename geur een wolk van giftige chemicaliën kan maskeren.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Gerenommeerde onderzoeker en wetenschapper Dr. Anne Steinemann heeft de schadelijke effecten bestudeerd van de meest gebruikte luchtverfrisserproducten op de menselijke gezondheid en het milieu – en de impact is zo ernstig en wijdverspreid dat ze het een ‘epidemie’ noemt.

Waarschuwing voor uw luchtverfrisser: laat u niet misleiden door de ‘frisse’ geur

Luchtverfrissers en deodorants – op verschillende manieren op de markt gebracht als sprays, gels, schijven, plug-ins, kaarsen en oliën – zijn vrijwel overal verkrijgbaar.

Vanwege de commerciële praktijk van ‘scent branding’ kunnen op maat ontworpen, kenmerkende geuren in de lucht worden geworpen van winkels, kantoren, scholen, ziekenhuizen, hotels, zelfstandige wooncentra en zelfs kerken.

Chemische geuren doordringen ook reinigingsproducten en producten voor persoonlijke verzorging – waaronder wasmiddelen, wasverzachters, shampoos, conditioners, haarsprays, moisturizers, cosmetica, zonnefilters en zeep (en dit is slechts een gedeeltelijke lijst!)

We hebben zelfs onze nationale geobsedeerde obsessie mee “op de weg” genomen, meedogenloos de lucht ruiken van luchthavens, vliegtuigen, treinstations, treinen, bussen en cruiseschepen. Zoals te verwachten, toonde een recente studie aan dat 99 procent van de Amerikanen dagelijks wordt blootgesteld aan chemische geuren.

Maar wat zijn de gezondheidseffecten van deze internationale wolk van geur?

Luchtverfrissers zijn een “giftige cocktail” bestaande uit honderden chemicaliën
De waarheid is: commerciële luchtverfrisserformuleringen kunnen letterlijk honderden giftige chemicaliën omvatten – waaronder irriterende stoffen voor de luchtwegen, endocriene verstoorders, neurotoxinen en carcinogenen.

Schokkend genoeg is er geen wettelijke dwingende regelgeving voor fabrikanten van luchtverfrissers en -deodoranten om elk ingrediënt op een etiket of website te vermelden – zelfs als deze stoffen gevaarlijke verontreinigende stoffen en bekende kankerverwekkende stoffen zijn (waarvan de EPA zegt dat er geen veilig niveau bestaat).

Dus (geen verrassing hier) deze verbindingen blijven vaak ongeïdentificeerd – hoewel fabrikanten ervoor kunnen kiezen om bepaalde ingrediënten in de meest onschuldig klinkende termen mogelijk te beschrijven.

Wat als een “biologisch afbreekbaar verzachtingsmiddel” of “parfum” wordt geëtiketteerd, is meer dan waarschijnlijk een verzameling vluchtige organische stoffen (VOS) met verbindingen als ethanol, benzylacetaat, chloormethaan en aceetaldehyde – alle geclassificeerd onder federale wetgeving als giftig of gevaarlijk.

Bijna een derde van de bevolking lijdt schadelijke gevolgen van luchtverfrissers

Dr. Steinemann, een internationaal erkende expert op het gebied van milieuverontreinigende stoffen, voerde een bevolkingsonderzoek uit naar de effecten van geparfumeerde producten op de gezondheid van 1136 volwassen deelnemers.

De studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Air Quality, Atmosphere and Health, legde een litanie van schadelijke bijwerkingen bloot, die een aanzienlijk deel van de studiegroep beïnvloeden. Bijna een derde van de deelnemers – maar liefst 30 procent – rapporteerde ademhalingsmoeilijkheden en hoofdpijn na blootstelling aan luchtverfrissers en geuren.

Dr. Steinemann ontdekte dat ademhalingsproblemen het meest voorkomende nadelige effect waren – gevolgd door congestie en migraine.

Andere bijwerkingen waren huiduitslag, spierkrampen, diarree, misselijkheid en een snelle of onregelmatige hartslag – zelfs bij blootstellingen op laag niveau.

Immuunsysteemproblemen – zoals gezwollen lymfeklieren, koorts en vermoeidheid – zijn ook gemeld door blootstelling aan luchtverfrissers, samen met nog ernstiger aandoeningen zoals anafylaxie, bewustzijnsverlies en epileptische aanvallen.

Dr. Steinemann merkt op dat luchtverfrissers ook zijn gekoppeld aan auto-immuunziekten, verzwakte immuunsystemen en kanker bij volwassenen en kinderen. Het is veelbetekenend dat de studie aan het licht bracht dat veel van degenen met bijwerkingen het product niet uit de eerste hand hadden gebruikt.

Bijna een kwart van alle Amerikanen heeft nadelige gevolgen van parfum of cologne van iemand anders – terwijl één op de vijf mensen last heeft van bijwerkingen, simpelweg omdat ze zich in een kamer bevinden die eerder was schoongemaakt met geurende schoonmaakmiddelen.

We hebben allemaal gehoord van “tweedehands rook” – misschien is het tijd om mensen bewust te maken van de gevaren van “tweedehands geuren”.

Maar producten met het label “groen” zijn zeker veilig, toch?

Hoewel het verleidelijk is om anders te denken, blijken parfums en deodorantia die als ‘groen’, ‘natuurlijk’ en zelfs ‘100 procent biologisch’ worden aangeduid, niet veiliger te zijn dan hun conventionele tegenhangers. Studies hebben zelfs aangetoond dat ze dezelfde hoeveelheid toxische emissies veroorzaken en waarschijnlijk hetzelfde “heksenbrouwsel” van carcinogene verontreinigende stoffen bevatten.

Zoals gebruikt voor luchtverfrissingsproducten zijn deze marketingvoorwaarden zinloos – niet alleen ongedefinieerd maar ook niet-gereguleerd. (Door een vals gevoel van veiligheid te creëren, zijn ze eigenlijk slechter dan zinloos!)

Het verstandigste alternatief is om de niet-giftige en goedkope reinigings- en verfrissingmiddelen die je in je eigen keuken kunt vinden te gebruiken: baking soda, witte azijn en citroensap. Ongeparfumeerde castilla zeep en waterstofperoxide krijgen ook de thumbs-up als veiligere alternatieve reinigingsmiddelen.

Hier is een gezondheidstip: sommige deskundigen op het gebied van natuurlijke gezondheid adviseren een mengsel van zuiveringszout, water en vanille-extract voor een lichte, aangename kamerspray. Je kunt ook een uitnodigende geur creëren door water, sinaasappelschillen en kaneel op een fornuis te sudderen.

En u kunt uw eigen producten voor persoonlijke verzorging vervaardigen – zoals shampoos en moisturizers – met behulp van beproefde en natuurlijke ingrediënten zoals rozemarijn, avocado, olijfolie en citroensap.

Natuurlijk kan het verbeteren van de ventilatie van de ruimte en het identificeren en verwijderen van de geurtjes de meest effectieve oplossing voor iedereen zijn. En ten slotte, vergeet niet het vermogen van kamerplanten – met name palmen, orchideeën en lelies – om de lucht op natuurlijke wijze te zuiveren en te verzachten.

Uiteindelijk zullen chemische luchtverfrissers niets doen om de lucht te reinigen of te zuiveren – ze laten alleen vervuilende stoffen vrij die geuren tijdelijk maskeren en vele anderen ernstig schaden.

We hopen dat je het met ons eens bent: het is tijd om echt de lucht te klaren, vooral onze binnenluchtruimte.

Bronnen:

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Hoe krijg je 3 keer meer tomaten door simpelweg je vingers te gebruiken!
Next Glyfosaat gekoppeld aan ernstige gevallen van leverziekte

You might also like

Algemeen

Stel besteedt 20 jaar aan het planten van bos en honderden bedreigde diersoorten zijn weer teruggekeerd

Luister naar dit artikel De Braziliaanse fotojournalist Sebastião Ribeiro Salgado verliet Oost-Afrika 30 jaar geleden. Hij werkte aan een project over op de genocide in Rwanda, en laten we zeggen

Algemeen

Dit gebeurt er met je als je 10 dagen suikervrij eet

Luister naar dit artikel Marjolijn de Cocq at 10 dagen suikervrij om te zien wat dat met je doet. Tien dagen lang niets meer eten waaraan suiker is toegevoegd. Suiker

Algemeen

“We zijn geschokt”: 85% tampons en hygiëneproducten besmet met giftige onkruidverdelger van Monsanto

Luister naar dit artikel Argentijnse wetenschappers hebben sporen van glyfosaat gevonden in 85 procent van de hygiëneproducten voor vrouwen. Glyfosaat is het actieve ingrediënt van de onkruidbestrijder Roundup van landbouwreus