Knabbelen op uien en knoflook kan het risico op darmkanker verminderen, volgens studie

Knabbelen op uien en knoflook kan het risico op darmkanker verminderen, volgens studie


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Alliumgroenten, samen met kruisbloemige groenten, staan ​​bekend om hun kankerbestrijdende vaardigheden. Veelgebruikte alliums in de keuken zijn knoflook, uien, prei, lente-uitjes, sjalotten en bieslook. Vanwege hun krachtige biologische activiteiten blijven wetenschappers deze groenten bestuderen in de hoop een beter inzicht te krijgen in hoe ze werken. In een onlangs gepubliceerde studie in de Asia-Pacific Journal of Clinical Oncology hebben onderzoekers uit China een case-controlstudie uitgevoerd om de effecten van het eten van alliums op het risico op colorectale kanker te onderzoeken. Ze ontdekten dat een dieet rijk aan een verscheidenheid aan alliums darmkanker bij zowel mannen als vrouwen in Noordoost-China kan voorkomen.

Verhoogde consumptie van alliums resulteert in een aanzienlijk lager risico

Darmkanker is de derde meest voorkomende vorm van kanker ter wereld. In China blijven de gevallen van darmkanker elk jaar toenemen, hoewel het aantal gemelde gevallen nog steeds lager is dan dat in Europa en Amerika. De onderzoekers merkten op dat Aziaten die in westerse landen migreren een toename van het risico op colorectale kanker ervaren, wat suggereert dat omgevings-, voedings- en leefstijlfactoren een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van deze kanker.

De meeste onderzoeken naar darmkanker en de antikankeractiviteiten van alliums betreffen meestal Europese of Amerikaanse populaties. In China heeft onderzoek naar de effecten van alliumconsumptie op kankerpreventie tot nu toe uiteenlopende resultaten opgeleverd. Dit was voor Chinese onderzoekers aanleiding om van juni 2009 tot november 2011 in drie verschillende ziekenhuizen in Noordoost-China een case-controlstudie uit te voeren. Ze rekruteerden 833 patiënten met darmkanker en brachten hen in contact met 833 gezonde individuen van dezelfde leeftijd en geslacht die in dezelfde tijdzones leefden. De onderzoekers interviewden elke deelnemer en namen kennis van hun voedingsgewoonten met behulp van gevalideerde voedselvragenlijsten.

De resultaten van hun studie toonden aan dat de consumptie van alliumgroenten het risico op colorectale kanker bij zowel mannen als vrouwen vermindert, ongeacht de plaats van tumor in de dikke darm. Om het risico op mensen in Noordoost-China effectief te verlagen, berekenden de onderzoekers dat een totale inname van 16 kg alliumgroenten per jaar nodig is. Ze merkten ook op dat hun bevindingen overeenkwamen met die van een onderzoek onder een Zuid-Europese bevolking, een meta-analyse op basis van meerdere landen en een onderzoek uitgevoerd in Guangzhou, China. Anderzijds waren hun gegevens niet consistent met de resultaten van cohortstudies met Amerikaanse, Nederlandse en Shanghai-Chinese populaties.

Volgens de onderzoekers kunnen de verschillen te wijten zijn aan verschillende factoren. De manier waarop een groente wordt gekookt, varieert bijvoorbeeld van regio tot regio, en dit proces verandert de chemische samenstelling van de groente aanzienlijk. Daarom kunnen sommigen vinden dat alliumconsumptie het risico op kanker niet beïnvloedt, terwijl anderen een enorm voordeel kunnen waarnemen. Wat de individuele inname van alliumgroenten betreft, vonden de onderzoekers dat de inname van knoflook omgekeerd evenredig is met het risico op proximale colon- en rectumkanker, terwijl hoge innames van uien, prei en lente-uitjes omgekeerd evenredig zijn met het risico van beide, evenals distale darmkanker.

Dr. Zhi Li, een van de auteurs van de studie, merkte op dat hun studie duidelijk een trend vertoont: hoe groter de hoeveelheid alliumgroenten, hoe beter de bescherming. Li gelooft dat hoewel het simpelweg eten van deze groenten niet voldoende is om colorectale kanker te voorkomen, het combineren van een dieet rijk aan deze groenten met een gezonde levensstijl het risico van mensen opmerkelijk kan verlagen. Al met al concludeerden de onderzoekers dat het consumeren van een verscheidenheid aan alliumgroenten zoals knoflook, knoflookstengels, prei, uien en lente-uitjes preventieve voordelen kan bieden in termen van het risico op colorectale kanker, ongeacht de specifieke plaats van tumor.

Bronnen:

MedicalNewsToday.com

OnlineLibrary.Wiley.com

Previous Biologische citronella-etherische olie is een van de meest veelzijdige etherische oliën op de planeet
Next Onderzoek: handdesinfecterende middelen kunnen darmproblemen veroorzaken

You might also like

Natuurlijk genezen

Hersengezondheid wordt bepaald door de darmen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

5 x geweldige kruidenthee voor pijnverlichting

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

TOP 8 groene thee remedies

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar