Koffie kan je lever een boost geven
juni 23, 2021 1558 Views

Koffie kan je lever een boost geven

Luister naar dit artikel

Wil je goed zijn voor je lever? Schenk jezelf nog een kopje Leut in.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Britse onderzoekers melden dat alle soorten koffie uw risico op chronische leverziekte kunnen verminderen.

Of je koffie nou cafeïnevrij of cafeïne houdend is, gemalen of instant, het maakt geen verschil in zijn schijnbare kracht om allerlei soorten leverziekte af te weren – zolang je drie tot vier kopjes per dag neemt, zeggen onderzoekers.

“Alle soorten koffie lijken beschermend te zijn tegen ernstige leveraandoeningen”, zegt senior onderzoeker Dr. Paul Roderick, hoogleraar volksgezondheid aan de Universiteit van Southampton. “Maar er is verder onderzoek nodig voordat we het publiek kunnen aanbevelen om koffie te gaan drinken of de hoeveelheid te verhogen om gezondheidsredenen van de lever.”

Hij benadrukte dat deze studie niet aantoont dat koffie leverziekte voorkomt, alleen dat er een verband lijkt te zijn.

“Men moet voorzichtig zijn bij het extrapoleren van observationele studies om te zeggen dat er een causaal verband is tussen koffie en leverziekte,” zei Roderick. “Andere kenmerken van koffiedrinkers kunnen in verband worden gebracht met het risico op leverziekte, en daar hebben we misschien geen rekening mee gehouden.”

Maar de studie voegt wel toe aan het bewijs dat koffie beschermend is, ondanks de verschillende chemische samenstelling van verschillende soorten, zei hij.

Wat niet bekend is, is welke ingrediënten in koffie de lever kunnen beschermen, zei hij.

“Koffie is een complexe stof en we willen niet te veel speculeren over de verschillende mechanismen,” zei Roderick.

Hij zei dat het niet duidelijk is of koffie in de eerste plaats leverschade kan voorkomen of in plaats daarvan de progressie naar meer ernstige vormen.

“Gezien de wereldwijde schaal van leverziekte, is dit een belangrijk onderzoeksgebied”, voegde Roderick eraan toe.

Het aantal leveraandoeningen neemt gestaag toe en is verantwoordelijk voor naar schatting 2 miljoen sterfgevallen per jaar wereldwijd, volgens de Journal of Hepatology.

Voor de studie – die geen financiering ontving van de koffie-industrie – gebruikte het team van Roderick UK Biobank-gegevens van bijna 500.000 mensen met “bekende koffieconsumptie” die gedurende een mediaan van ongeveer 11 jaar werden gevolgd. Mediaan betekent dat de helft langer werd gevolgd, de andere helft korter.

Achtenzeventig procent dronk gemalen of oploskoffie of cafeïnevrije koffie en 22% dronk geen koffie.

Tijdens de onderzoeksperiode ontwikkelden 3.600 mensen een chronische leverziekte en stierven er 301.

Meer dan 5.400 deelnemers ontwikkelden een chronische leverziekte of een ophoping van vet in de lever, bekend als leververvetting, en meer dan 180 ontwikkelden leverkanker.

Vergeleken met niet-koffiedrinkers hadden degenen die koffie dronken een 21% lager risico op chronische leverziekte en 20% lager risico op chronische of vette leverziekte. Hun risico om te overlijden aan chronische leverziekte daalde met 49%, vonden onderzoekers.

Het grootste voordeel werd gezien bij liefhebbers van gemalen koffie, die een hoog gehalte aan kahweol en cafestol bevat, natuurlijke chemische verbindingen uit koffiebonen. Van beide is aangetoond dat ze beschermen tegen chronische leverziekte bij dieren. Oploskoffie, die lage niveaus van kahweol en cafestol bevat, verminderde echter ook het risico op chronische leverziekte, aldus onderzoekers, wat impliceert dat er mogelijk een complexe relatie is tussen verschillende ingrediënten in koffie.

Dr. David Bernstein, directeur van het Sandra Atlas Bass Center for Liver Diseases bij Northwell Health in Manhasset, NY, zei dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat koffie goed is voor de lever.

“Maar dit is de eerste studie die aantoont dat het effect werd waargenomen bij zowel cafeïnehoudende als cafeïnevrije koffiedrinkers en dat gemalen koffie een groter voordeel bood dan oploskoffie,” zei hij.

De Britse auteurs merkten op dat koffie gemakkelijk verkrijgbaar is en dat deze bevindingen suggereren dat het een potentiële preventieve behandeling voor chronische leverziekte kan zijn.

“Ik ben het ermee eens,” zei Bernstein. “Hoewel deze studie enkele beperkingen heeft, zijn de bevindingen belangrijk, en hoewel verdere studie van koffie als hepatoprotectief middel nodig is, is het misschien tijd voor artsen om te overwegen het gebruik ervan aan te bevelen aan patiënten met een risico op chronische leverziekten.”

De bevindingen werden op 21 juni online gepubliceerd in het tijdschrift BMC Public Health.

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Bronnen: Paul Roderick, MBBS, MD, professor, public health, University of Southampton, U.K.; David Bernstein, MD, chief, hepatology, and director, Sandra Atlas Bass Center for Liver Diseases, Northwell Health, Manhasset, N.Y.; BMC Public Health, June 21, 2021, online

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Boswellia: verbazingwekkende 7 gezondheidsvoordelen
Next Artrose patiënten kunnen "verliefd worden" op deze oude therapie

You might also like

Natuurlijk genezen

Dit is het krachtigste, natuurlijke antibioticum ooit. Het geneest elke infectie in het lichaam en doodt alle parasieten

Luister naar dit artikel Bacteriële infecties worden in de traditionele geneeskunde met antibiotica bestreden. Het probleem met deze medicijnen is dat het succes ervan verschilt van persoon tot persoon, en

Natuurlijk genezen

Hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte verlagen met dit natuurlijk middeltje

Luister naar dit artikel In dit artikel kan je lezen over een beroemd recept van de Amish wat veel ziektes zou kunnen genezen en wat het immuunsysteem zou stimuleren. Dit

Natuurlijk genezen

Moeite met in slaap vallen? Met deze tips ben je zo in dromenland!

Luister naar dit artikel Slaap is essentieel voor de gezondheid, van structureel slechte slaap word je ziek. Maar wat is slaap nu eigenlijk en wat kun je doen om beter