Maden in je kliko? Gatver, zo kom je er snel vanaf!
juli 28, 2017 216026 Views

Maden in je kliko? Gatver, zo kom je er snel vanaf!


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Heb je net heerlijk gegeten, scheid je netjes jouw afval, dus loop je met je etensresten naar de gft-bak, zit de kliko helemaal onder de vieze maden. Jakkes!

En dan heb ik het nog niet eens over die stinklucht gehad die uit de bak komt.

Deze tips helpen je niet alleen om van deze vieze beestjes en de stinklucht te af te komen, maar ook het te voorkomen.

Voorkomen van maden.
1. Leg onderin de groene container een krant of stro. De afvalresten koeken nu niet aan, waardoor je geen last krijgt van maden. Maden houden van vochtige plekken en door de krant of het stro zorgt je dat het droog blijft.
2. Wikkel vlees en vis in een krant of stop het in een biologisch afbreekbaar zakje voordat je het weggooit in de container. Zo voorkom je dat vliegen eitjes kunnen leggen, waardoor je ook geen last krijgt van maden.
3. Zet de groene container af en toe op een kier. Maden houden van vochtige, donkere plekken en hebben een hekel aan licht, dus komen liever niet in jouw kliko. Handig om deze tip te gebruiken met de lavendeltip in de volgende alinea.
4. Hang een pantykous met mottenballen in de container. Dit vinden ze zo stinken dat de maden je bak niet eens in willen. Vergeet de koud niet weg te halen als de gft-bak geleegd moet worden!
5. Strooi zand onder de rand van de deksel. Zo kunnen er geen eitjes gelegd worden.

Afkomen van maden.
1. Knip een tak Hedera (klimop) af, leg dit in de kliko en de maden gaan dood. Deze plant is namelijk giftig voor maden.
2. Maden houden niet van kokendheet water (met azijn of groene zeep). Zorg wel dat al het vuilnis eruit is en doe de deksel er weer op, zodat de hitte in de bak blijft.
3. Lavendel is een ‘natuurlijke’ vijand van maden, dus als je dit in de bak gooit gaan ze dood. De kliko gaat er ook nog eens lekker van ruiken. Zowel verse lavendel, als een luchtverfrisser werken voor deze truc.
4. Verdun een beetje schoonmaakazijn met water en giet dat in de bak, zo gaan de ze dood.
5. Strooi kiezelaarde over de maden. Dit kleeft aan hun buitenkant waardoor ze uiteindelijk uitdrogen en dood gaan.

Zo kom van die stinklucht af.
1. Spuit de kliko regelmatig, na het legen, schoon met een hogedrukspuit of een tuinslang. Niet vergeten om oude kleding aan te trekken wat het is echt een vies klusje. Laat de container opdrogen.
2. Als je de gft-bak niet gebruikt voor compost kun je ook azijn of afwasmiddel gebruiken om de bak schoon te maken. Gebruik je het wel als compost? Gebruik dan alleen water, andere stoffen zijn schadelijk voor de compost en voor je planten in de tuin.
3. Gooi iedere keer als je iets weggooit in de container een handje van je favoriete kruiden eroverheen. Als je de volgende keer de bak opendoet, ruikt het naar die kruiden!
4. Strooi onderin je kliko een beetje waspoeder en herhaal dit halverwege. Let op doe dit niet als je je gftafval gebruikt als compost!
5. Zet de deksel op een kier. Zo komt er zuurstof bij het gftafval en gaat het niet stinken.

Deel dit met je vrienden.

Previous Dit zijn de grootste en vreemdste symptomen van vitaminetekort!
Next Top 5 zelfgemaakte middelen tegen skin tags!

You might also like

Algemeen

Nu ik dit weet zorg ik ervoor dat ik altijd wasverzachter heb in huis.

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Sproei deze olie en je zult nooit meer schimmel zien. Dit is echt ongelooflijk!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Zelfgemaakte Citrus Lichaamsboter die de droge, schilferige huid ‘s nachts kalmeert en verzacht (recept)

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar