Mariadistel, het vergeten superfood voor je lever

Mariadistel, het vergeten superfood voor je lever

Luister naar dit artikel

Ons lichaam is op unieke wijze uitgerust om de letterlijk duizenden verschillende gifstoffen te lijf te gaan die we dagelijks tegenkomen via milieuvervuiling, bewerkt voedsel, farmaceutische geneesmiddelen en andere bronnen. Eén van de belangrijkste organen daarbij is de lever. En één plant, die we vaak achteloos omver schoffelen bij het onderhouden van de tuin, kan onze lever daar als geen ander bij helpen: de Mariadistel.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De mariadistel is een rechtopstaande distel met bladeren die enigszins leerachtig aanvoelen. De tekening op de bladeren is groen met een witte tekening in de vorm van aderen en vlekken. Aan de rand bevinden zich gelige stekels. De stelen van deze distel is tussen de 70 centimeter en de 150 centimeter lang. De kop van de plant meet 3-5 centimeter in doorsnede en heeft bloemen in een rood-paarse kleur. Als de distel uitgebloeid is, beginnen zich glanzende, zwarte zaden te vormen met witte haren.

Het gebruik van de Mariadistel als medicijn dateert al van vele jaren terug. Meer dan 2000 jaar geleden werd de distel al gebruikt bij het genezen van obstructies in de lever of het genezen van geelzucht. Ook is het inmiddels een bekend medicijn voor dieren die lekker hebben gegeten van de paddenstoel Amanita Phalloïdes, ofwel de groene knol-amoliet.

Dit zal onherroepelijk leiden tot de dood van het dier, mits deze binnen 48 uur een extract van de Mariadistel ingespoten krijgt. Door deze inspuiting komen de levercellen en de leverenzymen weer op gang. Dit wordt in sommige gevallen ook wel in het ziekenhuis toegepast wanneer er sprake is van een hele ernstige vergiftiging van paddenstoelen bij mensen.

Oké, tot zover de achtergrond en de leuke verhalen. Wat kan de mariadistel uiteindelijk voor ons, mensen, doen?

De werkzame stoffen in de Mariadistel

De werkzame stoffen van de Mariadistel zitten eigenlijk alléén in de zwarte zaden, dus zonder de pluisjes. In deze zaden zit Silymarine, een verzamelnaam voor hele sterke stoffen die weer onderverdeeld wordt in de stoffen Silydianine, Silycristine en Silybine. Deze laatste is het sterkst vertegenwoordigd in de Silymarine van de Mariadistel. Naast de Silymarine komen er nog meer stoffen voor in de zwarte zaden: Histamine, Tyramine, Etherische olie, Bitterstoffen en Tannine ofwel Looistof.

Silymarine heeft een hele sterke en positieve werking op je lever, en wel op twee manieren:

– Silymarine is in staat om de externe laag van de levercellen te wijzigen, zodat eventueel aanwezige giftige stoffen de levercellen niet meer binnen kunnen dringen.

– Silymarine zal de eiwitsynthese optimaliseren en de productie van RNA bevorderen, waardoor er meer nieuwe levercellen aangemaakt worden. Hierdoor wordt het regenererend vermogen (zelf herstellend vermogen) van de lever verhoogd.

Als de lever dus beschadigd is, bijvoorbeeld door overmatig gebruik van alcohol waardoor vervetting van de lever of cirrose kan ontstaan, kan de schade beperkt worden als je mariadistel gaat gebruiken.

Naast de positieve werking van Mariadistel op de lever, heeft deze plant nog meer voordelen:

Uit onderzoek is gebleken dat de mariadistel ook helpt om zenuwschade te voorkomen. Daarnaast lijkt het onze hersenen in conditie te houden. Volgens onderzoek zouden bepaalde werkzame stoffen in de mariadistel diverse soorten cellen in de hersenen beschermen tegen schadelijke aanvallen van zogenaamde vrije radicalen. Dit kan dan op zijn beurt weer voorkomen dat er (minimale) bacteriële infecties in de hersenen op kunnen treden. Dit zijn bekende gevolgen van aandoeningen zoals bijvoorbeeld obesitas en overgewicht.

Een ander onderzoek heeft zich ook op de hersenen gefocust, namelijk de plak-vorming als indicator van bijvoorbeeld ziekte van Alzheimer en Dementie. Uit de resultaten bleek dat de Mariadistel het lichaam helpt om deze plak op te lossen, voordat deze werkelijk ernstige schade aan kan richten door de communicatie tussen de cellen te verhinderen.

Bijwerkingen van Mariadistel

Mariadistel heeft, net als heel veel natuurlijk producten, weinig tot geen bijwerkingen. In sommige gevallen kan de gebruiker last krijgen van de maag, wel of niet in combinatie met diarree. Als zich dit voordoet, is het verstandig om de inname voor een aantal dagen te stoppen.

Mariadistel kun je op twee manieren innemen:

Het pure zaad, dus vers
Aangezien de werkende voedingsstoffen in het zaad heel slecht oplosbaar zijn in water, is Mariadistel-thee zetten niet zo’n goed idee. Deze bevat niet het maximum aan werkzame bestanddelen. Het is beter om de de zaden te malen. De gemalen zaden kun je dan zo opeten, of in de morgen uitstrooien over je Cruesli. Normaal gesproken zou je binnen een paar weken de positieve effecten moeten kunnen merken, hoewel het bij chronische aandoeningen wat langer kan duren.

– Als extract, dus als pilletje of capsule
Als voedingssupplement vind je mariadistel heel vaak in combinatie met andere voedingsstoffen of planten zoals de paardenbloem. Vaak kun je uit de productnaam al afleiden waar het voor dient: Levercomplex. Ook de term ‘lipotropische factoren’ wordt vaak gebruikt. Let er wel op dat je een goede kwaliteit koopt voor het beste effect. De dosering van het supplement ligt op 3 x per dag 200 mg. extract, wat ongeveer 75% Silymarine bevat. Lees dus goed het etiket. Niet alleen voor de juiste kwaliteit, maar ook voor de juiste dosering van dat betreffende product.

Bron: Optimalegezondheid.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Tajine van kip met gedroogde abrikozen en courgette
Next Zelf een mangoboom kweken uit een pit

You might also like

Natuurlijk genezen

Studie vindt extract van paardenbloemwortel doodt leukemiecellen, prostaatkankercellen en chemo-bestendig melanoom

Luister naar dit artikel Ze zijn misschien niet welkom in je tuin, maar het blijkt dat paardenbloemen een enorm potentieel hebben als het gaat om het helpen van mensen die

Natuurlijk genezen

Vitamine-rijk ananasfruit heeft een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen waardoor het een ECHT superfood is

Luister naar dit artikel De ananas (Ananas comosus) is een tropisch fruit dat al eeuwen wordt gevierd, dankzij zijn unieke smaak en verbazingwekkende gezondheidsvoordelen – een enkele portie ananasbrokken kan

Natuurlijk genezen

Zij gebruikte DEZE natuurlijke voedingsmiddelen om het overmatig zweten tegen te gaan!

Luister naar dit artikel Vooral in de zomer komt het voor dat we meer zweten dan normaal! Wij van Naturotheek hebben een aantal tips voor jou waardoor je het overmatig