Meer dan alleen “mooi” – 3 goede redenen om NU peterselie aan je dieet toe te voegen
maart 7, 2022 789 Views

Meer dan alleen “mooi” – 3 goede redenen om NU peterselie aan je dieet toe te voegen

Luister naar dit artikel

Om het uiterlijk van een goed voorbereide schotel met eten te accentueren en af ​​te maken, voegen veel koks een takje peterselie toe – en noem het dan af. Het eindresultaat ziet er immers aantrekkelijk uit. En als iemand zou besluiten een beetje aan dit eetbare groen te knabbelen, zou er geen kwaad gedaan worden. Dus het gebruik van een beetje verse peterselie als garnering is een win/win. Toch?


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Fout. Het blijkt dat onderzoek de gezondheidsondersteunende voedingsstoffen en waardevolle antioxidanten in peterselie aan het licht brengt – die veel, veel beter kunnen worden gebruikt dan alleen als decoratie. Lees verder om meer te weten te komen over de verrassende (en beschermende) gezondheidsvoordelen van peterselie.

Peterselie blokkeert kankerverwekkende stoffen in gegrild vlees

Peterselie is buitengewoon hoog in een flavonoïde die bekend staat als myricetine. Volgens een studie uit 2020, gepubliceerd in Archives of Toxicology, kan myricetine de kankerverwekkende effecten van heterocyclische amines (HCA’s) in rundvlees, gevogelte en vis blokkeren. Deze potentieel kankerverwekkende verbindingen – die het gevolg zijn van de reactie van creatine, aminozuren en suiker – komen voor in vlees dat bij hoge temperaturen is gekookt.

Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de kooktijd, hoe meer HCA’s er worden aangemaakt. Dus als je smaak neigt naar verkoolde steaks en zwartgeblakerde kip of vis (die we je niet aanmoedigen om te eten), raden onderzoekers aan om het voedsel te combineren met een gezonde portie peterselie. En myricetine is niet de enige antikankerverbinding die erin wordt aangetroffen.

In een recente recensie in Frontiers in Pharmacology merkten de auteurs op dat in onderzoeken is aangetoond dat apigenine, een antioxidant in dit kruid, de tumorgrootte bij een agressieve vorm van borstkanker vermindert. Apigenine wordt momenteel onderzocht als een kankerbehandeling, hoewel de therapeutische hoeveelheden waarschijnlijk veel hoger zullen zijn dan die in een portie peterselie. Toch is het waarschijnlijk geen slecht idee om peterselie uit te nodigen voor je volgende maaltijd!

Voordelen van peterselie zijn onder meer het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel

Meer dan 37 miljoen mensen – meer dan 10 procent van de bevolking van de Verenigde Staten – worden momenteel getroffen door diabetes. Wetenschappers melden dat myricetine en apigenine uit peterselie mogelijk ook kunnen helpen bij het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel. Hoewel er meer studies bij mensen nodig zijn, hebben voorlopige studies aangetoond dat myricetine de bloedsuikerspiegel binnen een gezond bereik kan houden, vetten uit het bloed kan verwijderen en de insulineresistentie kan verminderen – allemaal nuttig bij het aanpakken van type 2-diabetes.

Bovendien hebben zowel myricetine als apigenine ontstekingsremmende effecten, waardoor ze de ontsteking helpen kalmeren die de kern vormt van veel chronische degeneratieve ziekten.

Ondersteun sterke botten met peterselie

Peterselie is extreem rijk aan vitamine K, met slechts tien takjes van het kruid die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een hele dag leveren. Terwijl onderzoekers vroeger geloofden dat de belangrijkste functie van vitamine K het vermogen was om normale bloedstolling te bevorderen, schrijven wetenschappers deze vetoplosbare voedingsstof nu toe aan het verbeteren van de calciumabsorptie en het verminderen van de calciumuitscheiding in de urine.

Dit maakt vitamine K van uniek belang voor de gezondheid van de botten. Studies hebben zelfs aangetoond dat mensen met de hoogste niveaus van vitamine K meer kans hebben om sterke botten te behouden. (Opmerking: als u bloedverdunners gebruikt, bespreek dan de consumptie van peterselie met uw vertrouwde integratieve arts).

Voeg smaak, textuur en antioxidanten toe aan voedingsmiddelen met verse peterselie

De pittige, verfrissende smaak van verse, gehakte peterselie maakt het een uitstekende keuze voor het accentueren van aardappelen, soepen, stoofschotels, saladedressings, omeletten en stoofschotels. Of gebruik peterselie zoals je basilicum of oregano zou gebruiken om je favoriete saus te verlevendigen. Je kunt ook een smaakvolle gemengde groene salade maken door verse peterselie te combineren met romaine en rucola (“rucola”). Tot slot kun je peterselie natuurlijk altijd in je favoriete groene smoothie verwerken.

Peterselie is over het algemeen verkrijgbaar in Italiaanse (platbladige) en gekrulde varianten. Beide zijn even gunstig, dus welke u gebruikt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Houd er rekening mee dat, hoewel de voordelen van dit kruid uitgebreid zijn, natuurlijke gezondheidsexperts afraden om het in grote hoeveelheden te eten. Regelmatig hele kommen ervan consumeren kan mogelijk leiden tot nadelige effecten zoals bloedarmoede.

Trouwens, natuurlijke genezers hebben lang geloofd dat peterselie, in redelijke hoeveelheden, de gezondheid van blaas, nieren, spijsvertering en lever kan bevorderen. Andere voordelen zijn het feit dat het rijk is aan vitamine C, boordevol vitamine A en rijk aan voedingsvezels. En het heeft een welverdiende reputatie als natuurlijke ademverfrisser.

Tot slot: peterselie is een gezond voedsel dat niet mag worden beperkt tot de categorie “garnering”. Voeg dit kruid toe aan je gezonde voeding en profiteer van de beschermende voordelen.

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Erger dan junkfood? Studies tonen aan dat gekweekte zalm een van de meest giftige voedingsmiddelen op aarde is
Next Pruimen bieden "onverwachte" gezondheidsvoordelen, suggereert nieuwe studie

You might also like

Natuurlijk genezen

De rol van melatonine bij de bescherming van het hart – het bewijs tot nu toe

Luister naar dit artikel Veel mensen kennen melatonine als het slaaphormoon – en inderdaad, daar heeft het meeste onderzoek naar melatonine zich op gericht. Melatonine is echter ook een antioxidant

Natuurlijk genezen

Brandnetel ontlast het immuunsysteem en remt ontsteking

Luister naar dit artikel Een publicatie in Phytotherapy Research laat weten hoe brandnetel het immuunsysteem moduleert en ontlast. Als het immuunsysteem overprikkeld is kan dit klachten geven, voorbeelden zijn fibromyalgie, depressie en

Natuurlijk genezen

Handig EN mooi: 5 gezondheidsvoordelen van peterselie die bewijzen dat het meer is dan alleen een garnering

Luister naar dit artikel Peterselie is een mild bitter kruid dat vaak wordt gebruikt als garnering voor verschillende gerechten. Maar wist je dat peterselie ook vol zit met voedingsstoffen met