Melde: Research ontrafelt zijn anti-kanker, antioxidant, antiparasitaire eigenschappen
mei 21, 2019 3251 Views

Melde: Research ontrafelt zijn anti-kanker, antioxidant, antiparasitaire eigenschappen

Luister naar dit artikel

Melde, een plant die vaak wordt gekweekt om de waterefficiëntie in hoog-zoutgehalte te verbeteren, kan worden gebruikt als een nieuwe therapie tegen verschillende ziekten, volgens een onderzoek in BMC Complementary and Alternative Medicine. In hun onderzoek hebben onderzoekers uit China en Pakistan gekeken naar de werkzaamheid van Melde en de biologische activiteiten beoordeeld.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Planten die tot de Atriplex-soort behoren, worden gewoonlijk aangeduid als saltbush of orach, voornamelijk vanwege hun unieke vermogen om zout in hun bladeren op te slaan. Hierdoor kunnen ze in sterk zouthoudende milieus groeien, waardoor ze nuttig zijn voor het revalideren van bodems met hoge zoutconcentraties op het oppervlak. Melde vervult deze functie door vocht uit de grond te halen, het grondwaterpeil te verlagen en de opwaartse beweging van vocht te verstoren.

In de studie keken de onderzoekers naar A. lasiantha, een type van de uit Azië afkomstige Melde. Ze verkregen extracten van de bovengrondse delen van de plant met behulp van verschillende oplosmiddelen en onderwierpen de extracten aan verschillende assays om hun antioxidant-, antischimmel- en antiparasitaire eigenschappen te bepalen. De onderzoekers evalueerden ook het vermogen van de extracten om bacteriële groei te remmen, evenals hun anti-kanker en hemolytische activiteiten.

De resultaten van de studie waren positief: op basis van meerdere in vitro tests, ontdekten de onderzoekers dat A. lasiantha de proliferatie van kankercellen kan remmen. Ze hebben echter aanbevolen om verdere studies uit te voeren om de verbindingen op het werk voor deze biologische activiteit te identificeren. Bovendien merkten ze ook op dat de extracten krachtige antioxiderende eigenschappen bezitten, dankzij de aanwezigheid van verschillende polyfenolen in A. lasiantha.

Vanwege de anti-parasitaire eigenschappen gebruikten de onderzoekers Leishmania tropica, een protozoaire parasiet die vaak door zandvliegen wordt overgedragen. Deze parasieten vermenigvuldigen zich in het lichaam en veroorzaken een ziekte die leishmaniasis wordt genoemd en die huidzweren en interne orgaanschade kan veroorzaken. De onderzoekers ontdekten dat deze specifieke soort Melde verbindingen bevat die de infectie effectief kunnen aanpakken.

“De huidige studie onthult het potentieel van Atriplex lasiantha Boiss voor de ontdekking van biologisch actieve verbindingen door middel van bioassay-geleide isolatie tegen verschillende ziekten,” concludeerden de onderzoekers in hun rapport.

Raak verslaafd aan Melde met deze voordelen

Melde wordt in veel regio’s over de hele wereld aangetroffen, waaronder Australië, Zuid-Amerika en zelfs Noord-Amerika. De fourwing saltbush (A. canescens) is endemisch voor het Midwesten en het Westen, en Navajos gebruiken ze om meel te maken.

Qua voedingswaarde zit Melde boordevol met:

Vitaminen C en K
Calcium
Magnesium
Fosfor
Ijzer
Eiwit
Carotenen en anthocyanines
Zink
Selenium
tryptofaan
Voedingsvezels

Hoewel de plant zijn bijnaam krijgt van zout, is het eten ervan eigenlijk goed voor de algehele gezondheid.

Het verbetert de spijsvertering. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Plant Foods for Human Nutrition ontdekte dat Melde de spijsvertering kan stimuleren, dankzij de voedingsvezels die in de plant aanwezig zijn. Dit vermindert het risico op spijsverteringsproblemen zoals constipatie en maagzweren.

Het helpt bij de nierfunctie. Saltbush heeft een licht diuretisch effect, dat de nieren kan helpen toxines, overtollig zout en water en zelfs vet te verwijderen.
Het verhoogt de stofwisseling. De voedingsstoffen in de plant maken het nuttig voor veel lichaamsfuncties, van het reguleren van hormonen tot het beheersen van enzymatische reacties. Bovendien heeft Melde ijzer en calcium die de productie van rode bloedcellen stimuleren.

Mensen die Melde eten, beschrijven de smaak ervan als pittig en vergelijkbaar met snijbiet. Dit zou het minder aantrekkelijk voor anderen kunnen maken, maar dat weerhield de Russen er niet van het te eten tijdens het beleg van Leningrad. Ze gebruikten Melde om soep en brood te maken – samen met machineolie.

Bronnen:

Health.news

OrganicFacts.net

Agriculture.Vic.gov.au

BMCComplementAlternMed.BioMedCentral.com

FS.Fed.us

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Hoe een sinus-infectie in 20 seconden te doden
Next 5G Apocalyps: The Extinction Event-film laat zien hoe 5G een aanvalswapen is dat bedoeld is om de mensheid te vernietigen

You might also like

Algemeen

Met DIT natuurlijke middel verwijder je nare rookgeurtjes uit je huis!

Luister naar dit artikel Je hebt vast wel eens een leuk feestje in je huis gehad waar veel mensen hadden gerookt en het de volgende dag niet meer zo fris

Algemeen

Met deze simpele truc is je avocado binnen een mum van tijd perfect rijp

Luister naar dit artikel De liefhebbers weten het: een avocado is zelden perfect rijp. De vrucht is lange tijd keihard, maar wacht je iets te lang dan is het ineens pulp.

Algemeen

Zo krijg je een ring af als je vingers zijn opgezwollen!

Luister naar dit artikel Ringen zijn leuke sieraden om rondom je vingers te hebben. Vaak heb je ze voor de sier, maar er kan er altijd 1 om je vinger