Nieuwe recensie onthult verrassende voordelen van DIT gewone fruit

Nieuwe recensie onthult verrassende voordelen van DIT gewone fruit

Luister naar dit artikel

Met momenteel 80 miljoen mensen in de Verenigde Staten die zwaarlijvig zijn, is het geen verrassing dat aan obesitas gerelateerde chronische ziekten ook in opkomst zijn. Hartaandoeningen, een van de meest dodelijke chronische ziekten, waren alleen al in 2020 verantwoordelijk voor bijna 700.000 sterfgevallen – en zijn verantwoordelijk voor maar liefst één op de drie sterfgevallen wereldwijd.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Er zijn aanwijzingen dat citrusvruchten zoals sinaasappelen waardevolle “munitie” kunnen bieden tegen de factoren die hartaandoeningen veroorzaken. Sinaasappels bevatten niet alleen veel voedingsvezels en vitamine C, maar ze bevatten ook antioxidanten die bekend staan als flavonoïden. Een nieuwe review onderzoekt het potentieel van zo’n flavonoïde, hesperidine, om de gezondheid van het hart te ondersteunen. Laten we eens kijken naar de vele redenen om te genieten van zoete, pittige, sappige (biologische) sinaasappels.

Sinaasappels bieden een scala aan gezondheidsbevorderende voedingsstoffen

Ten eerste zitten sinaasappels (botanisch bekend als Citrus sinensis) boordevol voedingsstoffen die kunnen helpen risicofactoren voor aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes, obesitas en metabool syndroom te verminderen. Een middelgrote sinaasappel bevat bijvoorbeeld 3 gram voedingsvezels, waarvan is aangetoond dat ze helpen bij het verminderen van de slagaderverstopping van LDL-cholesterol dat betrokken is bij atherosclerose. Meer goed nieuws: een studie uit 2022, gepubliceerd in Nutrition, toonde aan dat een toename van voedingsvezels ervoor zorgde dat vrijwilligers een afname van het totale gewicht en schadelijk visceraal vet ervoeren.

Een enkele sinaasappel draagt ook 82 mg antioxidant vitamine C bij – nodig om het collageen te produceren dat nodig is voor flexibele, gezonde slagaders – samen met 60 mg calcium, een mineraal dat essentieel is voor de gezondheid van de botten. Andere waardevolle micronutriënten zijn onder meer 35 mg foliumzuur, waarvan wordt aangenomen dat het beroertes helpt voorkomen, en antioxidant bètacaroteen, dat helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen die oxidatieve schade en ziekte veroorzaken. Ten slotte levert elke sinaasappel ongeveer een halve kop water, waardoor het een vloeistofrijk, hydraterend voedsel is.

Simpel gezegd: als je een sinaasappel eet, gebeuren er goede dingen in je lichaam. En de sinaasappel geeft deze geschenken tegen een bescheiden calorische “kost” van 80 calorieën.

Onderzoekers beschouwen hesperidine als een intrigerende flavonoïde met therapeutisch potentieel

Flavonoïden in sinaasappels, met name hesperidine, krijgen de aandacht van onderzoekers vanwege hun gunstige effecten. In een dierstudie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universidad Estadad Paulista, toonde een maand suppletie met flavononen (een soort flavonoïde) gezondheidsvoordelen aan wanneer toegevoegd aan een vetrijk dieet, waardoor zowel leverbeschadiging als bloedglucose en het risico op hart- en vaatziekten drastisch werd verminderd. “In de toekomst kunnen we citrusflavanonen gebruiken om chronische ziekten veroorzaakt door obesitas bij mensen te voorkomen of uit te stellen”, voorspelden de onderzoekers. En hesperidine – dat 90 procent van de flavononen in sinaasappels uitmaakt – is bijzonder veelbelovend voor cardiovasculaire aandoeningen.

In een recent overzicht gepubliceerd in Nutrients, merkten de auteurs op dat hesperidine bloedsuikerverlagende, anti-obesitas, cholesterolverlagende en ontstekingsremmende effecten heeft. Veel van de meest bemoedigende onderzoeken werden echter uitgevoerd op dieren, waarbij proeven bij mensen gemengde resultaten opleverden. Onderzoekers denken dat de ongelijke resultaten bij mensen te wijten kunnen zijn aan de biologische beschikbaarheid van hesperidine, die op zijn beurt wordt beïnvloed door factoren zoals de gezondheid van het darmmicrobioom. Wetenschappers roepen op tot meer onderzoek om de gezondheidsvoordelen van hesperidinerijke sinaasappelen voor mensen te onderzoeken en volledig te ontsluiten.

Sinaasappels kunnen een normaal gewicht helpen bevorderen en de gezondheid van het hart ondersteunen

Hesperidine in sinaasappelen is vooral effectief bij het moduleren van overtollige vetten in het bloed geassocieerd met metabool syndroom – een groot risico op atherosclerose. Bovendien geeft kalium in sinaasappels het hart een “hulpmiddel” door te helpen de bloedvaten te verwijden en te ontspannen, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd. En sinaasappels lijken het gemakkelijker te maken om een gezond gewicht te behouden – een “pluspunt” voor een gezond hart.

Celstudies hebben aangetoond dat hesperidine de ophoping van vetten in vetcellen afkomstig van menselijke stamcellen kan verminderen. Ten slotte ontdekte een studie uit 2017, gepubliceerd in het alom gerespecteerde American Journal of Clinical Nutrition, dat een hogere inname van flavonoïden verband houdt met het voorkomen van gewichtstoename en verminderd lichaamsvet.

Sinaasappels ondersteunen de gezondheid van het darmmicrobioom

Dysbiose – of onevenwichtigheid tussen “vriendelijke” en “onvriendelijke” bacteriën in het darmmicrobioom – kan bijdragen aan obesitas, diabetes type 2, metabool syndroom en hartaandoeningen. In een recensie uit 2017, gepubliceerd in BioFactors, worden flavonoïden in sinaasappels echter toegeschreven aan antimicrobiële eigenschappen die het darmmicrobioom ten goede komen. Hesperidine ondersteunt de groei van nuttige bacteriën – zoals Lactobacillus en Bifidobacterium – en remt actief pathogene bacteriën zoals E. coli, P. gingivalis (de microbe achter tandbederf) en S. aureus.

“De negatieve effecten van dysbiose worden gedeeltelijk gecompenseerd door hesperidine”, merkten de onderzoekers op. Als bonus stimuleert hesperidine ook de aanmaak van vetzuren met een korte keten, die ontstekingsremmende effecten hebben.

Voeg stukjes sinaasappel toe aan salades, sandwiches of wraps, of combineer ze met noten, zaden of olijven voor een bevredigend tussendoortje. Je kunt ook genieten van sinaasappels in smoothies, die perfect samengaan met amandelmelk, en bananen. Vergeet niet dat sinaasappelschil eetbaar is en nog meer antioxidanten bevat dan het vruchtvlees. Je kunt het raspen en gebruiken als citroenschil voor een zoetere, rijkere smaak. Je kunt zelfs de geraspte schillen gebruiken om een pittig accent aan je favoriete kruidenthee toe te voegen.

Zorg er natuurlijk voor dat u biologische sinaasappels koopt, vooral als u de schil eet. En, natuurlijk, voor sommige mensen met zorgen over de bloedsuiker … raadpleeg een gekwalificeerde (integratieve) zorgverlener of gezondheidscoach over de beslissing om sinaasappels te eten, als onderdeel van een gezond dieet.

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Voorkom kanker en verlaag de bloeddruk door DEZE groente te eten
Next Hoe grafeenoxide uit je lichaam te verwijderen

You might also like

Culinada

Huismiddeltjes, werkzaam of onzin ? Testers gezocht !

Luister naar dit artikel   Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.

Natuurlijk genezen

Vijf redenen om meer zoete aardappelen te eten

Luister naar dit artikel Van cognitieve bescherming tot immuunondersteuning, hier zijn vijf dwingende redenen om zoete aardappelen in uw dagelijkse voeding op te nemen. Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks

Natuurlijk genezen

Wetenschap bevestigt kurkuma even effectief als 14 medicijnen

Luister naar dit artikel Kurkuma is een van de meest onderzochte geschenken van de natuur. Kurkuma en zijn actieve ingrediënt zijn de belangrijkste focus geweest van meer dan 5600 peer-reviewed