Onderzoek bekijkt mechanismen die de diepgaande gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet verklaren
april 28, 2019 2950 Views

Onderzoek bekijkt mechanismen die de diepgaande gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet verklaren

Luister naar dit artikel

Beschouwd als een van de gezondste diëten, bevordert het mediterrane dieet gewichtsverlies omdat het weinig rood vlees bevat en vrij is van bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers. Volgens een studie kan het dieet ook de gezondheid van het hart onder vrouwen bevorderen.

De studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Network Open, betrof onderzoekers van Brigham en Women’s Hospital (BWH), Harvard Medical School (HMS) en de Harvard T.H. Chan School of Public Health (HSPH).

De onderzoekers wilden ontdekken waarom en hoe een Mediterraan dieet het risico op hartziekten en beroerte kan verlagen door een panel van 40 biomarkers te bestuderen die nieuwe en gevestigde biologische bijdragers aan hartziekten vertegenwoordigen.

Andere gerandomiseerde studies in mediterrane landen en observationele studies bevestigden al een verband tussen een mediterraan dieet en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. De onderliggende mechanismen blijven echter onduidelijk.

Onderzoeken hoe het mediterrane dieet de gezondheid van het hart verbetert

In het onderzoek analyseerden onderzoekers gegevens van Amerikaanse vrouwen die een mediterraan dieet volgden. De bevindingen lieten zien dat deelnemers die een dieet vol met planten en olijfolie gebruikten in plaats van vlees en snoep 25 procent minder risico op hart- en vaatziekten hadden.

Volgens Dr. Shafqat Ahmad, de hoofdauteur en een onderzoekscollega bij BWH en HSPH, heeft het onderzoek een sterke gezondheidsboodschap: “bescheiden veranderingen in bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, met name die met betrekking tot ontsteking, glucosemetabolisme en insulineresistentie, dragen bij aan het langetermijnvoordeel van een Mediterraan dieet op het risico op hart- en vaatziekten. “Hij voegde eraan toe dat deze ontdekking cruciaal is voor de primaire preventie van hart- en vaatziekten.

Voor deze studie verwezen onderzoekers naar gegevens van meer dan 25.000 vrouwelijke gezondheidswerkers die deelnamen aan de Women’s Health Study. De vrijwilligers hebben vragenlijsten voor voedselinname uitgevoerd en bloedmonsters verstrekt die zijn gebruikt om de biomarkers te meten die verband houden met hartaandoeningen. De onderzoekers volgden de deelnemers 12 jaar lang.

De primaire uitkomsten die in het onderzoek werden onderzocht, omvatten incidenten met hart- en vaatziekten, die werden gedefinieerd als de eerste gebeurtenissen van een hartaanval, beroerte, coronaire arteriële revascularisatie en cardiovasculaire sterfte.

De onderzoekers groepeerden de vrijwilligers in drie groepen: lage, middelste of bovenste mediterrane dieetinname. Ze vonden dat 356 vrouwen in de middelste groep (3,8 procent) en 246 (3,8 procent) in de bovenste groep een cardiovasculaire gebeurtenis doormaakten.

In vergelijking met de lage groep waar 428 vrouwen (4,2 procent) een cardiovasculaire gebeurtenis meemaakten, vertegenwoordigen deze resultaten een relatieve risicoreductie van respectievelijk 23 procent en 28 procent voor de middelste en bovenste groep. Dit voordeel is vergelijkbaar in grootte met statines of andere preventieve medicijnen.

Daarnaast observeerden de onderzoekers ook veranderingen in het volgende:

Signalen van ontsteking – is goed voor 29 procent van de risicoreductie van hart- en vaatziekten
Glucosemetabolisme en insulineresistentie – is goed voor 27,9 procent van de risicoreductie van hart- en vaatziekten
Body max-index – goed voor 27,3 procent van de risicoreductie van hart- en vaatziekten
Risicovermindering was ook gekoppeld aan bloeddruk, verschillende vormen van cholesterol, vertakte aminozuren en andere biomarkers. Deze zorgden echter minder voor de associatie tussen mediterraan dieet en cardiovasculaire risicoreductie.

Dr. Samia Mora, de corresponderende auteur van het onderzoek en een specialist in cardiovasculaire geneeskunde bij BWH en HMS, zei dat hoewel eerdere studies hebben aangetoond hoe het mediterrane dieet cardiovasculaire gebeurtenissen en verbeterde cardiovasculaire risicofactoren verminderde, er niet veel bekend is over hoe verbeteringen in bekende en nieuwe risicofactoren dragen bij aan deze effecten.

Mora concludeerde dat door deze grote studie, de onderzoekers ontdekten dat bescheiden verschillen in biomarkers op een multi-factoriële manier bijdroegen aan dit cardiovasculaire voordeel dat op de lange termijn werd waargenomen.

Wat te eten tijdens het mediterrane dieet

Mensen die het mediterrane dieet volgen, vermijden verpakte, bewerkte en winkelgekochte voedingsmiddelen die vol zitten met additieven. Je mag vlees eten, maar je moet je inname beperken tot minder dan zes gram rood vlees per week. Eet met gras gevoederd vlees voor het beste resultaat.

Als je nieuwsgierig bent naar het voedsel dat je vaak kunt eten terwijl je dit heilzame dieet volgt, bekijk dan de lijst hieronder.

Amandelen – Als amandelen worden gegeten, bevorderen eiwitrijke amandelen gewichtsverlies. Eet een handvol amandelen als je een gezonde snack wilt, of voeg de noten toe aan een salade voor een voedzame maaltijd.
Knoflook – Knoflook is vol van smaak en het kan bacteriën en schimmels bestrijden. Het zit ook vol met vitamines zoals mangaan en vitamine B6.
Hummus – Om hummus te maken, moet je gekookte garbanzo-bonen (kikkererwten), knoflook, citroensap, olijfolie, tahini en je favoriete specerij mengen. Gebruik hummus als een gezonde dip of spread.
Citroen – Citroen bevat vitamine C en kan u detoxen.
Olijven en extra vierge olijfolie (EVOO) – Extra vierge olijfolie is koud geperst uit olijven en zit vol met enkelvoudig onverzadigde vetten. EVOO helpt het risico op hartaandoeningen en kanker te verminderen.
Quinoa – Quinoa is een veelzijdig ingrediënt dat van nature glutenvrij is. Het graan bevat ook eiwitten en vezels.
Wilde zalm -In tegenstelling tot Atlantische zalm die wordt gekweekt en met soja wordt gevoed, bevat wilde zalm 39 gram eiwit per portie. Wilde zalm heeft ook hart-gezonde omega-3-vetzuren.

Volg het mediterrane dieet als u gezond wilt blijven en uw risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten wilt verlagen.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Neem een glas (gouden) melk: wat is kurkuma-melk en wat zijn de gezondheidsvoordelen ervan?
Next Hoe u op natuurlijke wijze van de sinus-infectie van uw kind af kunt komen

You might also like

Algemeen

“Ik stierf voor 2 minuten”: 12-jarig meisje herstelt van COVID na hartfalen

Luister naar dit artikel Tot grote opluchting van ouders over de hele wereld lijken kinderen grotendeels te zijn gespaard bij de COVID-19-pandemie. Ondanks dat 22 procent van de Amerikaanse bevolking

Algemeen

Onderzoekers ontdekken de veganistische heilige graal – zeeplant die smaakt naar bacon, voedzamer dan boerenkool

Luister naar dit artikel Oregon State University heeft een nieuwe soort rode zeealgen gekweekt die onderzoekers – en veganisten – enthousiast maakt. Een voedingskrachtpatser, de waterplant zit boordevol eiwitten, vitaminen,

Algemeen

Waarom zou je rozemarijn inpassen in je gezond eetpatroon + Recepten

Luister naar dit artikel Rozemarijn is bij ons vooral bekend als keuken kruid om vooral meer zuiderse gerechten meer pit te geven. Rozemarijn doet echter zoveel meer dan dat. Het