Onderzoek onthult dat kokosolie een beter insectenverdelger is vergeleken met DEET, een schadelijk chemisch ingrediënt
juni 5, 2019 3087 Views

Onderzoek onthult dat kokosolie een beter insectenverdelger is vergeleken met DEET, een schadelijk chemisch ingrediënt

Luister naar dit artikel

Een recente studie van het Amerikaanse ministerie van landbouw onthulde dat verbindingen in kokosolie insecten beter kunnen afweren dan DEET, het belangrijkste ingrediënt in insectenwerende producten. In de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific, identificeerden wetenschappers van de Agricultural Research Service van de USDA kokosolie-vetzuren die significante afstotende eigenschappen vertoonden, vooral tegen ziektevectoren zoals muggen, teken, bijtende vliegen en bedwantsen. De vetzuren die werden verkregen uit kokosolie omvatten laurinezuur, caprinezuur en caprylzuur, evenals de overeenkomstige methylesters ervan.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


DEET, de algemene naam voor diethyltoluamide, is de meest voorkomende werkzame stof in insectenafstotende sprays, lotions, sticks, roll-ons en andere consumentenproducten. In de VS gebruikt meer dan een derde van de bevolking regelmatig DEET-bevattende producten – variërend van vijf tot 99 procent – volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency. Het wordt aangeprezen als een van de meest effectieve manieren om door vectoren overgedragen ziekten te voorkomen, die worden veroorzaakt door parasieten, virussen en bacteriën die worden overgebracht door insecten – muggen, zandvliegen en luizen – en slakken. Door vectoren overgedragen ziekten zijn goed voor ongeveer 17 procent van alle wereldwijd verspreide infectieziekten. Elk jaar worden meer dan 700.000 sterfgevallen veroorzaakt door vectorziekten, waarbij malaria meer dan de helft van deze gevallen veroorzaakt.

Aanvankelijk ontwikkeld in de jaren 1940 door het Amerikaanse leger om soldaten te beschermen in met insecten besmette gebieden, werd DEET eind jaren vijftig aan het publiek voorgesteld en is nu een belangrijk ingrediënt in meer dan 120 producten. Recente studies over de mogelijke gezondheidsrisico’s van synthetische insectenwerende middelen en pesticiden zoals DEET hebben echter geleid tot bewustwording van krachtiger en duurzamere natuurlijke alternatieven.

De studie, geleid door Jerry Zhu van de ARS Agroecosystem Management Research Unit in Nebraska, vond dat kokosvetzuren bedwantsen en bijtende vliegen twee weken na toepassing afstootte. Het resultaat was beter dan dat van DEET, dat slechts ongeveer drie dagen duurde voordat het zijn effectiviteit verloor. Het was ook effectief tegen teken, met laboratoriumtesten die aantoonden dat het een week na het aanbrengen teken kan afstoten, en muggen, waarbij kokosolie-verbindingen een concentratie-afhankelijk effect vertonen wanneer het op de huid wordt aangebracht.

De verbindingen waren ook effectief bij dieren. In veldproeven merkten de onderzoekers op dat een op zetmeel gebaseerde formule met kokosvetzuren koeien beschermt tegen stabiele vliegen tot 96 uur (vier dagen). Ter vergelijking, DEET was slechts 50 procent effectief tegen stabiele vliegen.

‘Voor zover wij weten, is dit ook het eerste rapport dat laat zien dat de levensduur en effectiviteit van deze natuurlijke afstotende stoffen beter is dan dat van de goudstandaard, DEET tegen die bloedzuigende insecten’, schreven ze in hun rapport.

DEET veroorzaakt allergische reacties, onderdrukking van het immuunsysteem

De meeste DEET-producten zijn ontworpen voor directe toepassing op de huid, waardoor het een barrière kan vormen die de menselijke geur van insecten maskeert. Hoewel het effectief is in het afstoten van insecten, zoals meerdere studies hebben gevonden, is het vermeldenswaard dat er steeds meer aanwijzingen zijn voor de mogelijke bijwerkingen.

Een onderzoek aan het einde van de jaren tachtig wees uit dat proefpersonen uit het Everglades National Park negatieve effecten van blootstelling aan DEET rapporteerden. Sommige van de effecten omvatten huiduitslag, huidirritatie, gevoelloze of brandende lippen, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en concentratiestoornissen.

Een andere studie, deze keer van farmacoloog Mohamed Abou-Donia van Duke University, vond dat langdurige DEET-blootstelling hersendood en gedragsveranderingen veroorzaakte, gebaseerd op rattenmodellen. Toch blijkt uit meer onderzoek dat blootstelling aan DEET verband houdt met onderdrukking van het immuunsysteem, erfelijkheid van transgenerationele ziekte en spermamutatie, op basis van dierstudies.

Er zijn gevallen bekend van mensen die bijwerkingen melden na blootstelling aan DEET. De symptomen die zij meldden varieerden van pruritus (extreme jeuk), erytheem (roodheid van de huid) en ernstige netelroos. Een studie gepubliceerd in de International Journal of Toxicology in 2002 ontdekte dat meer dan 20.000 gevallen van DEET-gerelateerde gevallen gemeld werden bij controlecentra van 1993 tot 1997, waarbij twee slachtoffers werden gemeld en 26 patiënten significante bijwerkingen ondervonden.

Bronnen:

ARS.UDSA.gov

Nature.com

ScientificAmerican.com

GreenMedInfo.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Knoflook kan 14 verschillende infecties doden! Waarom adviseren artsen het niet?
Next 6 manieren om je 'kanker tijdbom' te ontmantelen

You might also like

Algemeen

Knagend geweten: mensen uit de farmaceutische industrie doen boekje open

Luister naar dit artikel Met geld koop je geen schoon geweten. Ondanks een riant salaris, kozen deze mensen uit de farmaceutische industrie ervoor om hun baan op te zeggen en anderen

Algemeen

Duurzame koffie: een kwestie van weten wat je drinkt

Luister naar dit artikel Koffie is het meest gedronken warme drankje wereldwijd. Bovendien is het al eeuwenlang populair. Maar in de voorbije eeuwen was koffie niet ons meest duurzame product.

Algemeen

Nagel gescheurd? Geen probleem! Met dit gekke trucje heb je je nagel zó gerepareerd!

Luister naar dit artikel Als je een gescheurde nagel hebt hoeft dat niet meer te betekenen dat je perfecte manicure naar de filistijnen is. Wij hebben de oplossing gevonden voor