Ontdek een schokkend eenvoudige interventie om de gezondheid van de lever te ondersteunen
april 3, 2022 966 Views

Ontdek een schokkend eenvoudige interventie om de gezondheid van de lever te ondersteunen

Luister naar dit artikel

Het aantal niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) – overmatige afzetting van levervet bij mensen zonder voorgeschiedenis van alcoholmisbruik – stijgt in de Verenigde Staten, waarbij sommige deskundigen de incidentie op een verbluffende één op de drie volwassenen schatten. Hoewel veel gevallen van NAFLD mild zijn, kan de ziekte zich af en toe ontwikkelen tot ernstige en zelfs levensbedreigende gevolgen, waaronder leverkanker.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Nu suggereert spannend nieuw onderzoek gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Molecular Metabolism dat een eenvoudige interventie – regelmatige lichaamsbeweging – de aandoening aanzienlijk kan verbeteren en zelfs een rol kan spelen bij het voorkomen ervan. Lees verder voor meer informatie over de effecten van deze verrassende natuurlijke strategie op NAFLD.

Torenhoge percentages zwaarlijvigheid veroorzaken een epidemie van NAFLD

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) meldt dat een schokkende 66 procent van de Amerikaanse volwassenen momenteel overgewicht of obesitas heeft, wat een lange weg is in de richting van het verklaren van de toenemende percentages van niet-alcoholische leververvetting. Zoals de naam al aangeeft, is de primaire oorzaak niet overmatig alcoholgebruik, maar de consumptie van te veel giftige voedingsmiddelen en een gebrek aan lichaamsbeweging.

De overmatige inname van fructose-glucosestroop en veel andere bewerkte voedingsmiddelen leiden tot vetophopingen in de lever, wat na verloop van tijd disfunctie van de mitochondriën in levercellen veroorzaakt. Experts schatten dat in 20 tot 30 procent van de gevallen NAFLD overgaat in niet-alcoholische steatohepatitis (of NASH), een ernstiger aandoening die soms kan leiden tot leverfibrose (littekenvorming), cirrose van de lever, leverfalen, leverkanker en overlijden.

Onderzoek: regelmatige lichaamsbeweging vermindert NAFLD op moleculair niveau

Volgens een nieuwe studie uitgevoerd door wetenschappers van Helmholtz München en het Universitair Ziekenhuis van Tübingen, veroorzaakt lichaamsbeweging moleculaire aanpassingen van mitochondriën in de lever die de ontwikkeling van leververvetting kunnen voorkomen. In de loop van de zes weken durende studie kregen muizen een calorierijk dieet – en sommigen kregen ‘loopbandtraining’, wat betekent dat ze regelmatig aan lichaamsbeweging deden.

Het team ontdekte dat regelmatige fysieke activiteit de afbraak van glucose in de lever reguleert en de functie van de mitochondriën verbetert, ook wel bekend als de “krachtcentrales” van de cel. De “uitgeoefende” muizen vertoonden ook verbeteringen in de glucoseregulatie. Bovendien verbeterde regelmatige lichaamsbeweging de ademhalingscapaciteit van de spieren, waardoor de druk op de lever werd verlicht.

Hoewel het onderzoek op dieren is uitgevoerd, weerspiegelt het de onderzoeksresultaten op mensen. “De resultaten passen heel goed bij de benaderingen van lopende klinische onderzoeken”, meldde onderzoeksleider Dr. Cora Weigert.

Aanvullende onderzoeken ondersteunen het vermogen van regelmatige lichaamsbeweging om de gezondheid van de lever te verbeteren
In een recensie gepubliceerd in 2018 in Gene Expression, het Journal of Liver Research, vatten de auteurs het bewijs samen voor de effecten van regelmatige lichaamsbeweging op NAFLD en NASH. Ze merkten op dat verschillende klinische onderzoeken hebben aangetoond dat zowel aerobe als weerstandsoefeningen het levervet op verschillende manieren verminderen. Deze omvatten het verbeteren van de insulineresistentie – die de overmatige afgifte van vetten en glucose aan de lever vermindert – het verhogen van de vetzuuroxidatie (met andere woorden, vetverbranding), het verminderen van de vetzuursynthese en het voorkomen van mitochondriale en leverschade.

In het licht van dit alles is het helemaal niet verwonderlijk dat de American Gastroenterological Association, de American Association for the Study of Liver Diseases en het American College of Gastroenterology allemaal lichaamsbeweging aanbevelen voor NAFLD!

Welk type oefening is het beste voor NAFLD?

Studies suggereren dat een breed scala aan trainingsstijlen, intensiteiten en duur NAFLD ten goede kan komen. De auteurs van de recensie van 2018 citeerden een studie van NAFLD-patiënten met overgewicht en obesitas die de effecten van drie verschillende trainingsregimes evalueerden: lage intensiteit/hoog volume, hoge intensiteit/laag volume en lage intensiteit/laag volume. Elk bleek een significante vermindering van levervet te veroorzaken.

In een ander onderzoek voerden NASH-patiënten een matig oefenprogramma uit, bestaande uit sessies van 20 tot 60 minuten, vier tot zeven dagen per week. Het programma, dat zowel weerstands- als aerobe training omvatte, zorgde voor een significante verbetering in NASH.

Weerstandstraining omvat gewichtheffen, squats, lunges en push-ups. Je kunt aerobics krijgen door te joggen, fietsen, dansen, zwemmen en zelfs stevig wandelen. Onderzoekers in verschillende onderzoeken benadrukten echter dat de belangrijkste factor was dat de trainingsroutine paste bij het vermogen en de voorkeuren van het individu.

Trouwens, de algemene aanbeveling van de National Institutes of Health is dat volwassenen vijf dagen per week 30 minuten aan lichaamsbeweging doen. Neem echter eerst contact op met uw integratieve arts voordat u aan een trainingsregime begint om NAFLD aan te pakken. Hoewel er momenteel geen consensus is over welk type oefening het “beste” is voor NAFLD, kan bijna elke vorm van regelmatige fysieke activiteit gunstig zijn.

Door precies te laten zien hoe regelmatige lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op leververvetting, helpt de nieuwe studie om het opwindende potentieel van deze eenvoudige, medicijnvrije, niet-toxische natuurlijke interventie te demonstreren. Vraag indien nodig wat coachingsadvies aan en ga vandaag nog aan de slag.

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous 5 gezondheidsvoordelen van kastanjes
Next "Klein maar krachtig" bieslook biedt een drietal belangrijke gezondheidsvoordelen

You might also like

Natuurlijk genezen

Verwijder deze voedingsmiddelen uit je dieet om kankercellen uit te hongeren

Luister naar dit artikel Volgens een studie uitgevoerd door de Universiteit van Californië, San Francisco, is een ingrediënt dat meestal wordt gevonden in een aantal voedingsmiddelen de belangrijkste boosdoener voor

Natuurlijk genezen

Gemummificeerd eten !

Luister naar dit artikel De laatste loodjes van 2016  zijn aangebroken, op de valreep zijn er nog enkele sterren gedoofd. Politiek gezien is het vrij rustig, maar ja kerstreces. Peilers

Natuurlijk genezen

Mijn grootmoeder is 85 en ze had nooit een hoog cholesterol of hoge bloeddruk en heeft nooit pillen gebruikt – dit is de reden waarom …

Luister naar dit artikel Cholesterol is een element in ons lichaam dat veel gezondheidsproblemen en ziektes kan veroorzaken als we er niet op letten. Het lichaam heeft cholesterol nodig om