Pruimen bieden “onverwachte” gezondheidsvoordelen, suggereert nieuwe studie
maart 7, 2022 739 Views

Pruimen bieden “onverwachte” gezondheidsvoordelen, suggereert nieuwe studie

Luister naar dit artikel

Osteoporose, een dunner worden van de botten die de vatbaarheid voor fracturen verhoogt, kan verwoestende gevolgen hebben. De National Institutes of Health meldt dat een schokkende 50 procent van de vrouwen ouder dan 60 (samen met 20 procent van de mannen in die leeftijdsgroep) op een gegeven moment een potentieel slopende osteoporose-gerelateerde fractuur zal krijgen. En met de “vergrijzing” van Amerika nemen de percentages van de ziekte (die vrouwen onevenredig treft) toe. Experts voorspellen dat de landelijke prevalentie van osteoporose onder vrouwen van 50 jaar en ouder in 2030 13,6 miljoen zal bedragen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Gezien deze grimmige statistieken, levert een recensie van studies die deze maand in het tijdschrift Advances in Nutrition zijn gepubliceerd, bijzonder welkom nieuws. De auteurs, een team van wetenschappers aan de Penn State University, concludeerden dat een natuurlijke voedingsinterventie – dagelijkse consumptie van gewone pruimen – kan helpen het ontstaan ​​van osteoporose te vertragen en zelfs te voorkomen. Dus laten we de recensie eens nader bekijken – en de botopbouwende voordelen van pruimen.

Onderzoekers: “Veelbelovende effecten” op botmineraaldichtheid zijn een van de vele voordelen van pruimen

Onderzoekers analyseerden gegevens van 28 onderzoeken – 16 met dieren en 12 met mensen om de beoordeling uit te voeren. Ze identificeerden meerdere onderzoeken die aantoonden dat het eten van 100 gram pruimen (ongeveer drie ons of tien pruimen) gedurende een jaar de minerale dichtheid van botten in de onderarmen en lagere ruggengraat van postmenopauzale vrouwen verhoogde. En het eten van tussen 50 en 100 gram pruimen per dag gedurende zes maanden bleek ook een marker van resorptie (botverlies), bekend als TRAP-5b, te verminderen.

Dr. Connie Rogers, universitair hoofddocent voedingswetenschappen en fysiologie aan Penn State, merkte op dat de pruimen hielpen om ontstekingen te remmen en markers van oxidatieve stress te onderdrukken. (Aangenomen wordt dat oxidatieve stress en ontsteking, veroorzaakt door het verlies van oestrogeen bij postmenopauzale vrouwen, aan de basis liggen van osteoporose). De onderzoekers concludeerden dat het opnemen van pruimen in het dieet kan helpen de botten te versterken.

Voordelen van pruimen zijn onder meer het verminderen van botverlies door meerdere mechanismen

Het blijkt dat de voordelen van pruimen voor de gezondheid van de botten veelzijdig zijn. Om te beginnen bevatten pruimen antioxidanten, zoals anthocyanines, die oxidatieve stress helpen bestrijden. In feite hebben wetenschappers ontdekt dat pruimen voordat ze zijn gedroogd – ongeveer twee keer zoveel antioxidanten bevatten als perziken en nectarines. En het droogproces veroorzaakt geen verlies van antioxidanten).

Pruimen dragen ook bij aan botopbouwende mineralen, samen met flinke hoeveelheden vitamine K. Vitamine K, ooit vooral bekend om zijn belang voor de normale bloedstolling, heeft in recent onderzoek voor een “buzz” gezorgd met zijn vermogen om calcium uit het bloed en in de botten, waar het thuishoort te behouden. Het Penn State-team meldde ook dat pruimen een verandering veroorzaakten in het darmmicrobioom (de gemeenschap van bacteriën in het darmkanaal), wat hielp om de pro-inflammatoire cytokineniveaus in de dikke darm te verlagen. Ten slotte verlaagden pruimen de niveaus van malondialdehyde – een marker van oxidatieve stress – terwijl ze de expressie van belangrijke antioxidanten zoals glutathion en superoxide-dismutase verhoogden.

Aanvullende onderzoeken ondersteunen sterk de voordelen van dit gedroogde fruit voor de gezondheid van de botten

In ouder – maar nog steeds gerenommeerd – onderzoek dat in 2009 in Aging Research Review werd gepubliceerd, noemden onderzoekers pruimen de “meest effectieve” vrucht bij zowel het voorkomen als het omkeren van botverlies. De wetenschappers gebruikten microcomputertomografie om aan te tonen dat pruimen de botmineraaldichtheid kunnen herstellen tot normale niveaus bij ratten met osteoporose, waardoor botverlies ongeveer even effectief wordt omgekeerd als hormoontherapie.

In een klinische studie van drie maanden die postmenopauzale vrouwen door hetzelfde onderzoeksteam hebben uitgevoerd, hebben pruimen de markers van botvorming, zoals botspecifieke alkalische fosfatase, aanzienlijk verhoogd.

Pruimen zijn een voedingsjackpot van fytonutriënten, vitamines, mineralen en vezels

Pruimen, botanisch bekend als Prunus domestica, zijn een rijke bron van hoogwaardige voedingsstoffen. Een portie van een ons bevat een vijfde van de aanbevolen voedingsinname voor volwassenen voor vitamine K, samen met verschillende B-vitamines, die nodig zijn om voedsel om te zetten in energie en een gezond zenuwstelsel. En pruimen bieden een scala aan botopbouwende mineralen, waaronder magnesium, kalium en fosfor. De portie bevat ook 2 gram hart-gezonde voedingsvezels.

Toch zijn de calorische kosten een redelijke 67 calorieën (wat betekent dat zelfs een portie van drie ons, zoals degene die in onderzoeken wordt gebruikt, ongeveer 200 calorieën binnenkomt – minder dan die van een typische can y-reep). En ondanks hun weelderige, snoepzoete smaak, verhogen ze niet alleen de bloedsuikerspiegel niet, maar kunnen ze ook helpen de niveaus te reguleren. (Onderzoekers schrijven dit toe aan het gehalte aan voedingsvezels van pruimen en adiponectine, een bloedsuikerregulerend hormoon).

Draagbaar, handig en smakelijk, pruimen zijn gemakkelijk in het dieet op te nemen. Om diarree te voorkomen, adviseren sommige natuurgeneeskundigen echter om hun consumptie tot een halve kop per dag te houden en pruimensap te beperken tot niet meer dan 300 ml per dag.

Hoewel veel mensen bekend zijn met hun stimulerende effecten op het spijsverteringskanaal – en hun gebruik als vertrouwde voedingsinterventie voor constipatie – is het waarschijnlijk dat veel minder mensen zich realiseren hoeveel deze voedzame gedroogde vruchten de sterkte en dichtheid van botten kunnen versterken en beschermen. Zoals de nieuwe recensie suggereert, kan het eten van pruimen je helpen “sterk te blijven” tegen een verlammende ziekte.

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Meer dan alleen "mooi" - 3 goede redenen om NU peterselie aan je dieet toe te voegen
Next De rol van melatonine bij de bescherming van het hart - het bewijs tot nu toe

You might also like

Natuurlijk genezen

Wat krijg je als je bieten, wortelen en appels mengt? Een glas sap dat vele ziekten vernietigt!

Luister naar dit artikel Sap maken is de beste manier om de meeste voedingsstoffen uit groenten en fruit te halen, omdat het u helpt om tot 99% van hun plantaardige

Natuurlijk genezen

Kruiden voor nierproblemen: 7 aanbevolen plantaardige stoffen

Luister naar dit artikel Afgezien van gezonde voeding, bevelen artsen kruiden aan voor nierfalen. Deze plantaardige stoffen worden van nature gebruikt om nieren te behandelen en te herstellen. Steun Naturotheek:

Natuurlijk genezen

Pepermunt verlicht hoofdpijn

Luister naar dit artikel Essentiële olie van pepermunt is een heel doeltreffende remedie tegen hoofdpijn, en 100% natuurlijk bovendien. Het product is vooral rijk aan menthol, een verfrissende alcohol waarvan