Soja: een van de ergste voedselsoorten en niet geschikt voor consumptie
oktober 4, 2016 18642 Views

Soja: een van de ergste voedselsoorten en niet geschikt voor consumptie

Luister naar dit artikel

Inmiddels weet iedereen wel dat bijna alle soja genetisch gemodificeerd is. Maar soja hoort niet bij gezonde voeding, en dit is niet alleen om de gmo-factor. Wat minder bekend is dat sojabonen en aanverwante producten, het lichaam beroven van voedingsstoffen, de schildklier kapot maken en voor ontwikkelingsproblemen bij zuigelingen en kinderen zorgen. In ongefermenteerde vorm is soja een van de ergste voedselsoorten en niet geschikt voor consumptie.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Soja hoort niet bij gezonde voeding

Aan het einde van de jaren 90 stond de Amerikaanse Voedelsautoriteit (FDA) gezondheidsclaims toe op sojabonen. Marketeers zagen de kans om dit uit te buiten. Sindsdien schoot de verkoop van sojabonen als een komeet omhoog en een indrukwekkende reeks van sojaproducten verscheen in de schappen. Maar soja is geen gezonde voeding, en als je er nog niet van afgestapt was, wordt het wellicht tijd om dat te doen.

In hun natuurlijke vorm bevatten sojabonen fotochemicaliën die een hoogst negatief effect op het lichaam hebben. De drie anti-voedingsstoffen in soja zijn fytaten, enzymremmers en goitrogenen. Alle planten hebben dit in een bepaalde mate, maar bij de sojaboon zijn ze rijkelijk aanwezig. Als ze niet verwijderd worden door zorgvuldige voorbereiding, zoals fermentatie –de Chinese manier om natto, tempeh of miso te maken- is soja een van de ergste voedselsoorten die je kan eten.

Oplopende gezondheidsproblemen

Terwijl sojaproducten bij de Amerikanen als warme broodjes naar binnen zijn gegaan, liepen de gezondheidproblemen op. Veel onderzoek legde de link tussen ernstige gezondheidsproblemen en sojaconsumptie. Waaronder: borstkanker, hartaandoeningen, traag werkende schildklier, allergieën, hersenschade, vroege pubertijd en osteoporose.

Ook wordt het verband gelegd tussen consumptie van ongefermenteerde soja en spijsverteringsproblemen, disfunctie van het immuunsysteem, endometriose, vruchtbaarheidsproblemen, libidoverlies en ondervoeding.

Niet alleen loopt de groep die sojaproducten koopt om het –valse- gezonde imago de meeste risico. Ook baby’s die voeding op basis van soja krijgen lopen veel risico. Dan zijn er nog de vegetariërs, plus de vrouwen van middelbare leeftijd die denken dat sojavoeding symptomen van de overgang verlicht.

Fytaten beroven het lichaam van essentiële mineralen

Alle groenten bevatten in zekere mate fytaten (fytinezuur), maar de sojaboon zit er barstensvol mee. Fytaten van ongefermenteerde sojaproducten binden mineralen als zink, koper, ijzer, magnesium en calcium. Dit is een van de primaire redenen dat soja gelinkt wordt met osteoporose. Fytaat heeft met name een sterke affiniteit met zink. Zink ondersteunt de wondheling, proteïnesynthese, vruchtbaarheid, zenuwfunctie en hersenontwikkeling.

Voor de meeste groenten en ook peulvruchten geldt dat het weken voldoende is om de meeste fytaten af te breken. Maar bij de sojaboon zijn hiervoor enzymen nodig die tijdens het fermentatieproces worden vrijgezet, tot op het punt dat ze geschikt voor consumptie zijn.

De sojabonen, edamame, sojamelk, sojachips, sojarepen, sojabloem, soja proteíne isolaten en andere sojaproducten, die als gezonde voeding worden aangeprezen zijn niet gefermenteerd en bevatten astronomische hoeveelheden fytaten. Deze producten zijn simpelweg rotzooi en niet geschikt voor menselijke consumptie.

Enzymremmers veroorzaken spijsverterings-stress

Tijdens het eten van voeding worden spijsverteringsenzymen afgescheiden in het spijsverteringskanaal. Amylase, lipase en protease helpen bij het afbreken van voeding en maken nutriënten geschikt voor opname in het lichaam. De grote hoeveelheid enzymremmers in sojabonen verstoort dit proces en maakt het voor koolhydraten en proteïnen onmogelijk om volledig verteerd te worden. Als dit gebeurt, kunnen bacteriën hun werk doen en voor winderigheid en een opgezette buik zorgen.

Blokkering van het schildklierhormoon

De grote hoeveelheid goitrogenen in sojabonen, blokkeert de productie van het schildklierhormoon en kan schildklierknobbels veroorzaken. Vooral Amerikaanse vrouwen hebben vrijwel massal een lage schildklieractiviteit, met name vrouwen van middelbare leeftijd.

Het schildklierhormoon stookt de cellulaire oventjes van het lichaam op, die ook wel bekend zijn als mitchondria. Bij een lage schildklierproductie zijn lichaamstemperatuur en energieniveau eveneens laag. Het is door lage schildklieractiviteit dat oude mensen zich langzaam bewegen. Een lage activiteit betekent ook een vermindering van hartactiviteit en als gevolg daarvan krijgen de lichaamscellen te weinig zuurstof.

Ook een isoflavoon uit sojabonen, genistein kan de productie van het schildklierhormoon blokkeren. Fytaten accentueren deze effecten omdat ze zink en koper binden, waardoor deze mineralen in mindere mate beschikbaar zijn om het schildklierhormoon te maken.

De transport van de proteïne GLUT1 wordt afgesloten door genistein, en dit gaat ten koste van de energievoorziening. Deze proteïne stuurt normaal gesproken namelijk glucose naar de cellen, waar de glucose gebruikt wordt om energie te genereren. Een verhinderde glucosetransport betekent minder energieproductie voor elke lichaamsactiviteit.

De soja isoflavonen verminderen ook de energie doordat ze de tyrosine kinasen afremmen. Dit zijn de enzymen die energie van de ene molecuul naar de andere overdragen. Deze enzymen zetten de celdeling aan, het geheugen, herstel van weefsel en zorgen voor het behoud en onderhoud van de bloedvaten.

De prijs is hoog

Vrouwen die aangemoedigd zijn om genistein soja producten te gebruiken, om de overgangssymptomen te verminderen en botverlies en borstkanker te voorkomen betalen  -gezien de reeks nadelige effecten van genistein-  toch een hoge prijs. Commerciële sojaboonproducten bevatten 20 mg tot 60 mg genistein per portie. Aziaten worden wel als voorbeeld gebruikt van hoe gezond sojabonen zijn, omdat er bij hun weinig borstkanker en osteoporose voorkomt. De Aziaten gebruiken echter gefermenteerde sojaproducten, zoals miso en tempeh en krijgen slechts rond de 5 mg genistein per dag binnen. Ongefermenteerde soja wordt door Aziaten niet gegeten.

Omdat genistein de groei van bloedvaten remt  -wat de nadelig is voor de groei van tumoren-  werd en wordt soja ook wel aangeprezen. Echter, de inname van teveel genistein kan leiden tot de sterfte van gezonde bloedcellen en vermindert hun energietoevoer. Zuurstoftekort van de cel is de hoofdoorzaak van kanker.

Dat alles waar ‘te’ voor staat niet goed voor je is, blijkt uit een jaren 90 studie 8000 Aziatische mannen uitgevoerd. De mannen die de grootste hoeveelheden tofu nuttigden hadden kleinere hersenen, en de ontwikkeling van seniele dementie ging bij hen drie keer zo snel. Ondanks de fermentatie-factor.

Fermentatie zet soja nutriënten vrij

De nutriënten in gefermenteerde sojaproducten (miso, tempeh, natto) zijn okee en kunnen gunstig zijn, wanneer ze in bescheiden hoeveelheid geconsumeerd worden. Ze zijn eveneens schadelijk in grote(re) hoeveelheden. In China en Japan wordt slechts 28 gram gefermenteerde sojavoeding per dag gegeten. Het zijn bijgerechten.

Dus als deze voeding gegeten wordt zoals bedoeld: als bijgerecht, en gewoon voor de smaak zonder enig gezondheidsdoel erachter, kun je profiteren van een paar voordelen. In dit geval is het een slim bijgerecht, dat je darmen voorziet van een vriendelijke omgeving, waarin de ‘goede’ darmbacteriën floreren en de schadelijke het veld zullen ruimen. De voeding ondersteunt de spijsvertering en stimuleert de opname van voedingsstoffen en versterkt het immuunsysteem.

Een bekende specialist op dit gebied is Harvard professor dr. John Lee, ook auteur van diverse boeken op het gebied van de gezondheid van de vrouw. Hij raadt aan dat mensen –de de wens hebben om soja te consumeren- alleen miso, tempeh en natto consumeren. En dan aangepast aan de Aziatische manier van eten: in kleine hoeveelheden en in combinatie met mineraalrijke voeding.

Referenties:

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Hier is de reden waarom u nooit rijstwater weg moet gooien
Next Ontstop je bloedvaten met deze zelfgemaakte remedie

You might also like

Algemeen

Knotsgekke koffietrend voor foodies: de bietenlatte

Luister naar dit artikel Bieten en koffie zijn allebei hip dus waarom zou je ze niet bij elkaar gooien, moeten Australische barista’s hebben gedacht. Voeg er wat amandelmelk aan toe

Algemeen

11 ‘gezonde gewoontes’ waar je beter mee kunt stoppen

Luister naar dit artikel Meer dan ooit zijn we met onze gezondheid bezig: sapkuren, geen gluten, weinig suiker, ieder heeft zo zijn eigen ideeën over wat gezond is. Maar volgens de

Algemeen

Hoe kun je zien dat je vitamines tekort komt?

Luister naar dit artikel Wanneer je lichaam je iets probeert te vertellen- bijvoorbeeld dat je tekort hebt aan belangrijke vitamines- kan het vreemde vormen aan nemen. Steun Naturotheek: Alleen via