*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Naturotheek Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/naturotheek
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Voedsel Verbouwen in Kleine Ruimtes: 5 Tips
maart 8, 2016 4715 Views

Voedsel Verbouwen in Kleine Ruimtes: 5 Tips

Wil je je eigen voedsel verbouwen, maar heb je weinig ruimte? Wij hebben vijf geweldige manieren gevonden om ondanks het ruimtegebrek toch je eigen biologische groente te verbouwen! Zelfs in appartementen!

Verbouw je eigen groente

Het verbouwen van je eigen groente is leuk, rustgevend, gezond, leerzaam, bevredigend en lekker goedkoop! Steeds meer mensen verbouwen een gedeelte van hun eigen groente in de tuin of in een moestuin. Wanneer je echter niet zoveel buitenruimte tot je beschikking hebt is het lastiger om je eigen groente te verbouwen.

Gelukkig zijn er een aantal creatieve en effectieve methodes ontwikkeld die je helpen om zelfs in de kleinste ruimtes je eigen voedsel te verbouwen! Het hele jaar door! Ja, zelfs in een appartement zónder balkon.

En het mooiste is, deze effectieve methodes zijn ook nog eens makkelijk in het onderhoud! Maak dus kennis met deze vijf manieren van tuinieren en ga aan de slag.

1. Window Farming

wf-300x198Ieder gebouw heeft ramen, en bijna iedere woning heeft wel ergens een raam waar geregeld zon naar binnen valt. Kijk eens rond in je huis welke ramen je zou kunnen omtoveren tot een productieve Window Farm!

Een Window Farm is een intensieve tuin in je raamkozijn. Door gebruik te maken van hergebruikte frisdrankflessen, een eenvoudig hangsysteem, een kleine aquariumpomp en een simpele timer ontwikkel je een bijna onderhoudsvrije productieve mini-boerderij achter je raam. Wil je je tuintje nog productiever maken? Installeer dan LED strips voor de avonden en creëer zo direct een mooie blikvanger in de kamer.

Een Window Farm is bij uitstek geschikt om kruiden en eenvoudige bladgroenten te verbouwen (zoals sla en snijbiet). Bovendien verbetert het de luchtkwaliteit in huis. Bekijk ook de onderstaande video om een idee te krijgen van dit systeem.

2. Vensterbanktuinieren

peperplantje-225x300Vervang die IKEA kunstplanten in je vensterbank door je eigen vensterbanktuintje, en verbouw ook hier je eigen voeding. Je vensterbank is geschikt om allerlei plantjes op te kweken. Denk aan peperplantjes, verschillende kruiden, munt, verschillende soorten sla, praprika, en zelfs citroenplantjes.

Omdat de vensterbank onderdeel is van je woonkamer kun je elke dag even met je plantjes bezig zijn, ze wat water geven met de plantenspuit en zo echt betrokken zijn bij je eigen voeding. Het is ook leuk om af en toe gewoon eens een zaadje in de grond te stoppen en te kijken wat er gebeurt (zoals een pitje uit een vrucht).

Zelf heb ik goede ervaringen met vensterbanktuinieren. Met wat hulp van een vriendin ben ik er vorig jaar mee aan de slag gegaan. Na een tijdje heb ik flink kunnen oogsten van mijn twee peperplantjes die vanaf het zaadje gekiemd zijn, en ondertussen groeien mijn citroenplantjes nog steeds lekker door!

 

3. Square Foot Gardening

simple-square-foot-gardens-300x199Square Foot Gardening (SFG) is een tuinconcept waarmee je op een vierkante voet (of vierkante meter) een productieve moestuin kunt neerzetten. De tuin bestaat uit een soort houten zandbak gevuld met grond. Vervolgens wordt deze grond opgedeeld in gelijke vakken. In ieder vak verbouw je een ander gewas.

Het voordeel van dit systeem is dat de plantjes erg dicht bij elkaar worden geplaatst. Hierdoor bespaar je ruimte, water, plantvoeding en heel veel tijd omdat er nauwelijks onkruid tussen kan groeien. Daarnaast kun je door de planten slim te combineren ziektes en ongedierte vermijden.

Bekijk de onderstaande video voor een introductie over Square Foot Gardening:

4. Vertical gardening

vertical-garden-300x225Een vertical garden is een tuin die gebruik maakt van de verticale ruimte. Je kunt hierbij denken aan een muur maar ook aan een intensieve kas met meerdere etages.

In praktische zin kun je de verticale ruimte gebruiken door gebruik te maken van schuttingen en muren. Zo kun je kiezen voor klimmende planten of hangende plantenbakken. Ook kun je een oude pallet omtoveren tot een groene muur.

Verticale tuinen of ‘groene muren’ kunnen zowel binnen als buiten worden gecreëerd. In dit artikel (Engels) lees je alles over verticale tuinen en hoe je er zelf snel mee kunt beginnen.

 

5. Hangend tuinieren

omgekeerde-tuin-300x199In tuincentra kun je de innovatieve ‘Topsy Turvy’ vinden. Een hangend tuinsysteem waarmee je tomaten, pepers, aardbeien en paprika’s kunt verbouwen met weinig moeite. Omdat de planten in dit systeem op zijn kop groeien groeit de plant sneller, heeft het minder last van luizen en ander ongedierte en neemt het minder ruimte in beslag.

Het leuke is echter dat je dit systeem ook heel eenvoudig zelf kunt maken met oude flessen of plastic melkkannen. Zo kun je tuinieren op plekken waar je het voorheen nooit voor mogelijk had gehouden: boven je terras, tussen de spijlen van je balkon, onder je vensterbank of aan de waslijn.

Ben je fanatiek? Dan kun je je omgekeerde tomatentuin zelfs uitbreiden met een automatisch bewateringsysteem (een extra omgekeerde fles met een gaatje in de dop) zodat je plantjes ook gezond blijven als je weg bent! Hier lees je alles over deze manier van tuinieren!

Extra krappe moestuin tips!

Heb je een dak tot je beschikking? Maak er dan gebruik van door middel van een daktuin. Daken vangen over het algemeen veel zonlicht, veel regen en worden doorgaans alleen gebruikt door de lokale vogels. Dus tover het dak van je schuur, garage of het platte dak boven een uitbouw om tot een productievedaktuin! Kun je het niet zelf? Vraag dan @dakboerin eens om advies!

Ben je technisch aangelegd? Ga dan eens aan de slag met de tips op deze website en maak je eigen computergestuurde LED grow-box en verbouw je eigen biologische aardbeien in de winter!

Wil je de ruimte op je balkon beter gebruiken, en ontdekken hoe je een onderhoudsvrije moestuin kunt aanleggen binnenshuis? Lees dan dit artikel en spit eens lekker door deze leuke website.

Bron

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Hoe je gaatjes op natuurlijke wijze kunt genezen
Next 40 dingen die je met baking soda kunt doen

About author

You might also like