Watervruchten, overvloed en spotgoedkoop
juni 9, 2016 5782 Views

Watervruchten, overvloed en spotgoedkoop

Luister naar dit artikel

Watervruchten ? Ik hoor het U denken , wat zijn dat nu weer ? Het is bijna zomer maar toch kunnen we niet zonder deze heerlijke fruit/groentes !


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De watervrucht, de gurk, de komkommer, tomaat, courgettes, paprika en aubergine. Toch zijn er meer, de (water)meloen, geschikt om ijs van te maken of op een warme dag lekker aan te knabbelen. Toch zijn deze groenten rijk aan vocht, mineralen en vitamines. Het zuur van de tomaat in combinatie met suiker geeft een rozenbottelsmaak ! De toepassingen zijn oneindig. De meeste mensen denken dat het toepasbaar is als salade, maar de “medi-tiran” kan er ook mee roerbakken. Wat dan overblijft is een lichte doch voedzame maaltijd. Koolhydraatarm, dus voor mensen die zo’n dieet aanhangen een aanrader. Maar bovenal lekker en voor iedereen geschikt.

Op dit moment worden er vreselijk veel van deze producten doorgedraaid op de veiling, dit resulteert in een aanbod voor voedselbanken, maar ook particulieren worden overspoeld met giften in de vorm van deze groenten. Een goed ding weliswaar maar een verspilling van de bovenste plank. Van de tomaat kan zoveel gemaakt worden, een paar voorbeelden:

Tomaattoepassing:

Verwerking tot:

  • tomatensoep
  • saus
  • salade
  • ketchup
  • vla
  • ijs
  • Puree
  • jam

Om er enkele te noemen. Het kan werkelijk met alles gecombineerd worden , hartig maar ook zoet. Een bekende maar vergeten toepassing is vullen. Een bij-gerechtje dat wel, maar zo simpel. Nodig is een oven want even wat warmte doet de sappen en aroma’s vrijkomen. Ook de grote van de tomaat en ras is bepalend. Nodig een vleestomaat, snij hiervan aan de onderzijde een heel klein kapje vanaf, zodat de tomaat niet kan omrollen. Snij het boven kapje ruim af, en hol de tomaat uit. Dit kan men doen met een mesje, maar ook met een lepel(tje). Snipper een uitje, wat basilicum,oregano, een stukje paprika en een teen knoflook en meng dit in een kommetje. Bak wat rookspek uit en voeg de restanten van de tomaat toe, laat dit indikken tot een saus. Snij een stukje selderijknol af en snij dit in dobbelsteentjes van 1/2 cm. Roerbak deze gedurende 15 minuten in hete olie. Voeg alle ingrediënten samen in de tomaat. Plaats deze in een matig warme oven (180 gr) gedurende 20 minuten.

Ook is het mogelijk na het vullen deze te verpakken in zilverfolie en even op de BBQ te leggen ( 20 minuten )

Simpel en snel klaar, precies wat U wil deze zomer !

Andere toepassingen van deze vruchten, de roerbakschotel ! Aangevuld met aardappelen of rijst en het stukje vlees mag natuurlijk niet ontbreken. Let wel op dat roerbakken heel snel gaat en dat kruiden noodzakelijk zijn. De bekendste smaakmakers ? Peper en zout ! maar als U gaat roerbakken met deze vruchten is snijwijze belangrijk en de garingstijd. Het probleem is vaak dat er veel vocht los komt, dus wilt U de vruchten nog terugvinden, deze als laatste toevoegen ! ( tomaat bijvoorbeeld)

Ook schoonmaken van de vruchten is bepalend voor de verwerking, een komkommer kan het beste met schil verwerkt worden, evenals de aubergine en courgette. De paprika daarentegen is een crime om die schoon te maken, de witte vliezen zijn nl bitter terwijl de vrucht eigenlijk licht zoetig is.

Het schoonmaken van de paprika, als die verwerkt word in roerbak schotels of salades, kan het beste door het kapje af te snijden, de paprika te draaien dat je er kan inkijken en met een koksmes in de lengte in te snijden en zo een plak te maken van de paprika. Draai het vruchtvlees naar boven en met het “klauwtje” de paprika in reepjes snijden van 1 mm breed. 

Gaat men dit roerbakken dan kost dit slechts 5 minuten totdat het gaar is. Een lekkere combinatie is een roerbak van paprika, courgette, knoflook en ui. Kruiden: verse basilicum, peper, bouillonblokje en een scheutje ketjap manis (zoet). Hou rekening met de gaartijd van de producten en snijwijze (!)

Begin met de ui in halve ringen te snijden, de knoflook in dunne plakjes en de paprika in reepjes. Gebruik zonnebloemolie, een borrelglaasje ( 15 cc ) is ruim voldoende. Laat dit goed heet worden, voeg de ui,paprika en knoflook toe. Voeg nu het bouillonblokje toe en roerbak totdat de ui in sliertjes uit elkaar valt. Voeg de courgette toe ( geschild in blokjes of halve plakken van 1/2 cm) toe. Bestrooi met een beetje peper naar smaak, en een scheutje ketjap. Roer goed door ! Snipper de basilicum en voeg dit toe aan het mengsel. Draai de warmte terug en plaats deksel op de pan. Laat 5 minuten doorsudderen.

Lekker met gebakken aardappeltjes,krieltjes en een kipdrumstick, maar ook een stukje geroosterde vis is niet te versmaden. Combinaties genoeg !

Lekker en gezond, voor een zomerse avond of een lichte lunch. Natuurlijk horen deze ingrediënten ook in een pizza thuis, dus ook met brood is dit uitstekend te combineren.

Eet smakelijk !

culinada

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Plaats kippenborst en bruine suiker in een potje, enkele uren later? Onweerstaanbaar!
Next Eten als wondermiddel ? Denk na !

You might also like

Culinada

Hoezo afval? Deze etensresten kun je perfect recyclen voor nieuwe gerechten!

Luister naar dit artikel Wist je dat er veel te veel etensresten jaarlijks worden weggegooid. Etensresten waarmee je nog heel erg veel kunt, super zonde dus! Maar wist jij dat

Culinada

Het laatste restje !

Luister naar dit artikel Zuinig zijn en toch genieten van wat je hebt. Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun

Algemeen

Glutenvrij dieet ? Dit wist U nog niet !

Luister naar dit artikel Allergieën zijn heel vervelend, dat ben ik geheel met U eens. Maar gaat U bij de pakken neerzitten of zoekt U oplossingen ? Steun Naturotheek: Alleen