Zeewier: je kunt het eten en er auto’s mee bouwen
maart 12, 2016 4766 Views

Zeewier: je kunt het eten en er auto’s mee bouwen

Luister naar dit artikel

Een kilootje zeewier bij de groenteboer, een zeewierburger bij de snackbar om de hoek of een auto met onderdelen van zeewier. De kans is groot dat dit over niet al te lange tijd volstrekt normaal is. Wetenschappers willen het plantje namelijk op grote schaal gaan verbouwen en verwerken voor allerlei producten. De eerste zeewierboerderij is al getest in de Oosterschelde in Zeeland en er wordt geld ingezameld om ook in de Noordzee zeewier te gaan verbouwen. Maar hoe voedzaam is zeewier eigenlijk? Wij zochten het uit.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


10 miljard monden om te voeden

“Maar heel weinig mensen beseffen dat de aarde niet groter wordt.” Aan het woord is dr. Willem Brandenburg. Hij is expert op het gebied van zeewier en werkt aan Wageningen Universiteit. Hij schat in dat we in de tweede helft van deze eeuw de 10 miljardste aardbewoner geboren zien worden. “We gaan met zijn allen veel meer ruimte innemen, terwijl we nu al de aarde uitputten.”  Zeewier is de ideale oplossing om al die mensen van voedsel te voorzien.

We kunnen lang niet alle stoffen die ons lijf nodig heeft zelf aan maken. Sommige bouwstoffen, zoals essentiële aminozuren, kunnen we alleen via ons eten binnen krijgen.  Deze zitten in dierlijke eiwitten in een goede verhouding. Dus als je vlees eet, krijg je er waarschijnlijk genoeg van binnen. Maar de eiwitten die je in zeewier vindt, vormen een goede vervanger. Zeesla, een zeewier dat je ook in de Nederlandse zee en op het strand kunt vinden, bevat vrijwel alle essentiële aminozuren die je nodig hebt. Zeewier kan dus voor mensen een goede, voedzame bron van voedsel zijn.

Maar er zitten meer voordelen aan zeewier.

Zeewier kun je op grote schaal telen zonder het milieu aan te tasten

Je kunt het namelijk ook relatief gemakkelijk telen. De zee gebruiken we nu nog nauwelijks om voedsel te kweken. “Wat betreft het gebruik van de zee leven we nog in het Stenen Tijdperk: we jagen, dat noemen we vissen, we gooien ons afval erin en we halen er delfstoffen uit,” aldus dr. Brandenburg. “Maar dat kan een stuk duurzamer.” Als we op 2% van het oppervlakte van de oceanen zeewier telen, kunnen we 10 miljard mensen voorzien van de eiwitten die ze nodig hebben. Dat is een gebied ter grootte van twee keer Portugal. “En vergeet niet,” zegt dr. Brandenburg, “voor zeewierteelt heb je geen zoet water nodig.”

Is dat wel zo verstandig? We hebben immers met landbouw al zoveel natuur kapot gemaakt. Dr. Brandenburg vindt van wel. “Een zeewierboerderij heeft geen negatieve invloed op het zeemilieu.” Tenminste, als je het goed doet en ecologische manieren gebruikt om ziektes en schadelijke dieren te weren. Een zeewierakker kan dan zelfs een rustplaats voor vissen worden. Bovendien gebruik je alleen het bovenste stukje van de oceaan.

Een akker vol zeewier biedt ook de mogelijkheid om kringlopen te sluiten. “Uiteindelijk komt alles in de zee terecht. Fosfaten die we in de landbouw gebruiken, kunnen we dan via zeewier terugwinnen en weer voor landbouw gebruiken.” Zeewier kan ook de zee schoonmaken en verzuring van de zee door CO2 tegengaan.

En de voordelen van zeewier houden daarmee niet op. Je kunt er ook grondstoffen mee maken voor de industrie. Van  zeewier kun je in theorie lange, stevige koolstofvezels maken waar je ook onderdelen voor auto’s mee kunt maken. De zetmeel in de wieren kun je gebruiken als verdikkingsmiddel in vla en koffiemelk, en zo zijn er vele toepassingen.

Er zijn nog de nodige problemen te overwinnen voordat zeewier echt op grote schaal geteeld kan worden. Het is nog duur om te verbouwen. Dr. Brandenburg is optimistisch: “Met landbouw hebben we 10.000 jaar kunnen experimenteren. Over 10 jaar hebben we een grote Noordzeeboerderij, over 40 jaar is zeewierteelt wereldwijd echt groot geworden.”

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Een uurtje op deze fiets geeft je huis genoeg stroom voor 24 uur
Next Hennep redt de wereld

You might also like

Bouwen en Verbouwen

Wat ze op haar BILLEN smeert, heeft iedereen in huis – maar niemand gebruikt het!

Luister naar dit artikel Iedereen houdt van koffie. Het eerste wat mensen ’s morgens, nog half slapend drinken, is een lekker kopje koffie. Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of

Bouwen en Verbouwen

Stop met het kopen van mandarijnen. Plant ze in een bloempot en je hebt altijd honderden biologische mandarijnen!

Luister naar dit artikel Mandarijnen, lat. Citrus reticulat, zijn Mandarijntjes, die gewoon overvloedig zijn in voedingsstoffen, zoals vitamine C, A, B12 en kalium, en helpen bij de opname van ijzer.

Bouwen en Verbouwen

Wist je dat Coca-Cola verf weg kan strippen? Hier zijn 11 verrassende toepassingen

Luister naar dit artikel We weten allemaal inmiddels wel dat frisdranken en dan met name cola slecht voor je zijn, als je het drinkt tenminste want als je cola voor