Zes redenen waarom aardappelen goed voor je zijn
mei 30, 2021 1380 Views

Zes redenen waarom aardappelen goed voor je zijn

Luister naar dit artikel

De nederige aardappel heeft een slechte reputatie gekregen. Wat ooit een goedkoop hoofdbestanddeel was van de diëten van veel landen, is in plaats daarvan de afgelopen jaren bestempeld als een ‘ongezond’ voedsel dat het beste vermeden kan worden.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Te veel eten van elk type of groep voedsel (zoals koolhydraten) is niet gezond, en sommige onderzoeken suggereren dat het eten van te veel aardappelproducten in het bijzonder in verband kan worden gebracht met een hogere bloeddruk. Maar het is typisch de manier waarop we aardappelen bereiden en consumeren (zoals frituren) die negatieve effecten heeft.

Aardappelen bevatten namelijk veel vitamines en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid. Hier zijn zes redenen waarom aardappelen goed voor je zijn.

1. Vitamine C

Mensen associëren vitamine C meestal met sinaasappels en citrusvruchten. Maar een belangrijke bron van vitamine C in de Britse voeding voor het grootste deel van de 20e eeuw kwam eigenlijk van aardappelen. Gemiddeld levert een kleine (150g) aardappel ons ongeveer 15% van onze dagelijkse vitamine C.

Vitamine C is belangrijk omdat het niet alleen de immuunfunctie ondersteunt en antioxidanten bevat, het speelt ook een essentiële rol bij de vorming van bindweefsel, wat onze gewrichten helpt te werken – en onze tanden op hun plaats houdt. Dit is de reden waarom vitamine C-tekort (scheurbuik) verband houdt met het uitvallen van tanden.

2. Vitamine B6

Vitamine B6 is een essentiële cofactor (een klein molecuul) in het lichaam. Het helpt meer dan 100 enzymen in het lichaam goed te functioneren, waardoor ze eiwitten kunnen afbreken – een processleutel voor een goede zenuwfunctie. Dit is misschien ook de reden waarom B6 is gekoppeld aan een goede geestelijke gezondheid.

Gewoonlijk bevat een kleine aardappel ongeveer een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B6 van een volwassene.

3. Kalium

Het hebben van kalium in onze cellen is belangrijk voor het reguleren van de elektrische signalering in spieren en zenuwen. Dus als kalium te hoog of te laag wordt, kan ons hart stoppen met werken.

Gebraden, gefrituurde en gebakken aardappelen bevatten hogere kaliumgehaltes dan gekookte of aardappelpuree, waarbij een aardappel in de schil ongeveer een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bevat. Dit komt omdat het koken van in blokjes gesneden aardappelen ertoe kan leiden dat ongeveer de helft van het kalium in het water lekt.

Mensen met een nierziekte – wat het vermogen om overtollig kalium uit het lichaam te verwijderen kan beperken – moeten echter mogelijk het aantal aardappelen dat ze eten beperken. En als je je aardappelen braadt of frituurt, wees dan voorzichtig met hoeveel olie je gebruikt.

4. Choline

Choline is een kleine verbinding die zich aan vet hecht om fosfolipiden te maken, de bouwstenen van celwanden, evenals de neurotransmitter acetylcholine (die ons helpt spieren samen te trekken, bloedvaten te verwijden en de hartslag te vertragen). Aardappelen bevatten het op een na hoogste gehalte aan choline, naast eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vlees en soja.

Het is van vitaal belang om voldoende choline te consumeren, omdat het essentieel is voor gezonde hersenen, zenuwen en spieren. En subtiele verschillen in onze genen kunnen betekenen dat sommigen van ons van nature een tekort hebben aan het maken van choline. Een gepofte aardappel bevat ongeveer 10% van iemands dagelijkse behoefte aan choline. Choline is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat de opgroeiende baby veel nieuwe cellen en organen aanmaakt.

5. Goed voor onze maag

Door aardappelen te koken en af ​​te koelen voordat ze worden gegeten, kan resistent zetmeel worden gevormd. Dit gezonde zetmeel helpt ons lichaam op vele manieren, onder meer door te werken als een prebioticum (wat belangrijk is voor een gezond darmmicrobioom).

Door het afkoelen van luchtig, gekookt zetmeel bezwijken ze. Hoewel dit ze in feite moeilijker te verteren maakt, betekent dit dat de bacteriën in onze dikke darm ze vervolgens fermenteren, waardoor ze verbindingen produceren die lijken op azijn, genaamd vetzuren met een korte keten. Deze vetzuren voeden onze ingewanden en houden het gezond.

Vetzuren met een korte keten kunnen ook ons ​​metabolisme op een goede manier veranderen en helpen het bloedvet en de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dit – samen met hun hoge water- en vetgehalte – maakt gekookte en gestoomde aardappelen tot een caloriearm, voedzaam en vullend voedsel.

6. Natuurlijk glutenvrij

Aardappelen zijn ook van nature glutenvrij, dus ze zijn een geweldige optie voor mensen met coeliakie of die gluten moeten vermijden.

Hetzelfde geldt voor zoete aardappelen, die ook een lagere glycemische index hebben – wat betekent dat ze geen scherpe piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, wat kan helpen het gewicht en de eetlust onder controle te houden. Zoete aardappelen bevatten echter iets meer calorieën en koolhydraten dan gewone aardappelen, hoewel ze meer bètacaroteen (een vorm van vitamine A) bevatten.

Aardappelen op je bord

Sommige mensen kiezen er misschien voor om aardappelen te vermijden vanwege zorgen over gewichtstoename – maar een typische gekookte aardappel bevat slechts ongeveer 130 calorieën, wat eigenlijk minder calorieën is dan een banaan van dezelfde grootte. Maar het is belangrijk om te onthouden hoe aardappelen worden bereid en waarmee ze worden gegeten.

Koken of stomen (eventueel met koeling om het resistente zetmeel te verhogen) is de beste manier om het aantal calorieën per gram laag te houden. Bakken verhoogt het aantal calorieën per gram (omdat er water verloren gaat), net als pureren met boter of room. De minst gezonde manier om aardappelen te eten is als chips of patat, omdat ze olie opnemen als een spons.

U wilt ook groene aardappelen vermijden. Dit gebeurt wanneer de aardappel in licht is bewaard en een gifstof aanmaakt die onze darmen kan irriteren. Anders kan het voor de meeste mensen een goede zaak zijn om aardappelen als onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet te gebruiken.

Naast gezond zijn aardappelen ook milieuvriendelijk. Ze hebben minder water nodig dan rijst om te produceren en minder broeikasgassen dan zowel rijst als tarwe – wat nog een goede reden kan zijn om aardappelen in je dieet op te nemen.

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Vijf therapeutische eigenschappen van medicinale paddenstoelen
Next Seizoensgebonden allergieën? Deze 6 voedingsmiddelen kunnen helpen

You might also like

Natuurlijk genezen

Met dit middeltje kom je van eczeem af!

Luister naar dit artikel Alleen al in de VS lijden meer dan 30 miljoen Amerikanen aan een vorm van eczeem, en velen van hen zijn gefrustreerd met de behandeling. Geneesmiddelen

Natuurlijk genezen

De gevaren van te veel urinezuur in je lichaam en wat te doen

Luister naar dit artikel Urinezuur wordt geproduceerd in het lichaam. WebMD legt uit dat ons lichaam urinezuur aanmaakt van het voedsel dat we eten en met de natuurlijke afbraak van

Natuurlijk genezen

Dit is de vrucht die ervoor zorgt dat je lever 20 jaar jonger word! dit is verbazingwekkend!

Luister naar dit artikel De lever is een orgaan, dat als er slecht voor gezorgd word, het hele lichaam hiermee te maken krijgt, en dit kan leiden tot ernstige ziekte.