Zes volledig natuurlijke reinigingsmiddelen en 15 manieren om ze te gebruiken!

Zes volledig natuurlijke reinigingsmiddelen en 15 manieren om ze te gebruiken!

Luister naar dit artikel

Heb je wel eens voor die lange rijen schoonmaakproducten in de supermarkt of bij de drogist gestaan met je handen in het haar? Gewoon omdat er teveel keuzes zijn.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Teveel chemische stoffen en te weinig informatie over wat nou écht werkt en wat eigenlijk gewoon schadelijk is…? Hoe moet je nu kiezen tussen je portemonnee, je gezondheid, het milieu en een schoon huis?

Gelukkig zijn er effectieve en goedkope alternatieven! En je vindt ze waarschijnlijk gewoon thuis in de kast. En het is misschien nog wel verwonderlijker dat je ze op zoveel verschillende manieren kunt toepassen.

1. Azijn
Ontkalken van kranen en andere fittingen
In je gootstenen, de douche en zelfs de elektrische waterkoker kan zich een kalklaag ophopen die met azijn te verwijderen is. Gebruik gewoon een spons om een laag azijn in te wrijven in de kraan of fitting. Laat het enkele minuten intrekken en neem het dan af. Voor hardnekkigere plekken vul je een ballon (of condoom) met azijn en trek je het over de plek heen, zodat de korst een tijdje kan weken.

Geurtjes verwijderen
Azijn absorbeert geurtjes en helpt tegen onaangename kookgeuren, vervelende dampen of “eau de natte hond”, bijvoorbeeld. Plaats een kom met azijn in de buurt van de stankbron, doe het in een geurige olielamp of schrob de stinkende plek met een oplossing van water en azijn.

Ontkalken van de elektrische waterkoker
Kook in de waterkoker een oplossing van water en azijn om de kalklaag af te breken. Zorg er dan voor dat je het meerdere keren omspoelt met schoon water of kook nog een lading schoon water om van de azijngeur en -smaak af te komen.

2. Azijn + Natriumcarbonaat
Deze combinatie (azijn met natriumcarbonaat) vormt het dynamische duo van de reinigingsmiddelen dat borrelt van kracht.

Diepe reiniging van de wc
Als je deze middelen samen in je toilet gooit, kom je gemakkelijk van overgebleven resten af die nog tegen de pot aanplakken. Vooral de delen waar je met de borstel niet bij komt. Je kunt zo ook verstopte putjes weer ontstoppen. Let op: als je deze mengt, gaan ze ontzettend schuimen. Maar geen zorgen: daarom zijn ze samen juist zo krachtig.

Zilver reinigen
Leg je zilveren bestek of sierraden twee tot drie uur in een bad van azijn + natriumcarbonaat. Dat was het dan: nu zijn ze schoon! Gewoon grondig afspoelen en goed afdrogen.

3. Natriumcarbonaat (soda)
Natriumcarbonaat is het manusje-van-alles in het huishouden. Het doet niet alleen je muffins rijzen, maar reinigt ook nog eens de helft van alles in je keuken en badkamer!

Je thermosfles schoonmaken (eindelijk!)
Als je een thermosfles hebt, ken je het probleem: als je er ooit één keer koffie in hebt gehad, dan blijft die smaak hangen voor het komende millennium, ongeacht hoe vaak je hem ook uitspoelt en met thee vult. Of andersom, als er eenmaal fruitige kruidenthee in heeft gezeten, zal je koffie nooit meer hetzelfde proeven. Bovendien, als je het niet meteen schoonmaakt dan blijft dat ene dingetje dat op de bodem vastzit voor eeuwig en altijd achter. Totdat je drie theelepels natriumcarbonaat erin gooit, er dan kokend water in giet en de mix een nachtje laat staan. De volgende dag ruikt en ziet je thermosfles er weer uit als nieuw.

De keramische kookplaat schoonmaken
Conventionele schoonmaakmiddelen werken niet op een keramische kookplaat. Als je niet de speciale reiniger in huis hebt, gebruik dan gewoon natriumcarbonaat. Maak een smeersel van twee theelepels soda en drie theelepels water en spreid dit over het oppervlak uit. Laat het op zijn minst een uur intrekken en neem het dan grondig af. Tot slot een kleine poetsbeurt en de brandvlekken zijn zo passé.

Behangvlekken verwijderen
Gebruik hetzelfde smeersel als hiervoor om vlekken van de muren af te wrijven. Gewoon de pasta aanbrengen en dan voorzichtig het plekje met een vochtige doek afnemen.

4. Zout
Pannen schoonmaken
Die pot of pan waarvan je dacht dat je hem nooit meer schoon zou krijgen? Hard schrobben met staalwol lukt maar niet? Verspreid een flinke laag zout over het oppervlak en verhit de laag. Zodra het zout bruin is geworden, neem je de pan af met een keukendoek. Maar kijk uit: het is heet!

Je oven uitpoetsen
Zout werkt ook goed in de oven: gebruik zout op wat je gemorst hebt nadat je klaar bent met de oven, terwijl hij nog heet is. Later wrijf je de zout en de vlek er gemakkelijk tegelijkertijd af.

5. Citroen
Watervlekken verwijderen
Gebruik een mix van vloeibare zeep en citroensap om een fantastische anti-kalkspray mee te maken. Doe de combinatie in een spuitfles en gebruik waar nodig: in de douche of in de gootsteen van de badkamer, bijvoorbeeld.

Fruitvlekken uit kleding verwijderen
Citroen is een goede vlekkenverwijderaar voor lichtgekleurde kleding. Wrijf wat citroensap op de plek voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet.

Ruitenreiniger
Mix citroensap, water en azijn om je eigen, uiterst effectieve glasreiniger te maken. Bewaar het in een spuitfles, zodat je het altijd bij de hand hebt.

6. Plantaardige olie
Het is niet alleen goed voor koken, sladressings of het vullen van je alternatieve brandstoftank: het is ook fantastisch voor de schoonmaak.

Schoenen poetsen
Als je oude leren loafers een beetje wilt opknappen, doe je een paar druppels olie op een zachte doek en wrijf je je schoenen hiermee in. Hiermee krijgen ze weer een mooie, frisse glans.

Restanten van stickers en andere plakkende materialen verwijderen
Hebben de kids over de gehele tafel stickers geplakt op een onbewaakte middag? Of komt de sticker met het prijsje er gewoon niet helemaal af? Wrijf er plantaardige olie overheen en het laat vanzelf los.

We hoeven niet altijd naar het schap met de schoonmaakproducten in de winkel te grijpen. De ingrediënten die we zelf thuis op de plank hebben staan kunnen net zo goed werken!

Vind je deze tips handig? Vergeet ze dan niet te delen met de rest van je vrienden.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Behandel jicht met behulp van deze krachtige natuurlijke behandeling! Dit is geweldig!
Next Neem dit en je zal geen last meer hebben van Ischias of rugpijn! Dit is ongelooflijk!

You might also like

Bouwen en Verbouwen

Het toilet ruikt altijd lekker en blijft schoon. Alles wat je nodig hebt is… Ik wou dat ik dit eerder had geweten..

Luister naar dit artikel Het toilet schoonmaken is één van die dingen waar vrijwel iedereen tegenop ziet. Echter moet dit gebeuren om je toilet schoon te houden en je gezondheid

Bouwen en Verbouwen

Natuurlijke remedies om insecten uit je buurt te houden

Luister naar dit artikel Een vliegenraam of -gordijn is de ideale oplossing om je huis ’s zomers vrij te houden van insecten, maar hoe pak je dat probleem aan in

Bouwen en Verbouwen

Hij giet zout in een grote koekenpan, 1 minuut later? Dit Is Geniaal!

Luister naar dit artikel De meeste van ons weten wel wat voor wonderen zout kan verrichten, een beetje over je eten en smaakt stukken beter. Of een wijnvlek op je