Astma aanval verlichten met de juiste voeding
april 12, 2016 6890 Views

Astma aanval verlichten met de juiste voeding


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Een astma aanval is erg vervelend, maar komt veel meer voor dan je denkt. Meer dan een half miljoen Belgen en evenveel Nederlanders hebben met deze ernstige aandoening te kampen.

Astma verstoort in ernstige mate zowel onze professionele- , als onze sociale contacten, en geeft in vele gevallen aanleiding tot de meest uiteenlopende voedsel allergieën.

Patiënten met astma moeten dus zeker letten op wat ze eten, en dat wordt nogal eens over het hoofd gezien. Een astma aanval kunnen we zelf op vele manieren aanzienlijk verlichten. Onder meer door gezond te eten met de juiste voeding.

Wat is de juiste voeding om een astma aanval te verlichten?

Astma is een veel voorkomende chronische ziekte van onze ademhalingswegen, en treft zowel jong als oud, mannen en vrouwen. Het aantal astma patiënten stijgt sterk. Geïrriteerde luchtwegen zijn ongetwijfeld een van de belangrijkste gevolgen van de milieuverontreiniging. Ondanks veel goede wil, wordt die er zeker niet beter op, wel integendeel.

Chronische ontstekingen van onze luchtwegen liggen aan de basis van astma en een astma aanval.

Bij extra prikkeling vernauwen de ontstoken luchtwegen. Dat lokt uiteindelijk een astma aanval uit. Tijdens zo’n astma aanval krijgen patiënten het benauwd. Dat bemoeilijkt hun ademhaling, met een piepende ademhaling en schor hoesten tot gevolg.

Astma patiënten zijn dikwijls ook allergisch voor stof, huisstofmijt en voor bepaalde voedingsmiddelen.

Astma en astma aanval van alle leeftijden

Astma en astma aanval kunnen niet aan een bepaalde leeftijd gelinkt worden. Astma komt zowel voor bij jong als minder jong. Bij astma patiënten wordt de lucht in hun longen niet tijdig ververst. Dat zorgt voor de belangrijkste symptomen van deze aandoening zoals kortademigheid, benauwdheid, hoesten en een piepende ademhaling.

De vernauwing van de luchtwegen is bij zo’n astma aanval gelukkig niet definitief. Soms verdwijnt deze spontaan, maar in de meeste gevallen komen er geneesmiddelen aan te pas om er aan te verhelpen.

Deze aandoening van onze luchtwegen blijft steeds sluimerend aanwezig, maar laat zich niet altijd gevoelen. De ernst, en de frequentie een astma aanval verschilt van persoon tot persoon.

Terwijl sommige patiënten er amper last van ondervinden, is de ziekte voor anderen… dodelijk.

We kunnen met astma geboren worden, maar in heel wat gevallen, manifesteert deze ziekte zich pas later, bijvoorbeeld tijdens de puberteit. Dat heeft veel te maken met de hormonale wijzigingen, en een gewijzigd eet- en leefpatroon. Pubers eten ongezond, beginnen te roken. Roken is erg nefast voor astma, en veroorzaakt in vele gevallen een astma aanval.

Astma en een astma aanval wordt sterk beïnvloed door wat we eten. Een gezond eetpatroon met voldoende lichaamsbeweging staat daarbij centraal.

Zo’n gezond eetpatroon leer je gemakkelijk met het Recepten Afslankplan. Dat is naast ontelbare voedingstips ook rijk aan gezonde en gemakkelijk tebereiden recepten met uitsluitend natuurlijke ingrediënten met veel groenten, noten, zaden, en pitten.

Wat dit Recepten Afslankplan voor je gezondheid en lichaamsgewicht kan betekenen, lees je HIER

Oorzaken van astma en astma aanval

Astma kent vele oorzaken. In de eerste plaats is het een gevolg van chronische ontstekingen van onze luchtwegen .en kan zelfs erfelijk zijn. Een verzwakt immuunsysteem, een verminderde natuurlijke weerstand, en een verstoorde hormonenhuishouding liggen even goed aan de basis van astma. Dat zelfs erfelijk kan zijn.

Astma en astma aanval zijn ook dikwijls het gevolg van onze ongezonde eetgewoonten met veel vet, geraffineerde witte suiker en zetmeel.

Andere voedingsproducten die een astma aanval kunnen uitlokken zijn:

 • Maïs
 • Soja en sojaproducten
 • Granen zoals tarwe
 • Gemodificeerd zetmeel
 • Melk en zuivelproducten zoals yoghurt, kwark, en kaas
 • Toegevoegde geur- , reuk- , smaak- , en bewaarstoffen
 • Schadelijke E- nummers

Om opstoten met een astma aanval zoveel mogelijk te beperken moeten patiënten deze voedingsstoffen dus zoveel mogelijk beperken.

Astma patiënten eten zo weinig mogelijk:

 • Witte suiker: kies voor een natuurlijk zoetmiddel zoals stevia, palm- , of kokosbloesemsuiker
 • Transvetten: zijn vooral terug te vinden in gefrituurde gerechten, fastfood, kant- en klare gerechten en diepvriesmaaltijden, en alle harde soorten vetten. Transvetten zijn oorzaak van allerlei ontstekingen
 • Enkelvoudige, snelle koolhydraten: zoals in witte broodsoorten; frisdrank, vruchtensappen uit de supermarkt, en alle soorten bewerkte en industrieel bereidde voedingsmiddelen. Ze veroorzaken een onstabiele bloedsuikerspiegel en hoge insulinepieken. Al deze voedingsmiddelen brengen onze gezondheid niets positiefs bij en zijn daar bovenop verantwoordelijk voor overgewicht.
 • Veranderen voedingspatroon: chronische aandoeningen waaronder reuma, diabetes, en astma zijn dikwijls het gevolg van een gewijzigd en ongezond voedingspatroon.

Voeding dat astma en astma aanval verlicht:

 • Fruitige groenten: zoals tomaten, groene bonen, aubergines, komkommer, en courgettes
 • Voeding rijk aan magnesium: vergemakkelijken onze ademhaling. Magnesium vinden we in belangrijke mate terug in groene groenten, noten, zaden, pitten, en in volle granen
 • Citrusvruchten: vooral citroen, limoen, pompelmoes en grapefruits. Deze doden vooral bacteriën die zich in onze luchtwegen bevinden
 • Omega 3 vetzuren: werken ontstekingsremmend en zijn in hoge concentratie aanwezig in vette vis (wilde zalm, paling, makreel, tonijn, kabeljauwfilet, sardienen, heilbot, tong, dorade en in ansjovis
 • Vitamine B6, B12, en vitamine C: hebben eveneens een sterk ontstekingsremmende werking. Belangrijke bronnen van deze vitaminen zijn vlees, eieren, vis, groenten, peulvruchten (erwten, bonen, groentekiemen, linzen en kikkererwten) en alle graanproducten

Bij astma is naast gezond eten, ook voldoende lichaamsbeweging sterk aan te raden.

Voldoende beweging versterkt onze longen en vermindert de symptomen van astma.

Bron

Previous Zuiveringszout- Wat doet het met je gezondheid?
Next De invloed van je gedachten zijn groter dan je denkt ;-)

You might also like

Natuurlijk genezen

Dit immuun-boostende schot zou het eerste ding moeten zijn dat u in de ochtend drinkt

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Haver, kaneel en ananas Smoothie om de pezen en ligamenten van je knie te versterken

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Kun je niet slapen? Dit zelfgemaakte “Slaap poeder” Zal voor altijd je slapeloosheid verhelpen!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar