*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Op 1 januari 2020 zijn we voor de verspreiding van onze artikelen overgestapt van Facebook naar Telegram. Dit houdt in dat nieuwe artikelen alleen nog worden verspreid via Telegram en niet meer via de Facebook Pagina(s).
Volgt u ons nog steeds op Facebook en wilt u nog steeds op de hoogte blijven van alle nieuwe artikelen, stap dan nu over op Telegram. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Download de Telegram-app en ontvang onze artikelen zonder censuur rechtstreeks op uw telefoon of computer! Download de Telegram-app in de App Store of https://telegram.org
Stap 2: Word lid van het Naturotheek Telegram-kanaal via deze link! https://t.me/naturotheek
Meer weten: Waarom We zijn overgestapt - Waarom Telegram


Wetenschappers bevelen vitamine D-suppletie aan voor mensen met chronische nierziekte

Wetenschappers bevelen vitamine D-suppletie aan voor mensen met chronische nierziekte

Patiënten die lijden aan chronische nierziekte moeten vitamine D-supplementen nemen om hun inname van mineralen te verbeteren en complicaties te voorkomen, volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research. Een internationaal team uit India en het VK hebben onderzocht of inname van cholecalciferol – de meest bekende vorm van vitamine D – biomarkers voor mineraalmetabolisme kan verbeteren in een gerandomiseerde klinische studie.

Voor het onderzoek rekruteerde het team 120 patiënten met chronische nierziekte in India. De deelnemers waren tussen de 18 en 70 jaar oud, bestonden uit zowel mannen als vrouwen, en hadden minder dan 20 nanogram per milliliter vitamine D. Ze werden vervolgens willekeurig gegroepeerd in twee groepen: De ene groep kreeg 300.000 IE cholecalciferol, terwijl de andere , een placebo kreeg toegediend. De deelnemers namen hun orale doses aan het begin van het onderzoek en na acht weken, waarbij onderzoekers regelmatig serum-vitamine D en andere mineralen meten.

Degenen die cholecalciferol namen hadden significant hogere vitamine D-waarden dan degenen die een placebo namen. Ze hadden ook lagere niveaus van intact parathyroïdhormoon (iPTH), een hormoon dat op een mogelijk calciumtekort duidt. Dit was niet het geval bij degenen in de placebogroep, omdat de onderzoekers na de studie een stijging van de iPTH-niveaus constateerden.

De deelnemers in de behandelingsgroep met cholecalciferol hadden ook lagere urinezuurspiegels dan die in de placebogroep. Verhoogde niveaus van urinezuur komen vaak voor bij mensen met chronische nierziekte, wat wijst op een verminderde nierfunctie.

Volgens het team bouwt de studie voort op bewijs dat het gebruik van vitamine D ondersteunt voor mensen met chronische nierziekte. Een eerdere studie gepubliceerd in het tijdschrift Ethnicity and Disease concludeerde dat vitamine D een vitale verbinding is voor mensen met chronische nierziekte, met name voor minerale homeostase. In hun rapport benadrukten onderzoekers van de Charles Drew University of Medicine and Science in Los Angeles dat vitamine D essentieel is voor de gezonde functie van het immuunsysteem, de nier- en cardiovasculaire systemen.

“Deze opkomende bevindingen vormen een nieuw paradigma bij het naderen van een behandeling om zowel de klassieke als de niet-klassieke effecten van vitamine D aan te pakken bij patiënten met vitamine D-tekort, met name die met chronische nierziekte,” schreven ze in hun rapport.

Meer vitamine D krijgen

Vitamine D wordt de ‘zonnevitamine’ genoemd omdat het de enige voedingsstof is die het lichaam produceert nadat het is blootgesteld aan zonlicht. Maar niet iedereen krijgt genoeg: meer dan de helft van de wereldbevolking krijgt niet genoeg zonlicht. In de VS wordt meer dan 40 procent van de bevolking beschouwd als vitamine D-tekort.

De locatie van een persoon kan een rol spelen in hoeveel vitamine D hij krijgt. Mensen die in de buurt van de evenaar wonen, hebben bijvoorbeeld meer vitamine D dan mensen die verder weg wonen. Levensstijl en voeding spelen ook een belangrijke rol. Degenen die meer tijd binnenshuis doorbrengen en een westers dieet eten, zijn vatbaar voor vitamine D-tekort.

Hier zijn slechts enkele gezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D.

Zalm. De populaire vette vis bevat ergens tussen de 361 tot 685 IE per 100 g. Bij het kiezen van zalm, ga dan voor wild gevangen omdat het tot 1300 IE per portie heeft.
Haring en andere vette vis. Haring is een van de beste voedingsbronnen van vitamine D – een portie verse Atlantische haring van 100 g heeft tot 1.628 IE, wat meer dan drie keer de dagelijkse referentie-inname (ADH) is. Hoewel ingelegde haring voor dezelfde hoeveelheid 680 IE bevat, bevat het ook veel natrium. Andere vette vis zoals heilbot en makreel zijn ook geweldige bronnen van vitamine D.
Levertraan. Degenen die niet van vis houden, kunnen supplementen van levertraan nemen, die ongeveer 450 IE per theelepel bevatten. Het is ook een geweldige bron van vitamine A en omega-3-vetzuren.

Bronnen:

Prevention.news

ASBMR.OnlineLibrary.Wiley.com

NCBI.NLM.NIH.gov

Healthline.com 1

Healthline.com 2

MayoClinic.org

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous NIET ALLEEN CBD - CANNABIS FLAVONOÏDEN TONEN OOK BELOFTE IN DE BESTRIJDING VAN KANKER
Next Late stekelnoot, een volksgeneesmiddel dat bronchitis, artritis en andere ontstekingsziekten kan behandelen

About author

You might also like