Wetenschappers bevelen vitamine D-suppletie aan voor mensen met chronische nierziekte

Wetenschappers bevelen vitamine D-suppletie aan voor mensen met chronische nierziekte

Luister naar dit artikel

Patiënten die lijden aan chronische nierziekte moeten vitamine D-supplementen nemen om hun inname van mineralen te verbeteren en complicaties te voorkomen, volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Bone and Mineral Research. Een internationaal team uit India en het VK hebben onderzocht of inname van cholecalciferol – de meest bekende vorm van vitamine D – biomarkers voor mineraalmetabolisme kan verbeteren in een gerandomiseerde klinische studie.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Voor het onderzoek rekruteerde het team 120 patiënten met chronische nierziekte in India. De deelnemers waren tussen de 18 en 70 jaar oud, bestonden uit zowel mannen als vrouwen, en hadden minder dan 20 nanogram per milliliter vitamine D. Ze werden vervolgens willekeurig gegroepeerd in twee groepen: De ene groep kreeg 300.000 IE cholecalciferol, terwijl de andere , een placebo kreeg toegediend. De deelnemers namen hun orale doses aan het begin van het onderzoek en na acht weken, waarbij onderzoekers regelmatig serum-vitamine D en andere mineralen meten.

Degenen die cholecalciferol namen hadden significant hogere vitamine D-waarden dan degenen die een placebo namen. Ze hadden ook lagere niveaus van intact parathyroïdhormoon (iPTH), een hormoon dat op een mogelijk calciumtekort duidt. Dit was niet het geval bij degenen in de placebogroep, omdat de onderzoekers na de studie een stijging van de iPTH-niveaus constateerden.

De deelnemers in de behandelingsgroep met cholecalciferol hadden ook lagere urinezuurspiegels dan die in de placebogroep. Verhoogde niveaus van urinezuur komen vaak voor bij mensen met chronische nierziekte, wat wijst op een verminderde nierfunctie.

Volgens het team bouwt de studie voort op bewijs dat het gebruik van vitamine D ondersteunt voor mensen met chronische nierziekte. Een eerdere studie gepubliceerd in het tijdschrift Ethnicity and Disease concludeerde dat vitamine D een vitale verbinding is voor mensen met chronische nierziekte, met name voor minerale homeostase. In hun rapport benadrukten onderzoekers van de Charles Drew University of Medicine and Science in Los Angeles dat vitamine D essentieel is voor de gezonde functie van het immuunsysteem, de nier- en cardiovasculaire systemen.

“Deze opkomende bevindingen vormen een nieuw paradigma bij het naderen van een behandeling om zowel de klassieke als de niet-klassieke effecten van vitamine D aan te pakken bij patiënten met vitamine D-tekort, met name die met chronische nierziekte,” schreven ze in hun rapport.

Meer vitamine D krijgen

Vitamine D wordt de ‘zonnevitamine’ genoemd omdat het de enige voedingsstof is die het lichaam produceert nadat het is blootgesteld aan zonlicht. Maar niet iedereen krijgt genoeg: meer dan de helft van de wereldbevolking krijgt niet genoeg zonlicht. In de VS wordt meer dan 40 procent van de bevolking beschouwd als vitamine D-tekort.

De locatie van een persoon kan een rol spelen in hoeveel vitamine D hij krijgt. Mensen die in de buurt van de evenaar wonen, hebben bijvoorbeeld meer vitamine D dan mensen die verder weg wonen. Levensstijl en voeding spelen ook een belangrijke rol. Degenen die meer tijd binnenshuis doorbrengen en een westers dieet eten, zijn vatbaar voor vitamine D-tekort.

Hier zijn slechts enkele gezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D.

Zalm. De populaire vette vis bevat ergens tussen de 361 tot 685 IE per 100 g. Bij het kiezen van zalm, ga dan voor wild gevangen omdat het tot 1300 IE per portie heeft.
Haring en andere vette vis. Haring is een van de beste voedingsbronnen van vitamine D – een portie verse Atlantische haring van 100 g heeft tot 1.628 IE, wat meer dan drie keer de dagelijkse referentie-inname (ADH) is. Hoewel ingelegde haring voor dezelfde hoeveelheid 680 IE bevat, bevat het ook veel natrium. Andere vette vis zoals heilbot en makreel zijn ook geweldige bronnen van vitamine D.
Levertraan. Degenen die niet van vis houden, kunnen supplementen van levertraan nemen, die ongeveer 450 IE per theelepel bevatten. Het is ook een geweldige bron van vitamine A en omega-3-vetzuren.

Bronnen:

Prevention.news

ASBMR.OnlineLibrary.Wiley.com

NCBI.NLM.NIH.gov

Healthline.com 1

Healthline.com 2

MayoClinic.org

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous NIET ALLEEN CBD - CANNABIS FLAVONOÏDEN TONEN OOK BELOFTE IN DE BESTRIJDING VAN KANKER
Next Late stekelnoot, een volksgeneesmiddel dat bronchitis, artritis en andere ontstekingsziekten kan behandelen

You might also like

Natuurlijk genezen

Wat gebeurt er met je lichaam als je warm water met citroen drinkt vroeg in de ochtend?

Luister naar dit artikel Begin de dag, met lauw water waarin je eerder citroensap hebt geperst te drinken. Deze manier zal iets goeds voor je lichaam doen. Er kleven een

Natuurlijk genezen

Essentiële oliën voor een goede gezondheid: hoe ze te gebruiken en wanneer ze te vermijden

Luister naar dit artikel Essentiële oliën zijn enkele van de krachtigste natuurlijke producten die de gezondheid kunnen herstellen. Wanneer gebruikt in combinatie met voordelige levensstijlkeuzes, helpen deze vluchtige oliën het

Natuurlijk genezen

Deze krachtige zelfgemaakte thee zal gezwollen benen in enkele dagen genezen

Luister naar dit artikel Peterselie wordt vaak toegevoegd tijdens het koken, maar dit kruid heeft blijkbaar ook tal van geneeskrachtige eigenschappen. Dit groene kruid is een nutritionele krachtpatser met vitamine