De Schijf van Boerenverstand
maart 28, 2016 4718 Views

De Schijf van Boerenverstand

Boerin en kaasmaker Irene van de Voort is niet blij met de nieuwe Schijf van Vijf. Daarom maakte ze de Schijf van Boerenverstand. Kort samengevat: eet vers, volvet en met bacteriën.
Ik ben niet blij met de rol van vet in de nieuwe Schijf van Vijf. De voedselverwarring is compleet. Omdat de wetenschap blijkbaar niet beter weet, tekende ik de Schijf van Boerenverstand. Hopelijk maakt die wijsheid weer eenvoudig.


Luister naar dit artikel

Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De fruitverwarring
Veel mensen denken dat vruchtensappen gezond zijn, omdat ze van fruit gemaakt zijn. Om van fruit sap te maken, ondergaat het fruit een aantal bewerkingen die dermate grof zijn, dat het sap niet meer gezond is. De bewerkingen maken het fruit teveel kapot en de toevoegingen zijn schadelijk voor je lichaam.
Vers fruit bevat ook suiker, maar omdat het vers is, kun je het gewoon eten. Haal vers fruit en grof bewerkte vruchtensappen niet door elkaar. Vers fruit is even goed als een salade, vruchtensappen zijn even slecht als cola.
Tot zo ver eens met de Schijf van Vijf, omdat die nu ook vruchtensappen ontraden.

Melk is altijd wit, je weet niet wat er mee gebeurd is

De zuivelverwarring
Veel mensen weten niet meer of ‘zuivel’ gezond is. Welke ‘zuivel’ bedoelen zij dan? Melk is altijd wit, je weet niet wat er mee gebeurd is. Ook weet je niet wat de koe die de melk produceerde, heeft gegeten.

Grasgevoerd: biologisch
Probeer zuivel te vinden die ‘grasgevoerd’ is, dat wil zeggen van koeien die voor het merendeel gras hebben gegeten. Gangbare zuivel kan van grasgevoerde koeien zijn, of niet. Dat staat helaas niet op het pak, dus je weet het niet. Eet daarom biologische zuivel. Die koeien móeten naar buiten om gras te eten, dus biologische zuivel is grasgevoerd.

‘Vers’ uit de fabriek
Bijna alle zuivel die je in winkels koopt, is gepasteuriseerd. Die zuivel is verhit en niet meer helemaal vers.
In zuivelfabrieken wordt melk vrijwel altijd gestandaardiseerd. Dat wil zeggen dat vet en eiwit in de fabriek van elkaar worden gescheiden. Later wordt dan een gedeelte van het vet weer toegevoegd tot het gewenste vetgehalte. De bewerkingen verhitten en standaardiseren zijn vrij grof, maar op het pak mag wettelijk gezien gewoon ‘vers’ staan. Wat dat ‘vers’ betekent, is niet heel duidelijk.

Rauwmelks
Je zou kunnen proberen om aan zuivel te komen die van échte verse melk is gemaakt, maar die is moeilijk te krijgen. Er zijn rondom Leiden 9 boeren die rauwmelkse boter maken en rauwmelkse karnemelk. En rauwmelkse Boeren Leidse kaas met sleutels. En er is één boerenechtpaar in Nederland dat rauwmelkse yoghurt maakt, de Rauw Power. Hun koeien zijn ook grasgevoerd. Zij verdienen een lintje.

Volvet
Als je wel biologische fabriekszuivel eet, omdat je niks anders kan krijgen, neem dan in ieder geval volvet.

Met bacteriën
Kies gefermenteerde, dus zure zuivel (boter, kaas, yoghurt, kwark). Mijd gewone zoete consumptiemelk, daar zitten namelijk geen bacteriën in.
Bacteriën in zuivel zetten lactose om in melkzuur. In yoghurt en kwark kan nog wel lactose voorkomen, maar in veel mindere mate dan in gewone consumptie melk.
Er zijn gevallen bekend van mensen die dachten een melkallergie te hebben, maar van grasgevoerde écht rauwe gefermenteerde zuivel geen last bleken te hebben.

Kaas
Koop boerenkaas. Bij gewone fabriekskaas kan het eiwit in de kaas uit een heel ander land afkomstig zijn dan het vet in de kaas, door het proces van standaardiseren. Bovendien hoeft de herkomst niet vermeld te worden.

Boerenkaas is het enige product van rauwe écht verse melk, dat consumenten makkelijk verkrijgbaar in allerlei winkels kunnen kopen. Bovendien is boerenkaas volvet, er is niets afgeroomd. De melk voor deze kaas is niet gestandaardiseerd, omdat Boerenkaas op de boerderij gemaakt moet worden.
Boerenkaas heeft een GTS bescherming. Dat betekent Gegarandeerde Traditionele Specialiteit, een door de Europese overheid gegarandeerde bescherming op echtheid.

Eet Boerenkaas. Dan pak je alles in één. Boerenkaas is zowel vers, als volvet én met bacteriën. Eeuwenoud recept, met boerenverstand

Hartig helpt een handje
Zoet(ig) eten zet aan tot meer eten, omdat je suikerspiegel snel stijgt, en ook weer snel daalt. In een suikerspiegeldip loop je automatisch naar de koektrommel. Hartig, volvet eten zorgt juist voor verzadiging. Door volvet te eten, gaat je bloedsuikerspiegel niet schommelen. Je zou dus echt goed vet moeten durven eten, met veel roomboter, volvette kaas, vers vlees, en een ruim in vet gebakken ei (met weinig brood!!). Als je bloedspiegel niet schommelt, krijg je geen suikerdips en ook geen lekkere trek. Je loopt niet meer automatisch naar de koelkast of naar de koektrommel voor een shot zoet. Op een vet ontbijt kun je de hele morgen door, zonder te snoepen. Eet daarna een vette lunch, met bijvoorbeeld groenten van de vorige dag en een vet gebakken ei met spek, en je bent de hele middag fit. Als avondeten een lekker stukje vlees met veel groenten en weinig aardappelen of weinig pasta en natuurlijk een verse salade.
Wil je echt toch een tussendoortje?? Neem dan vers fruit!

Afkicken van suiker
Als je gewend bent veel te snoepen en veel zoet te eten, te smaken te eten, dan moet je afkicken. Ga niet afkicken met light producten waar zoete smaakstoffen aan toegevoegd zijn. Dat werkt niet omdat je de smaak niet afwent. Bovendien zijn zulke producten niet vers.

Je kunt het beste afkicken met volvette producten. Koop een pak rauwe ham of een kilo volvette GTS Boerenkaas en snoep daarvan als je jezelf echt niet in kunt houden. Je houdt je suikerspiegel ermee in bedwang, zonder grote schommelingen. En hou dit ‘resetten’ 3 weken vol. Na drie weken weet je echt beter en wil je niet anders meer. Niet alleen de smaak van suiker gaat tegenstaan, maar ook de dips van moeheid en het gevoel de hele dag te moeten eten.

Koffie, thee en wijn.
Koffie, thee en wijn zijn gefermenteerde producten. Je kunt ze met mate nemen, maar het is niet nodig. Drink vooral veel water.

Samenvattend
– Eet alles altijd vers. Probeer alles binnen de cirkel “vers” te laten vallen, in de figuur hieronder.
– Eet zuivel dus ook vers. Als je geen écht verse, rauwe zuivel kunt krijgen, eet dan gepasteuriseerde zuivel.
– Eet gefermenteerde zuivel, dus de zure, want daar zitten bacteriën in. Kies die liefst ook weer binnen de cirkel vers en bij voorkeur ook overlappend met de cirkel volvet.
– Eet volvet, zo veel mogelijk binnen de cirkel vers.
– Eet alle zuivel altijd biologisch, omdat het grasgevoerd is.
– Eet nooit suiker. Eet weinig koolhydraten (brood, koek, crackers, rijst, aardappelen, spaghetti), ze zijn een langzame variant van suiker en ze zijn eigenlijk niet nodig.

Eet Boerenkaas. Dan pak je alles in één. Boerenkaas is zowel vers, als volvet én met bacteriën. Eeuwenoud recept, met boerenverstand.

schijfvanboerenverstand_1017_617_c1

Toelichting bij de Schijf van Boerenverstand
Vers
Vers betekent zonder chemische bewerkingen en zonder chemische toevoegingen om het lang te conserveren.
Als er al bewerkingen plaats vinden om voedsel langer houdbaar te maken, dan alleen ‘ouderwetse’ bewerkingen, die al eeuwenlang plaatsvinden, zoals drogen, fermenteren, pekelen, roken, koelen en natuurlijk koken en bakken.
Groenten en fruit zijn vers, vis en onbewerkt vlees en sommige zuivel.

Volvet
Met volvet bedoelen we alle eeuwenoude vetten die vers gegeten worden. Dus volvette zuivel zoals roomboter en boerenkaas, vlees, vis en vruchtenoliën (kokos, avocado, olijf).

Bacteriën
Eet producten die gemaakt zijn met bacteriën. Bacteriën worden al sinds mensenheugenis, toen er nog geen koelkasten waren, toegevoegd aan voedsel om voedsel te conserveren. Dit heet fermenteren. Voorbeelden zijn zuurkool en boerenkaas.

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Gooi rijpe bananen niet weg, maak er een supergezond anti-oxidanten gerecht mee!
Next De 7 belangrijkste feitelijke misverstanden over gezond voedsel

You might also like

Algemeen

Mama past dit middeltje toe op haar baby. Kort daarna sterft hij. Wees hier voorzichtig mee moeders!

Luister naar dit artikel Je gelooft het misschien niet maar iedereen heeft wel is een keer Vicks VapoRub gebruikt. Op het eerste gezicht lijkt het een onschuldig middeltje tegen allerlei

Algemeen

Als je te veel over alles nadenkt, ben je waarschijnlijk een ‘binge thinker’

Luister naar dit artikel Er zijn genoeg individuen op de wereld die nauwelijks nadenken over wat ze doen, maar er is ook een ander uiterste: mensen die alles juist veel

Algemeen

8 dingen die de kleur van je bloed zegt over je menstruatie

Luister naar dit artikel Een keer per maand krijg je een vriendelijk bezoek dat je eraan herinnert dat je een vrouw bent. Vaak brengt het krampen, humeurigheid, ongemak en hoofdpijn

In tegenstelling tot de reguliere media hebben wij geen inkomsten uit advertenties en ook ontvangen wij geen subsidies van de overheid. Om te bestaan zijn wij volledig afhankelijk van de donaties van onze lezers!

Een gulle donatie verzekert dat we ook in 2023 iedereen van het echte nieuws kunnen blijven voorzien!


<< Klik hier om te doneren >>

 

Misschien later