*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


De Schijf van Boerenverstand
maart 28, 2016 4075 Views

De Schijf van Boerenverstand

Boerin en kaasmaker Irene van de Voort is niet blij met de nieuwe Schijf van Vijf. Daarom maakte ze de Schijf van Boerenverstand. Kort samengevat: eet vers, volvet en met bacteriën.
Ik ben niet blij met de rol van vet in de nieuwe Schijf van Vijf. De voedselverwarring is compleet. Omdat de wetenschap blijkbaar niet beter weet, tekende ik de Schijf van Boerenverstand. Hopelijk maakt die wijsheid weer eenvoudig.

De fruitverwarring
Veel mensen denken dat vruchtensappen gezond zijn, omdat ze van fruit gemaakt zijn. Om van fruit sap te maken, ondergaat het fruit een aantal bewerkingen die dermate grof zijn, dat het sap niet meer gezond is. De bewerkingen maken het fruit teveel kapot en de toevoegingen zijn schadelijk voor je lichaam.
Vers fruit bevat ook suiker, maar omdat het vers is, kun je het gewoon eten. Haal vers fruit en grof bewerkte vruchtensappen niet door elkaar. Vers fruit is even goed als een salade, vruchtensappen zijn even slecht als cola.
Tot zo ver eens met de Schijf van Vijf, omdat die nu ook vruchtensappen ontraden.

Melk is altijd wit, je weet niet wat er mee gebeurd is

De zuivelverwarring
Veel mensen weten niet meer of ‘zuivel’ gezond is. Welke ‘zuivel’ bedoelen zij dan? Melk is altijd wit, je weet niet wat er mee gebeurd is. Ook weet je niet wat de koe die de melk produceerde, heeft gegeten.

Grasgevoerd: biologisch
Probeer zuivel te vinden die ‘grasgevoerd’ is, dat wil zeggen van koeien die voor het merendeel gras hebben gegeten. Gangbare zuivel kan van grasgevoerde koeien zijn, of niet. Dat staat helaas niet op het pak, dus je weet het niet. Eet daarom biologische zuivel. Die koeien móeten naar buiten om gras te eten, dus biologische zuivel is grasgevoerd.

‘Vers’ uit de fabriek
Bijna alle zuivel die je in winkels koopt, is gepasteuriseerd. Die zuivel is verhit en niet meer helemaal vers.
In zuivelfabrieken wordt melk vrijwel altijd gestandaardiseerd. Dat wil zeggen dat vet en eiwit in de fabriek van elkaar worden gescheiden. Later wordt dan een gedeelte van het vet weer toegevoegd tot het gewenste vetgehalte. De bewerkingen verhitten en standaardiseren zijn vrij grof, maar op het pak mag wettelijk gezien gewoon ‘vers’ staan. Wat dat ‘vers’ betekent, is niet heel duidelijk.

Rauwmelks
Je zou kunnen proberen om aan zuivel te komen die van échte verse melk is gemaakt, maar die is moeilijk te krijgen. Er zijn rondom Leiden 9 boeren die rauwmelkse boter maken en rauwmelkse karnemelk. En rauwmelkse Boeren Leidse kaas met sleutels. En er is één boerenechtpaar in Nederland dat rauwmelkse yoghurt maakt, de Rauw Power. Hun koeien zijn ook grasgevoerd. Zij verdienen een lintje.

Volvet
Als je wel biologische fabriekszuivel eet, omdat je niks anders kan krijgen, neem dan in ieder geval volvet.

Met bacteriën
Kies gefermenteerde, dus zure zuivel (boter, kaas, yoghurt, kwark). Mijd gewone zoete consumptiemelk, daar zitten namelijk geen bacteriën in.
Bacteriën in zuivel zetten lactose om in melkzuur. In yoghurt en kwark kan nog wel lactose voorkomen, maar in veel mindere mate dan in gewone consumptie melk.
Er zijn gevallen bekend van mensen die dachten een melkallergie te hebben, maar van grasgevoerde écht rauwe gefermenteerde zuivel geen last bleken te hebben.

Kaas
Koop boerenkaas. Bij gewone fabriekskaas kan het eiwit in de kaas uit een heel ander land afkomstig zijn dan het vet in de kaas, door het proces van standaardiseren. Bovendien hoeft de herkomst niet vermeld te worden.

Boerenkaas is het enige product van rauwe écht verse melk, dat consumenten makkelijk verkrijgbaar in allerlei winkels kunnen kopen. Bovendien is boerenkaas volvet, er is niets afgeroomd. De melk voor deze kaas is niet gestandaardiseerd, omdat Boerenkaas op de boerderij gemaakt moet worden.
Boerenkaas heeft een GTS bescherming. Dat betekent Gegarandeerde Traditionele Specialiteit, een door de Europese overheid gegarandeerde bescherming op echtheid.

Eet Boerenkaas. Dan pak je alles in één. Boerenkaas is zowel vers, als volvet én met bacteriën. Eeuwenoud recept, met boerenverstand

Hartig helpt een handje
Zoet(ig) eten zet aan tot meer eten, omdat je suikerspiegel snel stijgt, en ook weer snel daalt. In een suikerspiegeldip loop je automatisch naar de koektrommel. Hartig, volvet eten zorgt juist voor verzadiging. Door volvet te eten, gaat je bloedsuikerspiegel niet schommelen. Je zou dus echt goed vet moeten durven eten, met veel roomboter, volvette kaas, vers vlees, en een ruim in vet gebakken ei (met weinig brood!!). Als je bloedspiegel niet schommelt, krijg je geen suikerdips en ook geen lekkere trek. Je loopt niet meer automatisch naar de koelkast of naar de koektrommel voor een shot zoet. Op een vet ontbijt kun je de hele morgen door, zonder te snoepen. Eet daarna een vette lunch, met bijvoorbeeld groenten van de vorige dag en een vet gebakken ei met spek, en je bent de hele middag fit. Als avondeten een lekker stukje vlees met veel groenten en weinig aardappelen of weinig pasta en natuurlijk een verse salade.
Wil je echt toch een tussendoortje?? Neem dan vers fruit!

Afkicken van suiker
Als je gewend bent veel te snoepen en veel zoet te eten, te smaken te eten, dan moet je afkicken. Ga niet afkicken met light producten waar zoete smaakstoffen aan toegevoegd zijn. Dat werkt niet omdat je de smaak niet afwent. Bovendien zijn zulke producten niet vers.

Je kunt het beste afkicken met volvette producten. Koop een pak rauwe ham of een kilo volvette GTS Boerenkaas en snoep daarvan als je jezelf echt niet in kunt houden. Je houdt je suikerspiegel ermee in bedwang, zonder grote schommelingen. En hou dit ‘resetten’ 3 weken vol. Na drie weken weet je echt beter en wil je niet anders meer. Niet alleen de smaak van suiker gaat tegenstaan, maar ook de dips van moeheid en het gevoel de hele dag te moeten eten.

Koffie, thee en wijn.
Koffie, thee en wijn zijn gefermenteerde producten. Je kunt ze met mate nemen, maar het is niet nodig. Drink vooral veel water.

Samenvattend
– Eet alles altijd vers. Probeer alles binnen de cirkel “vers” te laten vallen, in de figuur hieronder.
– Eet zuivel dus ook vers. Als je geen écht verse, rauwe zuivel kunt krijgen, eet dan gepasteuriseerde zuivel.
– Eet gefermenteerde zuivel, dus de zure, want daar zitten bacteriën in. Kies die liefst ook weer binnen de cirkel vers en bij voorkeur ook overlappend met de cirkel volvet.
– Eet volvet, zo veel mogelijk binnen de cirkel vers.
– Eet alle zuivel altijd biologisch, omdat het grasgevoerd is.
– Eet nooit suiker. Eet weinig koolhydraten (brood, koek, crackers, rijst, aardappelen, spaghetti), ze zijn een langzame variant van suiker en ze zijn eigenlijk niet nodig.

Eet Boerenkaas. Dan pak je alles in één. Boerenkaas is zowel vers, als volvet én met bacteriën. Eeuwenoud recept, met boerenverstand.

schijfvanboerenverstand_1017_617_c1

Toelichting bij de Schijf van Boerenverstand
Vers
Vers betekent zonder chemische bewerkingen en zonder chemische toevoegingen om het lang te conserveren.
Als er al bewerkingen plaats vinden om voedsel langer houdbaar te maken, dan alleen ‘ouderwetse’ bewerkingen, die al eeuwenlang plaatsvinden, zoals drogen, fermenteren, pekelen, roken, koelen en natuurlijk koken en bakken.
Groenten en fruit zijn vers, vis en onbewerkt vlees en sommige zuivel.

Volvet
Met volvet bedoelen we alle eeuwenoude vetten die vers gegeten worden. Dus volvette zuivel zoals roomboter en boerenkaas, vlees, vis en vruchtenoliën (kokos, avocado, olijf).

Bacteriën
Eet producten die gemaakt zijn met bacteriën. Bacteriën worden al sinds mensenheugenis, toen er nog geen koelkasten waren, toegevoegd aan voedsel om voedsel te conserveren. Dit heet fermenteren. Voorbeelden zijn zuurkool en boerenkaas.

Bron
Previous Gooi rijpe bananen niet weg, maak er een supergezond anti-oxidanten gerecht mee!
Next De 7 belangrijkste feitelijke misverstanden over gezond voedsel

You might also like

Algemeen

Melde: Research ontrafelt zijn anti-kanker, antioxidant, antiparasitaire eigenschappen

Melde, een plant die vaak wordt gekweekt om de waterefficiëntie in hoog-zoutgehalte te verbeteren, kan worden gebruikt als een nieuwe therapie tegen verschillende ziekten, volgens een onderzoek in BMC Complementary

Algemeen

DIT is waarom huidspecialisten niet willen dat je een peel-off gezichtsmasker gebruikt!

Je ziet ze veel voorbij komen op Facebook en Instagram: filmpjes van zwarte gezichtsmaskers, die alle mee-eters uit je huid zouden trekken. Maar huidspecialisten waarschuwen voor de maskers, omdat ze

Algemeen

Psychiater geeft op sterfbed toe dat ADHD een verzonnen ‘ziekte’ is

Als jij, of iemand die je kent, een kind heeft dat gediagnosticeerd is met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), is de kans groot dat het eigenlijk prima gaat met het

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Beste lezer,

Mijn wegemeende excuses dat ik u op deze ruwe wijze moet lastig vallen maar dit bericht is belangrijk en moet door iedereen worden gezien. Zoals u wellicht weet is door Corona, Covid19 of hoe u het beestje ook maar wilt noemen de advertentiemarkt volledig ingestort en niet langer toereikend om de kosten voor het onderhouden van deze website te dekken. In feite zijn de inkomsten uit advertenties tot onder de 20% gedaald zoals verwacht.
Daarom zijn wij genoodzaakt over te stappen op een community driven model waarbij we aangewezen zijn op donaties en giften van onze lezers. We hebben maandelijks meer dan genoeg lezers dat wanneer deze maandelijks 1 euro zouden doneren alles probleemloos zou kunnen draaien.

Helaas doneert er op dit moment minder dan 1% en kunnen wij deze buffer op deze wijze nog niet opbouwen.
Ik wil daarom een dringend beroep op u doen indien u net als wij het belang inziet van websites als de onze om een kleine donatie te doen. Alles helpt en zijn wij blij mee. Hiermee steunt u gelijk al onze projecten waarmee wij ons inzetten voor bewustwording en strijden tegen censuur. 

Klik hier om een Donatie te doen