Het eten van probiotische voedingsmiddelen helpt de gezondheid van de botten bij vrouwen te verbeteren
april 27, 2021 1376 Views

Het eten van probiotische voedingsmiddelen helpt de gezondheid van de botten bij vrouwen te verbeteren

Luister naar dit artikel

In 2001 stemde een groep internationale wetenschappers, die namens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werkte, ermee in de definitie van probiotica te wijzigen. Wat ze bedachten, werd de meest algemeen aanvaarde definitie van probiotica – dat wil zeggen: “levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend, een gezondheidsvoordeel opleveren voor de gastheer.”


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Volgens studies komen de gezondheidsvoordelen van probiotica voort uit hun vermogen om het microbiële evenwicht in de darmen te herstellen. Omdat de toestand van iemands darmflora een enorme impact heeft op onder meer de spijsvertering en de immuunfunctie, is het hebben van een uitgebalanceerde samenstelling van goede en slechte darmbacteriën belangrijk voor een goede algehele gezondheid. Aan de andere kant is microbiële onbalans in de darm, ook bekend als dysbiose, in verband gebracht met een verscheidenheid aan ziekten, zoals obesitas, hartaandoeningen, chronische nieraandoeningen en diabetes type 2.

Een recent onderzoek door onderzoekers van Kyung Hee University (KHU) in Zuid-Korea geeft een goed voorbeeld van hoe krachtig probiotica zijn en hoe ze voor medicinale doeleinden kunnen worden gebruikt. De onderzoekers onderzochten de effecten van probiotica op vaginose veroorzaakt door de bacterie Gardnerella vaginalis en osteoporose veroorzaakt door ovariëctomie. Ze meldden dat probiotica, met name ontstekingsremmende bacteriën geïsoleerd uit kimchi, significante verbeteringen veroorzaakten bij vrouwelijke muizen met de bovengenoemde aandoeningen.

De onderzoekers bespraken hun bevindingen in een artikel in de Journal of Medicinal Food.

Probiotica uit gefermenteerd voedsel bieden aanzienlijke voordelen voor vrouwen

Bacteriële vaginose (BV) is een type ontsteking dat wordt veroorzaakt door de overgroei van bacteriën zoals G. vaginalis, die van nature in de vagina voorkomen. Normaal gesproken zijn er meer goede bacteriën dan slechte bacteriën en houden ze deze onder controle; maar bepaalde activiteiten, zoals veelvuldig douchen of onbeschermde seks, kunnen het microbiële evenwicht in de vagina verstoren en de groei van slechte bacteriën bevorderen.

Osteoporose, ook wel “poreus bot” genoemd, is een ziekte die wordt gekenmerkt door ofwel het verlies van te veel bot in het lichaam, een verminderde botvorming of beide. Deze gebeurtenissen zorgen ervoor dat de botten zwak worden en sneller breken door een val, een kleine stoot of zelfs door niezen. Volgens statistieken komt osteoporose vaker voor bij vrouwen, waarbij een op de drie boven de 50 jaar botbreuken ervaart, terwijl slechts een op de vijf mannen hetzelfde ervaart. Genetica en leeftijd kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van osteoporose, samen met een lage calciuminname, schildklierproblemen, ontstekingsaandoeningen en het gebruik van corticosteroïden.

In hun studie merkte het team van KHU op dat bekend is dat de overmatige expressie van tumornecrosefactor-a (TNF-a), een signaaleiwit (cytokine) dat wordt uitgescheiden door ontstekingscellen, BV en osteoporose verergert. Om te bepalen of probiotica de expressie van TNF-a kunnen beïnvloeden en deze aandoeningen kunnen verlichten, isoleerden ze ontstekingsremmende Lactobacillus plantarum NK3 en Bifidobacterium longum NK49 uit zowel kimchi als uit menselijke fecesmonsters. Vervolgens testten ze de effecten van deze goede bacteriën bij vrouwtjesmuizen met BV en osteoporose.

De onderzoekers rapporteerden dat orale sondevoeding van NK3 alleen of in combinatie met NK49 GV-geïnduceerde vaginose significant verlichtte en de GV-populatie in de vagina verminderde. De probiotica remden ook de activering van NF-kB, een transcriptiefactor die de productie van inflammatoire cytokines verhoogt, en TNF-a-expressie in de vagina en baarmoeder van de vrouwtjesmuizen.

De onderzoekers ontdekten ook dat behandeling met NK3 alleen of in combinatie met NK49 ovariëctomie-geïnduceerde osteoporose en obesitas verlichtte. Bovendien verhoogde het de calcium-, fosfor- en osteocalcinespiegels in het bloed en onderdrukte het de gewichtstoename. Behandeling met NK3 en / of NK49 verminderde ook de expressie van TNF-a en NF-kB-activering in de dikke darm en herstelde de optimale samenstelling van de darmmicrobiota.

Op basis van deze bevindingen concludeerden de onderzoekers dat de probiotica die aanwezig zijn in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi BV en osteoporose kunnen verlichten door ontstekingen te verminderen en de microbiële samenstelling van de darm te reguleren.

Bronnen:

Science.news

Nature.com 1

Nature.com 2

Healthline.com 1

Healthline.com 2

AHAJournals.org

MayoClinic.org 1

MayoClinic.org 2

MedicalNewsToday.com

NCBI.NLM.NIH.gov

LiebertPub.com

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous 8 eenvoudige manieren om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren
Next De beste redenen om geen Covid-injectie te nemen

You might also like

Natuurlijk genezen

Oma weet welke huismiddelen goed zijn voor je gezondheid.

Luister naar dit artikel Oma’s zitten vol wijsheden en deze delen ze maar al te graag met ons. Nou moeten wij wel toegeven dat zij soms dingen zeggen die te

Natuurlijk genezen

Gebruik knoflook om je kiespijn te bestrijden. Dit is geniaal!

Luister naar dit artikel Knoflook wordt vaak in de keuken gebruik om gerechten te maken. Velen houden van de aparte smaak van knoflook, ik ben er zelf echter niet zo’n

Natuurlijk genezen

Ze deed wat Kurkuma rond haar ogen, en 5 dagen later gebeurde er iets ongelooflijks!

Luister naar dit artikel Kurkuma is een ongelooflijk gezond kruid, vaak gebruikt in de Indiase keuken. Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende