Een oplossing voor microplastische vervuiling, dankzij kwallen?

Een oplossing voor microplastische vervuiling, dankzij kwallen?

Luister naar dit artikel

Kwallen zijn alomtegenwoordige wezens die te vinden zijn in de diepe zee en in oppervlaktewateren. Veel strandgangers beschouwen ze als ongedierte omdat ze mensen steken en stranden kunnen afsluiten. Sommige industrieën lijden ook economische verliezen wanneer er een kwallenbloei is. Deze kleine en schijnbaar onschuldige wezens kunnen echter binnenkort meer worden dan alleen ongedierte. Onderzoekers van het door de Europese Unie gefinancierde GoJelly-project bestuderen momenteel hoe kwalenslijm kan worden gebruikt om microplastische vervuiling te verminderen.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Wetenschappers zijn van plan om microplastic te verwijderen met behulp van kwalenslijm

Microplastische deeltjes zijn kleine deeltjes die minder dan één millimeter groot zijn. Ze komen vaak voort uit de afbraak van grote plastic artikelen of worden industrieel geproduceerd voor menselijke consumptie. Microplastische deeltjes belanden op de bodem van de zee en zijn bijzonder uitdagend om te verwijderen. Zelfs drijvende dieren vinden op de een of andere manier hun weg naar de oceaanbodem en worden verteerd door zeedieren, die deze wezens in gevaar brengen.

Om het probleem van microplastische vervuiling op te lossen, hebben onderzoekers van het GoJelly-project besloten het vermogen van kwallenslijm om microplastische deeltjes te binden te onderzoeken.

Wanneer kwallen zich voortplanten of gestrest raken, scheiden ze slijm in het water af. Volgens een eerdere studie kan dit slijm zelfs deeltjes van nano-grootte vangen en binden. Dit bracht onderzoekers op het idee om filters te maken met kwallenmucus om microplastic uit de zee te verwijderen.

Ze begonnen hun experimenten door eerst kwalenslijm toe te voegen aan een suspensie van microplastische deeltjes en het te mengen. De resultaten waren niet veelbelovend. De microplastische korrels hechtten niet aan het kwalenslijm. Omdat de vorige studie een andere soort kwallen gebruikte, vermoeden de onderzoekers dat het probleem ligt bij hun slijmbron. Ze bereiden zich nu voor op een nieuwe reeks experimenten om het vermogen van slijm van nomadekwallen te bepalen – de soort waarmee ze kozen om mee te werken.

Zodra ze erin slagen filters voor microplastic te produceren, zijn de onderzoekers van plan hun uitvinding te gebruiken in afvalwaterzuiveringsinstallaties en in fabrieken waar microplastic wordt geproduceerd. Ze hopen dat deze biofilters kunnen helpen voorkomen dat microplastische deeltjes in het water terechtkomen.

“Er zijn een paar afvalwaterzuiveringsinstallaties die momenteel methoden testen om nano- of microplastics uit behandeld afvalwater op te vangen en te verwijderen, maar tot nu toe is geen enkele ervan zowel betrouwbaar als kosteneffectief gebleken,” zei Dror Angel, de leider van de GoJelly project.

Wetenschappers onderzoeken andere manieren om kwalenslijm te gebruiken

Naast het maken van biofilters, zijn de projectpartners ook op zoek naar ander duurzaam gebruik voor kwallen. Hun opties omvatten visvoer voor aquacultuur, meststoffen voor de landbouw en collageen voor cosmetische producten.

“We hopen dat we niet alleen onze kennis over kwallen en hun leven zullen verbreden, maar ook de basis zullen leggen voor innovatieve en milieuvriendelijke nieuwe producten die uiteindelijk nieuwe banen zullen creëren”, zei Jamileh Javidpour, een andere bij het project betrokken onderzoekers.

Javidpour is momenteel bezig met het voorbereiden van een kwekerij voor het kweken van kwallen in Kertminde, Denemarken, waarmee ze kwallen verder kunnen bestuderen. Javidpour hoopt de mogelijkheid te onderzoeken om kwallen voor commerciële doeleinden te gebruiken. De kwallenkwekerij is naar verwachting klaar voor het einde van dit jaar.

Kwallen zijn volmaakte overlevenden. Ze leefden ooit onder dinosauriërs en zijn een van de oudste organismen op aarde.

Kwallen gedijen op plaatsen waar andere mariene organismen dat niet kunnen. Ze reproduceren snel en in grote aantallen, en ze kunnen ecologische niches vullen waar sprake is van overbevissing en verzuring van de oceaan. Hoewel ze als ongedierte kunnen worden beschouwd, kunnen kwallen op een dag het antwoord zijn op microplastische vervuiling waar mensen naar op zoek zijn.

Bronnen:

HakaiMagazine.com

Phys.org

SDU.dk

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Late stekelnoot, een volksgeneesmiddel dat bronchitis, artritis en andere ontstekingsziekten kan behandelen
Next Essentiële oliën voor een goede gezondheid: hoe ze te gebruiken en wanneer ze te vermijden

You might also like

Algemeen

Ze doet alcohol in een fles en spuit het vervolgens op haar bed. Waarom? Dit ga ik ook doen!

Luister naar dit artikel Alcohol wordt vooral gebruikt in de drankjes zoals bier, wijn en cocktails. Maar wist je dat je veel meer met alcohol kan doen dan drinken? Steun

Algemeen

Nestlé is van plan om 1,1 miljoen liter per dag uit de natuurlijke bronnen van Florida te pompen om te verkopen als flessenwater

Luister naar dit artikel De pittoreske Santa Fe-rivier in Florida, het leefgebied gekoesterd door zoveel mensen en de thuisbasis van het kristalblauwe water van Ginnie Springs, is een van de

Algemeen

Bescherm jezelf en je gezin tegen deze lampen, want ze veroorzaken MIGRAINE en KANKER!

Luister naar dit artikel We willen allemaal een goedkope elektriciteitsrekening hebben. Daarom zoeken we voor goedkope manieren om te besparen met energie besparende lampen. Ze helpen niet alleen om geld