*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Een oplossing voor microplastische vervuiling, dankzij kwallen?

Een oplossing voor microplastische vervuiling, dankzij kwallen?

Kwallen zijn alomtegenwoordige wezens die te vinden zijn in de diepe zee en in oppervlaktewateren. Veel strandgangers beschouwen ze als ongedierte omdat ze mensen steken en stranden kunnen afsluiten. Sommige industrieën lijden ook economische verliezen wanneer er een kwallenbloei is. Deze kleine en schijnbaar onschuldige wezens kunnen echter binnenkort meer worden dan alleen ongedierte. Onderzoekers van het door de Europese Unie gefinancierde GoJelly-project bestuderen momenteel hoe kwalenslijm kan worden gebruikt om microplastische vervuiling te verminderen.

Wetenschappers zijn van plan om microplastic te verwijderen met behulp van kwalenslijm

Microplastische deeltjes zijn kleine deeltjes die minder dan één millimeter groot zijn. Ze komen vaak voort uit de afbraak van grote plastic artikelen of worden industrieel geproduceerd voor menselijke consumptie. Microplastische deeltjes belanden op de bodem van de zee en zijn bijzonder uitdagend om te verwijderen. Zelfs drijvende dieren vinden op de een of andere manier hun weg naar de oceaanbodem en worden verteerd door zeedieren, die deze wezens in gevaar brengen.

Om het probleem van microplastische vervuiling op te lossen, hebben onderzoekers van het GoJelly-project besloten het vermogen van kwallenslijm om microplastische deeltjes te binden te onderzoeken.

Wanneer kwallen zich voortplanten of gestrest raken, scheiden ze slijm in het water af. Volgens een eerdere studie kan dit slijm zelfs deeltjes van nano-grootte vangen en binden. Dit bracht onderzoekers op het idee om filters te maken met kwallenmucus om microplastic uit de zee te verwijderen.

Ze begonnen hun experimenten door eerst kwalenslijm toe te voegen aan een suspensie van microplastische deeltjes en het te mengen. De resultaten waren niet veelbelovend. De microplastische korrels hechtten niet aan het kwalenslijm. Omdat de vorige studie een andere soort kwallen gebruikte, vermoeden de onderzoekers dat het probleem ligt bij hun slijmbron. Ze bereiden zich nu voor op een nieuwe reeks experimenten om het vermogen van slijm van nomadekwallen te bepalen – de soort waarmee ze kozen om mee te werken.

Zodra ze erin slagen filters voor microplastic te produceren, zijn de onderzoekers van plan hun uitvinding te gebruiken in afvalwaterzuiveringsinstallaties en in fabrieken waar microplastic wordt geproduceerd. Ze hopen dat deze biofilters kunnen helpen voorkomen dat microplastische deeltjes in het water terechtkomen.

“Er zijn een paar afvalwaterzuiveringsinstallaties die momenteel methoden testen om nano- of microplastics uit behandeld afvalwater op te vangen en te verwijderen, maar tot nu toe is geen enkele ervan zowel betrouwbaar als kosteneffectief gebleken,” zei Dror Angel, de leider van de GoJelly project.

Wetenschappers onderzoeken andere manieren om kwalenslijm te gebruiken

Naast het maken van biofilters, zijn de projectpartners ook op zoek naar ander duurzaam gebruik voor kwallen. Hun opties omvatten visvoer voor aquacultuur, meststoffen voor de landbouw en collageen voor cosmetische producten.

“We hopen dat we niet alleen onze kennis over kwallen en hun leven zullen verbreden, maar ook de basis zullen leggen voor innovatieve en milieuvriendelijke nieuwe producten die uiteindelijk nieuwe banen zullen creëren”, zei Jamileh Javidpour, een andere bij het project betrokken onderzoekers.

Javidpour is momenteel bezig met het voorbereiden van een kwekerij voor het kweken van kwallen in Kertminde, Denemarken, waarmee ze kwallen verder kunnen bestuderen. Javidpour hoopt de mogelijkheid te onderzoeken om kwallen voor commerciële doeleinden te gebruiken. De kwallenkwekerij is naar verwachting klaar voor het einde van dit jaar.

Kwallen zijn volmaakte overlevenden. Ze leefden ooit onder dinosauriërs en zijn een van de oudste organismen op aarde.

Kwallen gedijen op plaatsen waar andere mariene organismen dat niet kunnen. Ze reproduceren snel en in grote aantallen, en ze kunnen ecologische niches vullen waar sprake is van overbevissing en verzuring van de oceaan. Hoewel ze als ongedierte kunnen worden beschouwd, kunnen kwallen op een dag het antwoord zijn op microplastische vervuiling waar mensen naar op zoek zijn.

Bronnen:

HakaiMagazine.com

Phys.org

SDU.dk

Previous Late stekelnoot, een volksgeneesmiddel dat bronchitis, artritis en andere ontstekingsziekten kan behandelen
Next Essentiële oliën voor een goede gezondheid: hoe ze te gebruiken en wanneer ze te vermijden

You might also like

Algemeen

Wetenschappers bouwen een ‘zwarte doos’ om de ineenstorting van de beschaving vast te leggen

Een zwarte doos is iets waar we allemaal bekend mee zijn – waarbij elke commerciële vlucht op het apparaat wordt geregistreerd. Elke ruk aan het juk en elke aanpassing die

Algemeen

Tiener overleden na veel te veel drankjes met cafeïne!

Natuurlijk weten we dat energiedrankjes niet heel gezond zijn, maar dat het zo gevaarlijk is dat hadden we nooit gedacht. In Colombia viel de kerngezonde Davis Cripe (16) vorige maand

Algemeen

Opgelet: emulgatoren in margarine en ijs gelinkt aan ziekte van Crohn en andere ontstekingsziekten

Stoffen die veelvuldig worden toegevoegd aan ijs, margarine, verpakt brood en veel ander bewerkt voedsel kunnen verschillende ontstekingsziekten veroorzaken, waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Dat hebben wetenschappers