*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Nestlé is van plan om 1,1 miljoen liter per dag uit de natuurlijke bronnen van Florida te pompen om te verkopen als flessenwater

Nestlé is van plan om 1,1 miljoen liter per dag uit de natuurlijke bronnen van Florida te pompen om te verkopen als flessenwater

De pittoreske Santa Fe-rivier in Florida, het leefgebied gekoesterd door zoveel mensen en de thuisbasis van het kristalblauwe water van Ginnie Springs, is een van de schatten van de staat. De verbazingwekkende bronnen zijn iconisch en cultureel gewaardeerd en belangrijk voor natuurlijke systemen en habitats.

Ginnie Springs is veel meer dan een sprookjesachtige mooie zwemlocatie, omdat het water de levensader is van het ecosysteem van de Santa Fe-rivier, een toevluchtsoord voor zeldzame schildpadden.

Als het plan van de eet- en drinkgigant Nestlé echter slaagt, kan het snel aanzienlijk minder water bevatten.

Milieuactivisten zijn verontwaardigd omdat Nestlé het water van Ginnie Springs dat in handen is van de overheid, wil plunderen en het terug wil verkopen aan belastingbetalers voor een gigantische winst.

Volgens natuurbeschermers zou dit leiden tot aanzienlijk minder water in Ginnie Springs, wat het ecosysteem zou kunnen vernietigen en de natuur in gevaar zou kunnen brengen.

In een brief aan de districtsingenieurs van Suwannee in juni meldde George Ring, manager natuurlijke hulpbronnen voor Nestlé Waters Noord-Amerika, dat de faciliteit momenteel bottelcapaciteit toevoegt en een aanzienlijke toename van productievolumes verwacht die gelijk is aan het gevraagde jaarlijkse gemiddelde dagelijkse opnamevolume van ongeveer 1,152 gallon.

Toch beweren velen dat de rivier al kwetsbaar is en niet zo’n grote aantrekkingskracht kan hebben, omdat het officieel wordt beschouwd als ‘in herstel’ door het waterbeheerdistrict van de Suwannee vanwege jaren van eerder overpompen.

Nestlé ontkent dit en beweert dat bronwater een snel hernieuwbare hulpbron is. In een schriftelijke verklaring op haar website zei Nestlé Waters North America:

“We hebben gewerkt om een goede buur in Florida te zijn voor decennia. Onze inzet gaat verder dan alleen maar om het water geven. We waarderen onze relaties met inwoners van Florida en gemeenschapsleiders en streven er altijd naar gedeelde waarde te creëren binnen de gemeenschappen waarin we actief zijn. ”

Nestlé produceert zijn populaire merken Zephyrhills en Pure Life met water gewonnen uit vergelijkbare natuurlijke bronnen in Florida, en in afwachting van de toestemming heeft het miljoenen dollars besteed aan het kopen en upgraden van een waterflessenfabriek in het nabijgelegen High Spring.

Het bedrijf heeft het Suwannee River watermanagementdistrict nodig om een verlopen watergebruiksvergunning van een lokaal bedrijf, Seven Springs, te verlengen waarvan het voornemens is het water tegen niet nader genoemde kosten te kopen.

Desondanks geven bedrijfsfunctionarissen in brieven aan waterbeheerders ter ondersteuning van de vergunningaanvraag toe dat haar plannen zouden leiden tot vier keer meer water per dag dan Seven Springs eerder geregistreerde van 0,26 m gallons voor haar klanten vóór Nestlé.

Tegenstanders van het plan hebben een online forum en petitie opgezet en hebben tientallen brieven verzonden om het plan te diskwalificeren.

Merrillee Malwitz-Jipson, een directeur van de Our Santa Fe-rivier zonder winstoogmerk, wijst erop dat de rivier al in verval is, dus het zou onmogelijk zijn om miljoenen liters water op te nemen en geen impact te hebben.

Malwitz-Jipson voegt eraan toe dat de Santa Fe-rivier en de bijbehorende lentehabitats de natuurlijke habitat zijn van 11 inheemse schildpadden en vier niet-inheemse soorten. Ongeveer een kwart van alle Noord-Amerikaanse zoetwaterschildpadsoorten bewoont dit kleine riviersysteem, dus verminderde stromen zullen tot hun degradatie leiden en deze diversiteit riskeren.

Bovendien zijn bewoners geschokt door het idee van een bedrijfspraktijk dat belastinggeld toelaat om de stroom te herstellen, terwijl het tevens toestaat dat Nestlé water kan wegnemen.

In een column voor de Gainesville Sun bekritiseerde Jim Tatum, van de natuurbeschermingsgroep Our Santa Fe River, samen met Malwitz-Jipson de bedrijfspraktijk die belastingbetaler geld toestaat om de stroom te herstellen, terwijl Nestlé water kan afvoeren.

De Florida Water Resources Act verklaarde dat al het water in bronnen, rivieren en meren eigendom is van de staat, niet van de landeigenaren, maar het heeft nooit een prijs voor water vastgesteld. Daarom zal Nestlé het water van de staat kunnen nemen, maar de staat er niet voor betalen.

Stefani Weeks, de programma-ingenieur bij het waterbeheersdistrict Suwannee River, beweerde dat Seven Springs een bestaande verlenging van een bestaande vergunning met vijf jaar wilde in plaats van een nieuwe aanvraag in te dienen.

Daarom konden bestuursleden bij hun definitieve beslissing de beschermde aanwijzing van de Santa Fe-rivier en een herstelstrategie die in 2014 werd geïmplementeerd om de verminderde waterstromen en niveaus te herstellen niet overwegen.

Het district schreef in juli voor de tweede keer naar Seven Springs om antwoorden te vragen, dus zodra ze reageren, zal het die informatie bekijken.

Dit is echter niet de eerste keer dat Nestlé wordt geconfronteerd met controverse over zijn waterwinningsactiviteiten.

In Canada droogt Nestlé het land van de First Nations terwijl leden van de gemeenschap zonder water drinken en baden gaan.

In 2017 publiceerde het bestuur van de staat voor watervoorraden van Californië een rapport van een onderzoek waaruit bleek dat het bedrijf water “zonder een geldige rechtsgrondslag” van Strawberry Canyon in het nationale bos van San Bernardino had omgeleid voor gebruik in zijn Arrowhead-merk van flessenwater .

Er is echter gemeld dat Nestlé de bevinding blijft betwisten en daar nog steeds water pompt – 45m gallons per jaar. Groepen zoals het Centre for Biological Diversity, Sierra Club, de League of Women Voters en de Save Our Forest Association stonden kritisch tegenover Nestlé en zijn activiteiten.

Woordvoerder Adam Gaber van Nestlé zei dat de faciliteit een managementfabriek zal bouwen in samenwerking met haar lokale agenten voor de duurzaamheid op lange termijn van haar waterbronnen.

Hij voegde eraan toe dat ze, net als alle eigenaren van de fabriek in High Springs, geen water uit een openbare bron halen, maar kopen bij een particulier bedrijf dat in het bezit is van de geldige vergunning voor watergebruik.

Bovendien zei hij dat het watergebruik van Nestlé altijd strikt binnen de limiet blijft die door de vergunning is vastgesteld, omdat hun bedrijf afhankelijk is van de kwaliteit en duurzaamheid van het water dat ze verzamelen.

Daarom zou het geen zin hebben om miljoenen dollars in lokale activiteiten te investeren, alleen maar om de natuurlijke hulpbronnen uit te putten waarop het bedrijf vertrouwt.

Op dit moment is het plan van Nestlé nog steeds een voorstel, dus hopelijk zullen natuurbeschermers erin slagen de vergunning van het bedrijf te weigeren.

Is het niet ironisch dat grote bedrijven water uit een worstelend ecosysteem halen, het in plastic bottelen en het aan ons verkopen?

Op het grote geheel is het obsceen dat veel mensen in de Verenigde Staten en over de hele wereld geen betaalbare toegang hebben tot schoon water. Wanneer mensen niet alleen geld aan flessenwater moeten uitgeven, maar het ook moeten halen en kopen, wordt toegang tot schoon water niet alleen een kwestie van betaalbaarheid, maar ook van toegankelijkheid.

Bronnen:

www.intelligentliving.co
www.theguardian.com
www.ecowatch.com
dailysoundandfury.com
actions.sumofus.org

Previous Wetenschappers ontdekken plastic-etende wormen die de planeet kunnen redden
Next Omega-3 visolie gekoppeld aan lager risico op hartaanval en hart- en vaatziekten

You might also like

Algemeen

Dep een watje in listerine en wrijf dit onder jouw oksel. Het resultaat is super fijn!

Gebruik jij wel eens mondspoeling? Veel mensen gebruiken dit om uiteraard de mond te spoelen, maar wist je dat Listerine voor super veel andere dingen ook erg nuttig kan zijn?

Algemeen

Krijg je okselzweet en okselgeur niet onder controle? Maak zelf deze natuurlijke deodorant!

Krijg je okselzweet en okselgeur niet onder controle? Maak zelf deze natuurlijke deodorant! De specifieke geur van zweet ontstaat door bacteriën, die door menig deodorant enkel verdoezeld worden. Hier is

Algemeen

Een goede nachtrust hangt voor een groot deel af van je matras

Een goede nachtrust is allesbepalend voor hoe fit en energiek je je overdag voelt. En wist je dat we wel een derde van ons leven in bed liggen? Een goed