Het geheim van een lang, gezond en fit leven – is elke dag een handvol walnoten?

Het geheim van een lang, gezond en fit leven – is elke dag een handvol walnoten?

Luister naar dit artikel

Ouders, als u wilt dat uw kinderen een lang, gezond en actief leven hebben, zorg er dan voor dat de keukenkast altijd gevuld is met walnoten. Een uitgebreide nieuwe studie die tientallen jaren aan onderzoeksresultaten beslaat, meldt dat mensen die op jonge leeftijd walnoten eten, meer kans hebben om fysiek actief te zijn, in het algemeen gezond te eten en een beter risicoprofiel voor hart- en vaatziekten te ervaren naarmate ze ouder worden en de middelbare leeftijd bereiken.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Natuurlijk laten talrijke eerdere onderzoeken zien hoe walnoten krachtige gezondheidsvoordelen bieden. Deze laatste studie – gedeeltelijk gefinancierd door The California Walnut Institute – is het langste en meest uitgebreide project om aan te tonen dat het simpelweg toevoegen van een handvol walnoten aan iemands dieet voldoende is om op latere leeftijd aanvullende gezonde levensstijlgewoonten te bevorderen. Bovendien suggereert dit onderzoek dat walnoten een gemakkelijke, toegankelijke voedselkeuze zijn die de risicofactoren voor hart- en vaatziekten kan verbeteren als ze worden gegeten tijdens de jonge tot middelbare volwassenheid.

Wetenschappers van de University of Minnesota School of Public Health theoretiseren dat walnoten gedurende het hele leven kunnen fungeren als een “brug” naar andere gezonde gewoonten. Ze waarderen de unieke combinatie van voedingsstoffen van de boomnoot en het daaropvolgende effect op de algehele gezondheid.

Walnoten zijn bijvoorbeeld de enige boomnoot die een uitstekende bron is van plantaardig omega-3 alfa-linoleenzuur, waarvan is aangetoond dat het de gezondheid van hart en hersenen beïnvloedt, naast gezonde verouderingsprocessen. Slechts één portie walnoten (1 oz., of ongeveer een handvol) heeft een indrukwekkend scala aan voedingsstoffen die de algehele gezondheid ondersteunen. Dit omvat vier gram eiwit, twee gram vezels en een goede bron van magnesium (45 milligram). Walnoten bieden ook tal van antioxidanten, waaronder polyfenolen.

“Walnooteters lijken een uniek lichaamsfenotype te hebben dat andere positieve effecten op de gezondheid met zich meebrengt, zoals een betere voedingskwaliteit, vooral wanneer ze walnoten gaan eten van jong tot midden volwassenheid – omdat het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, obesitas en diabetes toeneemt ”, zegt hoogleraar epidemiologie en gemeenschapsgezondheid aan de University of Minnesota School of Public Health en hoofdonderzoeker van CARDIA, Lyn M. Steffen, PhD, MPH, RD, in een verklaring.

Hoe meer walnoten, hoe beter?

Gegevens voor het onderzoek zijn afkomstig van de Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study (CARDIA). Het is een langdurig lopend onderzoek dat wordt ondersteund door het National Heart, Lung and Blood Institute van de National Institutes of Health en is ontworpen om de ontwikkeling van risicofactoren voor hartziekten in de loop van de tijd te volgen en te onderzoeken.

Onderzoekers gebruikten gezondheidsstatistieken van een gevarieerde set van 3.023 overigens gezonde mannen en vrouwen in de leeftijd van 18-30. De gegevens van de deelnemers werden voor het eerst verzameld in vier veldcentra in Chicago, Minneapolis, Oakland en Birmingham in 1985-1986. Gedurende de volgperiode werd de zelfgerapporteerde voedingsgeschiedenis drie keer geregistreerd: bij baseline, nadat zeven jaar waren verstreken, en in jaar 20. Fysieke en klinische metingen werden ook gedaan tijdens meerdere onderzoeken in de loop van 30 jaar.

De proefpersonen werden op basis van hun dieet in een van de drie categorieën geplaatst: 352 werden beschouwd als ‘walnootconsumenten’, 2.494 werden in het cohort ‘andere notenconsumenten’ geplaatst en 177 werden ‘geen notenconsumenten’ genoemd. Van daaruit zochten onderzoekers naar eventuele relaties tussen risicofactoren voor hartziekten, waaronder inname via de voeding, roken, lichaamssamenstelling, bloeddruk, plasmalipiden (bijv. Triglyceriden), nuchtere bloedglucose en insulineconcentraties.

De totale gemiddelde inname van walnoten tijdens het onderzoek was ongeveer driekwart van een ounce per dag. Het verbruik onder “andere notenconsumenten” was ongeveer anderhalve ons per dag.

“Er was een goede mate van diversiteit wat betreft de onderzoeksveldlocaties geografisch gezien en de onderzochte populatie”, legt Steffen uit. “Het volgen van deze zwart-witte vrouwen en mannen gedurende 30 jaar biedt een ongeëvenaarde kijk op hoe levensstijlbeslissingen die worden genomen in een vrijlevende omgeving op jonge volwassen leeftijd de gezondheid op middelbare leeftijd kunnen beïnvloeden.”

‘Brug’ naar een gezonder leven

De resultaten tonen ook aan dat walnoteneters hogere zelfgerapporteerde fysieke activiteitsniveaus genoten dan consumenten van “andere noten” en “geen noten”. Misschien is dat de reden waarom ze, in vergelijking met andere noteneters, later in hun leven ook een lager risico op hart- en vaatziekten zagen.

Het eten van walnoten was ook gekoppeld aan het verkrijgen van minder gewicht tijdens de volgperiode; minder walnoteneters werden als zwaarlijvig beschouwd in vergelijking met de andere twee cohorten. Bovendien vertoonden walnotenconsumenten significant lagere nuchtere bloedglucoseconcentraties dan “geen noteneters”, terwijl consumenten van “andere noten” een hoger LDL-cholesterol hadden.

Walnoten dienden ook als een nauwkeurige indicator van de algehele voedingskwaliteit na 20 jaar. Regelmatig eten ervan tijdens de jongvolwassenheid hing gunstig samen met een hogere totale voedingskwaliteitsscore in vergelijking met de andere groepen. Belangrijk is dat walnoteneters ook zelf meldden dat ze meer in het algemeen aten onder geconsumeerde voedingsstoffen en voedselgroepen die van belang zijn voor de volksgezondheid volgens de Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. Voorbeelden zijn volkoren granen, vis, groenten, vitamine B6, vezels en magnesium. Aan de andere kant van het spectrum van gezond eten aten walnotenconsumenten ook minder rood vlees, geraffineerde granen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten.

“De verrassende, gezonde verschuivingen in het algehele voedingspatroon van walnootconsumenten suggereren dat walnoten kunnen fungeren als een brug- of ‘dragervoedsel’ om mensen te helpen hun hele leven gezonde voedings- en levensstijlgewoonten aan te nemen”, besluit Steffen.

Al met al, hoewel deze bevindingen zeker opmerkelijk zijn en eerder werk uit de CARDIA-studie bevestigen, is meer onderzoek gerechtvaardigd. Om de bevindingen van deze studie te bevestigen, moeten gerandomiseerde gecontroleerde klinische onderzoeken worden uitgevoerd onder andere populaties en instellingen. Aangezien dit een observatieproject was, kan het uiteindelijk niet met zekerheid zeggen dat het eten van walnoten deze resultaten veroorzaakt.

De studie is gepubliceerd in Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Bronnen: Study Finds

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Nieuws en updates over Naturotheek
Next Belangrijkste doodsoorzaak voor Amerikanen van 18-45 jaar is GEEN Covid - het is Fentanyl

You might also like

Natuurlijk genezen

Met deze natuurlijke huismiddelen verwijder je op een gemakkelijke manier eelt.

Luister naar dit artikel Eeltplekken zijn super vervelend en kunnen helaas een ernstig probleem worden. De huis wordt dikker en harder en dan geel als resultaat van de overmatige druk

Natuurlijk genezen

Wat krijg je als je bieten, wortelen en appels mengt? Een glas sap dat vele ziekten vernietigt!

Luister naar dit artikel Sap maken is de beste manier om de meeste voedingsstoffen uit groenten en fruit te halen, omdat het u helpt om tot 99% van hun plantaardige

Natuurlijk genezen

Last van ongewild gezichtshaar? Met dit recept ben jij er snel vanaf!

Luister naar dit artikel Ongewild gezichtshaar, dat zal niemand fijn vinden. Maar vooral voor vrouwen kan dit echt verschrikkelijk zijn. Het is een van de grootste frustraties op het gebied