Luister niet naar uw arts
maart 25, 2016 9326 Views

Luister niet naar uw arts

ZE WETEN ALLEEN EEN HELEBOEL VAN VRIJWEL HELEMAAL NIETS

 Door: Remko Kuipers, gezondheidscoach, arts in opleiding tot cardioloog en onderzoeker.
Luister naar dit artikel

Vaak als ik in het personeelsrestaurant sta zijn er collega’s die kijken naar wat ik heb opgeschept en vervolgens vragen: ‘Is dat wel oer?’ Laatst zelfs vroeg een cardioloog me, toen hij me met twee eieren zag lopen, of ik alleen het eiwit ging eten of ook het eigeel, want dat zat boordevol cholesterol. Ook aan de tafel ontspint zich, zeker als ik als voedingswetenschapper aanschuif, regelmatig een discussie over gezond eten.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Terwijl mijn collega’s witte bolletjes met kroket, pizzabroodjes, boterhammen met kaas en salami en blikjes cola wegwerken luister ik aandachtig naar die discussies terwijl ik denk: hoe kan het in godsnaam dat zelfs in een ziekenhuis vrijwel niemand enig benul heeft van wat een gezonde voeding inhoud. Maar wat nog stuitender is, is dat zelfs die groep mensen die dagelijks de gevolgen ziet van een ongezonde leefstijl, want dat zijn een heel groot deel van de ziektes waarmee mensen zich in een ziekenhuis presenteren, zich daar blijkbaar helemaal geen zorgen over maakt en nota bene zelf de meest ongezond denkbare producten wegwerkt tijdens de lunch.

Inmiddels ben ik erachter dat dit voor een deel te maken heeft met algemene ontwikkeling van de meeste artsen. Artsen weten om het positief te houden een heleboel van een heel klein beetje. Neem nooit een arts mee naar een kennisquiz want de kans dat er een vraag op zijn of haar kennisgebied wordt gesteld is nihil. Artsen zijn superspecialisten. Dat is op zich geen probleem, want dat is namelijk ook precies hun functie. Als u vanwege een heftige pijn bij de huisarts komt zal deze u indien hij het probleem serieus vindt doorverwijzen naar een specialist, bijvoorbeeld een cardioloog. Indien uw probleem daadwerkelijk van cardiologische aard is, dus met het hart te maken heeft, zal de cardioloog vervolgens nog steeds niet zelf dit probleem aan pakken, maar u doorverwijzen naar de super-specialist: een interventie-cardioloog of een ritme-cardioloog, afhankelijk van uw probleem. Artsen zijn dus opgeleid om over heel weinig heel veel te weten. En dat is tegelijkertijd de valkuil. Over voeding wordt tijdens de studie geneeskunde in de collegebanken namelijk vrijwel niets verteld. Bovendien is er in de voedingswetenschap in de laatste jaren heel erg veel gebeurd, zijn dogma’s doorbroken en paradigma’s bijgesteld. De voedingswetenschap is de laatste jaren om het maar zo te zeggen op zijn kop komen te staan.

De voeding van de mens bestaat dus niet uit kroket, pizzabroodjes, kaas of cola

Waarom vertel ik u dit nu allemaal. Welnu, omdat u gewend bent om met uw problemen aan te kloppen bij iemand met verstand van zaken. Het liefst dus bij een superspecialist. Veel mensen komen dan ook op het spreekuur bij de internist voor hun suikerziekte of bij de cardioloog vanwege een doorgemaakt hartinfarct en verwachten dat deze superspecialist alles en dan ook werkelijk alles over voeding weet. Bijscholing volgt een specialist alleen op zijn eigen vakgebied dus wat u vervolgens van uw specialist zult horen is kennis die op zijn minst zes jaar oud is en in de meeste gevallen zelfs meer dan 20 jaar. ‘Let op vet, verzadigd is verkeerd of pas op met de hoeveelheid cholesterol in uw ei.’ Allemaal achterhaalde informatie. Bovendien hebben veel artsen er moeite mee om toe te geven dat ze eigenlijk helemaal geen zinnig antwoord op deze vraag kunnen geven en zullen ze u deze gedateerde informatie ook vaak zonder blikken of blozen doen toekomen.

Bij wie u dan wel moet zijn? Ik durf het u eigenlijk niet eens met zekerheid te zeggen. Het Voedingscentrum van de Gezondheidsraad is in principe een overheidsorganisatie waar gewerkt wordt aan een objectief advies. Echter, juist omdat ze stem van de overheid representeren zijn ze het doelwit van lobbyisten. Mensen van de zuivelindustrie, de veehouderij, de tabakslobby of de voedingsindustrie die met zogenaamd onafhankelijk uitgevoerde onderzoeken proberen aan te tonen dat hun producten het meest gezond zijn. En in hoeverre wordt je niet onderbewust door allerlei informatie van buiten beïnvloed? Ik ken bijvoorbeeld niemand uit mijn kennissenkring van voedingswetenschappers die ooit is gevraagd om eens bij de Gezondheidsraad aan te schuiven om te zien hoe degelijk hun adviezen tot stand komen?

En in de Nederlandse Media moet u ook al niet wezen want die gebruiken al twintig jaar lang dezelfde voedingswetenschapper om al hun vragen aan te stellen. Echt onafhankelijk is dat advies dus ook al niet te noemen, laat staan nuttig want tijdens zijn een van zijn laatste optredens wist deze wetenschapper werkelijk te poneren dat voeding eigenlijk niet van belang was voor de gezondheid. Het enige wat telt is de buurt waar je geboren bent. Ja, dan vind ik persoonlijk dat het tijd wordt dat er in Nederland een tweede belangrijke overheidsinstantie in het leven wordt geroepen. Dan kunnen we tenminste eens vergelijken of die tweede instantie door analyse van dezelfde beschikbare data tot dezelfde conclusie komen.

Zolang dit niet gebeurt ben ik dus niet overtuigd dat er een totaal onafhankelijke instantie is die u daadwerkelijk een totaal onafhankelijk advies kan geven over gezonde voeding. En zolang die instantie er dus niet is val ik terug op het de simpele natuurwetten die overal om ons heen zichtbaar zijn. Een vis die in het water zwemt. Een vogel die in de lucht vliegt. Een koe die in de wei staat. Elk dier, en ook wij zijn dieren, heeft zijn eigen biotoop. De natuurlijke omgeving waar het thuishoort. Bij elke biotoop hoort een bepaalde voeding. De voeding van de mens bestaat dus niet uit kroket, pizzabroodjes, kaas of cola maar uit groente, fruit, vlees, vis, gevogelte, eieren, noten, zaden, knollen en peulvruchten en als we dorst hadden dronken we water. Dat is wat ik inmiddels ‘oer’ noem. Naar het oerdieet van onze verre voorouders.

Als iedereen er naar zou streven zo veel mogelijk ‘oer’ te eten dan zijn we volgens mij al een heel eind op weg naar een gezondere wereld. Jammer dat zelfs een heleboel van mijn collega artsen dit echter nog steeds niet lijken te begrijpen… maar ja, dat siert ze dan ook wel weer: ze weten alleen een heleboel van vrijwel helemaal niets….

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Pas op voor besmette chocolade-paashazen!
Next Blaasontsteking – De juiste voeding tegen blaasontsteking

You might also like

Algemeen

Hier is de reden waarom je geen geparfumeerde geurkaarsen moet gebruiken

Luister naar dit artikel Uit de meest recente studie is gebleken dat geurkaarsen potentieel schadelijk voor uw gezondheid kunnen zijn. Hoewel mensen er van houden om hun woonkamer te vullen

Algemeen

Natuurlijke tips om gezichtsvlekken te verminderen of verwijderen

Luister naar dit artikel Heb je last van pigmentvlekken in het gezicht en zou je daar heel graag vanaf raken? Geen nood, er bestaan tal van natuurlijke huisremedies om die

Algemeen

Deze “GROENE” praktijk verandert onze gemeenschappen in een gigantische giftige woestenij

Luister naar dit artikel Als eerste was er de geur … de limoengroene puree van gefermenteerde granen in de nabijgelegen AltEn Ethanolfabriek die een giftige woestenij creëerde door een stank