Orthorexia: Wanneer gezonde voeding een ongezonde obsessie wordt
mei 16, 2016 5430 Views

Orthorexia: Wanneer gezonde voeding een ongezonde obsessie wordt

Luister naar dit artikel

Gezonde voeding, daar kan toch niks mis mee zijn?


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Toch zijn er mensen die met gezonde voeding zo obsessief bezig zijn dat het een ongezonde eetstoornis wordt, die bekend staat als “orthorexia”

Net als andere eetstoornissen, kan orthorexia ernstige gevolgen hebben.

Wat is Orthorexia?

Orthorexia of orthorexia nervosa, is een eetstoornis die een ongezonde obsessie van gezonde voeding inhoudt.

In tegenstelling tot andere eetstoornissen, draait orthorexia meestal rond de kwaliteit van levensmiddelen, niet de kwantiteit.

In tegenstelling tot anorexia of boulimia, zijn mensen met orthorexia zelden gericht op het verliezen van gewicht.

In plaats daarvan hebben ze een extreme fixatie met de “zuiverheid” van hun voedsel, en een obsessie met de voordelen van gezonde voeding.

Een paar jaar geleden, kwam orthorexia in de media-aandacht als gevolg van Jordan Younger, een succesvolle blogger met meer dan 70.000 volgers op instagram.

Ze schokte iedereen door te beschrijven hoe haar motivatie om gezond te eten obsessief werd op het punt van ondervoeding.

Orthorexia begint in de medische gemeenschap erkend te worden, maar het is nog niet officieel omschreven als een eetstoornis door de American Psychiatric Association of de DSM-5.

Wat zijn de oorzaken Orthorexia?

Hoewel je een gezond dieet kunt inplannen om je gezondheid te verbeteren, kan deze focus extremer geworden.

Na verloop van tijd, kunnen goede bedoelingen langzaam veranderen in orthorexia.

Onderzoek naar de precieze oorzaken van orthorexia is schaars, maar obsessief-compulsieve neigingen en vroegere of huidige eetstoornissen zijn bekende risicofactoren .

Andere risicofactoren zijn neiging tot perfectionisme, hoge angst of een behoefte aan controle.

Verschillende studies geven ook aan dat individuen gericht op hun loopbaan een hoger risico op het ontwikkelen van orthorexia hebben.

Frequente voorbeelden zijn werknemers in de gezondheidszorg, operazangers, balletdansers, symfonie orkest musici en atleten.

Het risico kan ook afhankelijk van leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en sociaal-economische status zijn, maar meer onderzoek is nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken.

Hoe vaak komt Orthorexia voor?

In sommige gevallen kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen orthorexia en een normale aandacht voor gezond eten.

Daarom is het moeilijk om te bepalen hoe vaak orthorexia voorkomt.

De studies variëren nog sterk.

Deels ook omdat de diagnostische criteria nog niet algemeen zijn overeengekomen.

Enthousiasme voor gezond eten gaat pas over in orthorexia als het verandert in een obsessie die een negatieve invloed op het leven van alledag heeft, zoals extreem gewichtsverlies of sociale contacten vermijden als er moet uit gegeten worden.

Hoe wordt Orthorexia gediagnosticeerd?

1. een obsessieve focus op gezond eten hebben.

Het eerste deel is een obsessieve aandacht voor gezond eten, die een overdreven emotionele nood met betrekking tot voedsel keuzes met zich meebrengt.

Gedragingen of gedachten: compulsieve gedragingen of mentale zorgen maken over met dieetkeuzen om een optimale gezondheid te bevorderen.

Zelfopgelegde angst: strenge dieetregels met zelfopgelegde grenzen veroorzaken angst, schaamte, angst voor ziekte, gevoel van onreinheid of negatieve lichamelijke sensaties.

Ernstige beperkingen: dieetbeperkingen die escaleren in de tijd en de eliminatie van hele groepen voedingsmiddelen en de toevoeging van reinigingsrituelen, vasten of beide.

2. Gedrag die het dagelijks leven verstoort

Het tweede deel is dwangmatig gedrag dat normaal dagelijks functioneren belemmert.
Dit kan gebeuren op één van de volgende manieren:

Medische kwesties: ondervoeding, ernstig gewichtsverlies of andere medische complicaties.

Lifestyle verstoring: moeilijke sociale contacten of moeilijk functioneren op werk of school als gevolg van overtuigingen of gedragingen met betrekking tot gezond eten.

Emotionele afhankelijkheid: zelfbeeld, eigenwaarde, identiteit of ontevredenheid is extreem afhankelijk van de naleving van zelfopgelegde dieet regels .

Hoe Orthorexia te overwinnen

De gevolgen van orthorexia kunnen net zo ernstig zijn als die van andere eetstoornissen .

Indien onbehandeld, kunnen ze leiden tot onherstelbare schade aan de gezondheid.

De eerste stap naar het overwinnen van orthorexia is het identificeren van de aanwezigheid van orthorexia.

Dit kan lastig zijn, omdat mensen die deze aandoening hebben, het gevaar niet zien in hun bezigheid met gezonde voeding.

Zodra het probleem is erkend, moet hulp worden ingewonnen bij een multidisciplinair team dat een arts, psycholoog en diëtist omvat.

Voorkomende behandelingen zijn onder andere preventie, gedragsverandering, cognitieve herstructurering en diverse vormen van ontspanningstraining.

De effectiviteit van deze behandelingen voor orthorexia zijn nog niet wetenschappelijk bevestigd.

Tot slot, voorlichting over wetenschappelijk verantwoorde voeding kan orthorexia patiënten ook helpen zich te ontdoen van valse voedsel overtuigingen.

Bron: authoritynutrition.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Waarom je echt meer van dit almachtige groen moet eten!
Next Maak je los van de industriële voedselproductie door permacultuur tuinieren

You might also like

Algemeen

Zonnebrandcrème WAARSCHUWING: hier zijn de schadelijkste ingrediënten voor zonnebrandcrème om op te letten

Luister naar dit artikel Tijd doorbrengen in de zon is ongetwijfeld gunstig voor de menselijke gezondheid: het is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw lichaam voldoende vitamine

Algemeen

Is spelt gezonder dan tarwe?

Luister naar dit artikel Spelt is een oergraan dat op veel plekken op de aarde groeit. In de negentiende eeuw verloor het aan populariteit, maar de afgelopen jaren heeft het

Algemeen

Weg met gezichtshaar met deze natuurlijke remedies

Luister naar dit artikel Matiging is de sleutel, zelfs als het gaat om haar, de mooiste accessoire van vrouwen. Talloze vrouwen worden wanhopig als ze geconfronteerd worden met problemen met