Populair antidepressivum verandert vissen in “zombies”, blijkt uit nieuw onderzoek

Populair antidepressivum verandert vissen in “zombies”, blijkt uit nieuw onderzoek

Luister naar dit artikel

Fluoxetine, een populair antidepressivum dat wordt verkocht onder de merknaam Prozac, heeft misschien binnenkort een nieuw waarschuwingslabel nodig: “Let op: dit antidepressivum verandert vissen in zombies.”


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Bevindingen van een nieuwe studie toonden aan dat langdurige blootstelling aan fluoxetine ervoor zorgde dat guppy’s meer op elkaar gingen lijken, waardoor cruciale gedragsverschillen werden gewist. Giovanni Polverino, een gedragsecoloog van de University of Western Australia, leidde de studie die woensdag 10 februari werd gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B.

Net als mensen leren en overleven vissen door het goede voorbeeld te geven. Gedragsverschillen spelen een grote rol bij het leren. Als een vis een bepaalde beweging maakte en daardoor stierf, zal de andere vis een andere beweging proberen om dat lot te vermijden. Dus als alle vissen hetzelfde bewogen en dachten, zullen ze minder snel leren en ook minder snel overleven. Dit zou enorme gevolgen kunnen hebben voor het voortbestaan ​​van vispopulaties in het wild, aangezien fluoxetine nu in watersystemen wordt aangetroffen.

Blootstelling aan fluoxetine leidt tot “drone-achtig” gedrag bij vissen

Fluoxetine is nu een van de meest gedocumenteerde geneesmiddelen die waterwegen verontreinigen. Sporen van fluoxetine komen meestal in watersystemen terecht via de urine van mensen die het antidepressivum gebruiken.

Het medicijn komt in het milieu terecht via water dat stroomt uit rioolwaterzuiveringsinstallaties, waarvan er vele zelden worden gefilterd.

Eerdere studies hebben de effecten van fluoxetine op verschillende soorten dieren in het wild geëvalueerd. Maar de bevindingen van die onderzoeken waren vaak gebaseerd op gemiddelden van alle leden van een groep. Dergelijke onderzoeken laten niet zien hoe fluoxetine individuele dieren beïnvloedt, wat grote gevolgen zou kunnen hebben voor de overleving van een groep.

Daartoe bestudeerden de onderzoekers 3.600 guppy’s (Poecilia reticulata) die gedurende twee jaar waren gevangen in een kreek in het noordoosten van Australië. De guppy’s en hun nakomelingen – maar liefst zes generaties – werden gedurende twee jaar in drie afzonderlijke tanks geplaatst voor observatie.

Eén tank had zoet water, één had water met fluoxetine in niveaus die in het wild gebruikelijk zijn en de andere had water met fluoxetine in hogere niveaus, vergelijkbaar met die gevonden in de buurt van rioolafvoeren.

Om te testen hoe fluoxetine de guppy’s beïnvloedde, plaatsten onderzoekers ze een voor een in een nieuwe tank. Het had een donkere vlek in een hoek om een ​​schuilplaats te simuleren die vissen van nature in het wild zoeken om roofdieren te vermijden.

Sommige van de guppy’s die in zoet water werden grootgebracht, schoten rond in de nieuwe tank, terwijl andere dat niet deden, een belangrijk teken van gedragsverschil.

Maar veel van de guppy’s die aan fluoxetine werden blootgesteld, waren matig actief en vertoonden weinig variatie in hun gedrag, en de guppy’s die in water met een hoog fluoxetinegehalte werden grootgebracht, gedroegen zich als ‘zombies’.

“Het is een enorme daling in variabiliteit, iets wat ik nog nooit eerder heb gezien”, zei Polverino.

De onderzoekers merkten echter op dat alle guppy’s evenveel tijd doorbrachten in de donkere plek in de hoek van de nieuwe tank. Polverino speculeerde dat het verberggedrag van de guppy’s mogelijk minder gevoelig is voor fluoxetine, omdat verbergen voor roofdieren buitengewoon cruciaal is om te overleven.

Desalniettemin toonden de resultaten nog steeds aan dat blootstelling aan fluoxetine een significante invloed had op de gedragsvariabiliteit onder de guppy’s. Erger nog, de effecten van fluoxetine hielden aan tijdens meerdere generaties guppy’s die in het met drugs besmette water werden grootgebracht.

Polverino en zijn collega’s hopen hun onderzoek voort te zetten om mogelijk individuele variatie in eigenschappen aan het licht te brengen, zoals metabolisme, overleving of het aantal nakomelingen dat wordt geproduceerd na blootstelling aan fluoxetine.

Meer onderzoek zou nodig zijn om te zien of fluoxetine de gedragsvariabiliteit bij andere dieren op dezelfde manier beïnvloedt als die van de guppy’s.

Bronnen: DailyMail.co.uk

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Hoe we een jaar aan vlees krijgen en nooit meer vlees kopen in de supermarkt
Next Uitgestelde behandeling? Kanker bestrijden en herhaling van kanker voorkomen met kruisbloemige groenten

You might also like

Algemeen

11 fantastische tips om je huis voor eens en altijd PERFECT schoon te houden. Waanzinnig handig!

Luister naar dit artikel Zelfs als schoonmaken niet je favoriete bezigheid is, kunnen goede resultaten het de moeite waard maken. Dat voldane gevoel dat je alles hebt gedaan wat je

Algemeen

Gaaf: Je kunt in deze nieuwe Hillside Hobbit-themahuizen bij Calgary verblijven

Luister naar dit artikel Voor fans van de epische fantasyavonturen van JRR Tolkien, zoals The Hobbit en The Lord Of The Rings, wordt 2019 een goed jaar. Good Knights Entertainment

Algemeen

Sinds 2007 zijn er al 36 E-nummers verboden. Deze gids zorgt ervoor dat u zich niet langer vergiftigt

Luister naar dit artikel Het gidsje over E-nummers uit 2007 heeft een metamorfose ondergaan. In de compleet herziene uitgave zijn inmiddels 36 additieven verboden en 24 andere nummers mogen niet