Wetenschappers spelen onderwatergeluiden om dode koraalriffen weer tot leven te brengen

Wetenschappers spelen onderwatergeluiden om dode koraalriffen weer tot leven te brengen

Luister naar dit artikel

Al jaren wordt het Great Barrier Reef voor de kust van Australië – de grootste levende structuur op de hele planeet – geconfronteerd met een langzame dood, met enorme hoeveelheden koralen die gewoon afsterven, terwijl de rest van het eens schitterende koraal verandert in gebleekte, levenloze materie.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Maar nu hebben wetenschappers een ingenieuze manier ontdekt om het leven in de dode stukken van het Great Barrier Reef te herstellen: door de omgevingsgeluiden van de natuur via luidsprekers te bespelen om vissen naar het gebied te lokken. De vis zou dan helpen om het rif op te ruimen, waardoor er verse koralen kunnen groeien die nodig zijn om de ecosystemen van het rif te herstellen.

Wetenschappers waren al lang bezorgd over de dodelijke stilte rondom beschadigde koraalriffen, die ooit wemelde van het geluid van gezond zeeleven, waardoor een soort oceanisch orkest van geluiden van vissen, garnalen en verschillende andere rifbewoners werd gecreëerd. Maar zonder het geluid van dergelijk verkeer, vermijden veel vissen eenvoudig de dode zones.

Daarom heeft een team van onderzoekers onder leiding van mariene biologen van de Universiteit van Exeter een systeem van onderzeese luidsprekers opgezet om opnames van gezonde riffen te spelen in een poging de aandacht van vissen te trekken voor de dode koraalplekken rond Lizard Island op het Great Barrier Reef.

De resultaten, die werden gepubliceerd in het peer-reviewed wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, waren verbluffend.

Volgens een persbericht op vrijdag van de Universiteit van Exeter:

“De studie wees uit dat het uitzenden van gezond rifgeluid het totale aantal vissen dat op experimentele plekken van rifhabitat arriveerde, verdubbelde, en het aantal aanwezige soorten met 50 procent verhoogde.”

Hoofdauteur van de studie, marien bioloog Tim Gordon, zei:

“Vissen zijn cruciaal voor het functioneren van koraalriffen als gezonde ecosystemen … Het stimuleren van vispopulaties op deze manier kan helpen om natuurlijke herstelprocessen op gang te brengen en de schade op te vangen die we op veel koraalriffen over de hele wereld zien.”

Steve Simpson, een collega-mariene bioloog aan de Universiteit van Exeter en co-auteur van de studie, voegde toe:

“Gezonde koraalriffen zijn opmerkelijk lawaaierige plaatsen – het geknetter van brekende garnalen en het gieren en gegrom van vissen vormen samen een oogverblindend biologisch geluidslandschap. Jonge vissen komen op deze geluiden thuis als ze op zoek zijn naar een plek om zich te vestigen.

Riffen worden spookachtig stil wanneer ze worden aangetast, omdat de garnalen en vissen verdwijnen, maar door luidsprekers te gebruiken om dit verloren geluidslandschap te herstellen, kunnen we jonge vissen weer terug aantrekken.

Het luidspreker-experiment, dat ongeveer zes weken duurde, zou nog een hulpmiddel kunnen zijn in de voortdurende strijd om de stervende koraalriffen van de wereld te herstellen en te beschermen.

Door het uitzenden van gezonde rifgeluiden hoeven de dode plekken echter niet op wonderbaarlijke wijze weer tot leven te komen. Voortdurende restauratie-inspanningen en maatregelen om de klimaatverandering te verminderen of te stoppen, blijven cruciaal voor het redden van het Great Barrier Reef.

Andy Radford, een co-auteur van de Universiteit van Bristol, merkte op:

“Akoestische verrijking is een veelbelovende techniek voor beheer op lokale basis.

In combinatie met habitatherstel en andere instandhoudingsmaatregelen, kan het op deze manier herbouwen van visgemeenschappen het herstel van ecosystemen versnellen.

We moeten echter nog een groot aantal andere bedreigingen aanpakken, waaronder klimaatverandering, overbevissing en watervervuiling om deze kwetsbare ecosystemen te beschermen. ”

Bronnen:

TheMindUnleashed.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous 10 kruiden die het hele jaar door in water kunnen worden gekweekt
Next Gezond en lekker: cacaoboter is een voedingsstofrijke manier om uw onbedwingbare trek in chocolade te stillen

You might also like

Algemeen

Elektriciteit op onwaarschijnlijke plaatsen: rotsoppervlakken over de hele planeet kunnen werken als natuurlijke zonnepanelen

Luister naar dit artikel Rotsen lijken misschien niet de eerste keus als een potentiële bron van schone en hernieuwbare energie, en nog minder als vervanging voor zonnepanelen. Maar Chinese onderzoekers

Algemeen

Handen af van de homeopathie

Luister naar dit artikel Een hele tijd geleden schreef ik al een stuk over nieuwe wetgeving in de EU: Homeopathische middelen en homeopathie verboden door bewijslast. We zijn ondertussen een

Algemeen

Nooit meer muggenbeten! Dit is het ingredient waar we allemaal op zoek naar waren

Luister naar dit artikel Voor vele van ons is de zomer de mooiste tijd van het jaar – Althans dat is het zeker voor mij! Ik verlang altijd in de