Bescherm je zicht met goji-bessen

Bescherm je zicht met goji-bessen

Luister naar dit artikel

Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, of AMD – gekenmerkt door verslechtering van de lichtgevoelige macula in het netvlies van het oog – is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij Amerikanen ouder dan 65 jaar. Volgens de Bright Focus Foundation for Macular Degeneration Research treft AMD momenteel meer dan 11 miljoen mensen in de Verenigde Staten, een aantal dat waarschijnlijk zal toenemen met de aanhoudende vergrijzing van Amerika.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Goji-bessen (botanisch bekend als Lyceum barbarum) zijn gebruikt om de visuele gezondheid te bevorderen in de traditionele Chinese geneeskunde, waar ze worden vereerd als ‘oogverhelderaars’. Een nieuwe studie van de Universiteit van Californië, Davis, ondersteunt deze traditionele bewering – en toont aan dat verbindingen in deze kleine karmozijnrode bessen de maculaire pigmentdichtheid (MPD) bevorderen. Ontdek waarom MPD zo’n “big deal” is bij het beschermen en behouden van het gezichtsvermogen – en waarom wetenschappers zo geïntrigeerd zijn door het potentieel van goji-bessen tegen maculaire degeneratie.

Goji-bessen zijn “zonnebrandcrème voor de ogen”, beweren wetenschappers

Het blijkt dat goji-bessen extreem rijk zijn aan luteïne en zeaxanthine, een paar natuurlijke plantenpigmenten (of carotenoïden). Luteïne en zeaxanthine zijn geconcentreerd in de cellen van het netvlies, waar ze zorgen voor bescherming tegen oxidatie, wat betekent dat ze kunnen beschermen tegen schade door schadelijke vrije radicalen. Bovendien helpen luteïne en zeaxanthine bij het filteren en absorberen van “blauw” licht dat wordt uitgestraald door smartphones, laptopschermen en tv’s. (Laten we eerlijk zijn – maar al te veel van ons ervaren aanzienlijke dagelijkse blootstelling aan dit potentieel schadelijke licht!)

De nieuwe studie, die vorige maand werd gepubliceerd in Nutrients, betrof gezonde volwassenen van 45 tot 65 jaar. Vijf keer per week kregen de deelnemers 28 gram gojibessen per dag (ongeveer een handvol) of een commercieel supplement met 6 ml luteïne en 4 ml van zeaxanthine. Na 90 dagen vertoonde de goji-bessengroep significante verbeteringen in maculaire pigmentdichtheid en hogere niveaus van gunstige carotenoïden in de huid. Studieleider Xiang Li, een promovendus in het Nutritional Biology Program aan UC Davis, vergeleek goji-bessen met ‘zonnebrandcrème voor de ogen’. “Hoe hoger de luteïne en zeaxanthine in je netvlies, hoe meer bescherming je hebt,” voegde Li eraan toe.

Het team concludeerde dat de regelmatige inname van goji-bessen door gezonde mensen van middelbare leeftijd het gezichtsvermogen zou kunnen beschermen. “De volgende stap voor ons onderzoek zal zijn om goji-bessen te onderzoeken bij patiënten met AMD in een vroeg stadium”, zegt studieauteur Glenn Yiu, universitair hoofddocent bij de afdeling Oogheelkunde en Visiewetenschappen.

Goji-bessen, met sterk biologisch beschikbare verbindingen, presteerden beter dan commerciële supplementen in hoge doses
Prof. Yiu merkte op dat goji-bessen de maculaire pigmentdichtheid van gezonde deelnemers “buiten” de kracht van voedingssupplementen verbeterden. En terwijl de groep met goji-bessen verhoogde luteïne- en zeaxanthine-spiegels had in het maculaire pigment en de huid, vertoonde de groep met commerciële supplementen geen verandering in niveaus. (De wetenschappers wezen erop dat de carotenoïden in goji-bessen in een zeer biologisch beschikbare vorm zijn, wat vermoedelijk de superieure resultaten van de bessen zou kunnen verklaren).

Dit is trouwens niet de enige studie bij mensen die de voordelen van goji-bessen aantoont. Uit een afzonderlijke studie gepubliceerd in Optometry bleek dat senioren die 90 dagen lang goji-bessensap dronken, hun niveaus van zeaxanthine en andere antioxidanten aanzienlijk verhoogden.

AMD kan het vermogen om alledaagse taken uit te voeren in gevaar brengen

De klassieke symptomen van AMD zijn onder meer wazigheid van het centrale zicht, kleuren die vervaagd lijken en vervormingen in het zicht, zoals rechte lijnen die gebogen lijken. Hoewel het perifere zicht mogelijk onaangetast blijft, kan AMD nog steeds uw vermogen om te lezen, schrijven, autorijden of bekende gezichten te herkennen, aantasten. Als u ouder bent dan 60 jaar, verhoogt u het risico op AMD, net als roken.

Experts melden zelfs dat rokers vier keer zoveel risico lopen om AMD te ontwikkelen als niet-rokers! Ten slotte kunnen voeding, blootstelling aan de zon en genetica een rol spelen. (Belangrijk: hoewel er geen vroege symptomen van AMD zijn, kan het worden gedetecteerd tijdens een uitgebreid oogonderzoek. Het is een verstandige zet om een ​​regelmatige controle bij uw oogarts te plannen.)

Stimuleer atletische prestaties en verscherp de mentale focus

Je kunt genieten van goji-bessen, vers of gedroogd. De gedroogde bessen hebben een aantrekkelijke, rozijnachtige smaak, terwijl verse bessen doen denken aan zure veenbessen. Je hebt ook toegang tot hun voordelen in de vorm van sappen en thee. Daarnaast zijn gojibessen in supplementvorm verkrijgbaar. Overleg natuurlijk eerst met uw integratieve arts voordat u gaat aanvullen.

Trouwens, goji-bessen bevorderen meer dan alleen de gezondheid van het oog. Er wordt ook aangenomen dat ze een goede nachtrust ondersteunen, een gezond gewicht bevorderen, de atletische prestaties verbeteren, het immuunsysteem stimuleren en de stemming verbeteren. In een vroege proef, gepubliceerd in de Journal of Alternative and Complementary Medicine, dronken vrijwilligers twee weken lang 120 ml goji-bessensap per dag. Aan het einde van het onderzoek rapporteerden ze verbeterde energie en atletische prestaties, een scherpere focus en gevoelens van tevredenheid en kalmte.

Goji-bessen zijn misschien klein, maar als het gaat om gezondheidsvoordelen, hebben ze een enorme “impact”. En ze kunnen je misschien helpen een betere toekomst te zien.

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous DEZE eenvoudige dieetverandering kan de levensverwachting tot 10 jaar verlengen, suggereert onderzoek
Next VERBETER je immuunsysteem en verminder ontstekingen met deze veel voorkomende specerij

You might also like

Natuurlijk genezen

Hoe je gaatjes op natuurlijke wijze kunt genezen

Luister naar dit artikel Deze video gaat over hoe je gaatjes op natuurlijke wijze kunt genezen. Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende

Natuurlijk genezen

Kanker wordt altijd veroorzaakt door stress en chemo helpt niet

Luister naar dit artikel De Duitser Lothar Hirneise reisde door de wereld op zoek naar succesvolle behandelingsmethoden. Zijn conclusie: iedereen kan een antwoord vinden op kanker. Maar eigenwijsheid is een

Natuurlijk genezen

Hoe tandplak te verwijderen in 5 minuten op natuurlijke wijze, zonder naar de tandarts te gaan!

Luister naar dit artikel Tandplak ontwikkelt zich op het oppervlak van uw tanden en kan gaatjes en tandvleesaandoeningen veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u plak verwijderen met deze eenvoudige