Biologische landbouwpraktijken verslaan conventionele methoden, suggereert een 40-jarig rapport

Biologische landbouwpraktijken verslaan conventionele methoden, suggereert een 40-jarig rapport


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Het “debat” over biologische versus conventionele landbouw is al jaren aan de gang. Hoewel velen de voordelen van biologisch aanprijzen, beweren sommige zogenaamde experts dat biologische landbouw geen toegevoegde waarde heeft voor de consument. Maar nu worden die argumenten tegen biologisch eindelijk van tafel geveegd.

Een vier decennia durend onderzoek naar biologische graanteelt in de Verenigde Staten heeft uitgewezen dat biologische teelt superieur is aan het gebruik van pesticiden en chemicaliën om voedsel te verbouwen. The Farming Systems Trial – 40-Year Report, uitgegeven door het Rodale Institute, biedt een uitgebreide analyse en vergelijking tussen biologische en conventionele landbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van pesticiden en chemicaliën.

Biologische landbouw biedt veel voordelen voor ecosystemen en mensen

In het rapport publiceerden onderzoekers enkele verrassende resultaten:

  • Biologische systemen zijn tot 6 keer winstgevender dan conventionele productie
  • De opbrengsten voor biologisch en gangbaar waren gelijk na een overgangsperiode van vijf jaar voor het biologische systeem
  • Droogte had minder effect op biologische systemen, met organische opbrengsten die 40% hoger waren dan conventionele opbrengsten
  • Conventionele landbouw die veel pesticiden gebruikt, loogt giftige stoffen uit naar nabijgelegen rivieren, meren en andere waterwegen –
  • organische systemen logen geen giftige stoffen uit
  • Organische systemen verbruiken 45% minder energie dan conventionele systemen
  • Biologische systemen verslaan ook conventionele systemen in koolstofemissies met 40%

Andere studies en rapporten, waaronder de Farming Systems Trial (FST), hebben vergelijkbare bevindingen opgeleverd, maar dit is een van de grootste en langste studies en de resultaten zijn moeilijk te weerleggen.

Farming Systems Trial documenteert de effecten van biologische en conventionele graanteeltsystemen

De Farming Systems Trial van het Rodale Institute werd in 1981 gelanceerd om de adoptiebarrières van biologische landbouw door boeren aan te pakken. Het bevat 72 proefpercelen die in drie groepen zijn verdeeld. Elke groep wordt beheerd met behulp van een specifieke landbouwbenadering:

Biologische mest vertegenwoordigt een typisch biologisch rund- of zuivelbedrijf met meerjarige voedergewassen en jaarlijkse voedergraangewassen die worden afgewisseld, periodiek gecomposteerde mest en bemest door middel van peulvruchten. Primaire plaagverdediging is gevarieerde vruchtwisseling.
Biologische peulvruchten vertegenwoordigen een typische cashgrain-operatie met bodembedekkers en graangewassen die jaarlijks halverwege worden geroteerd. Zoolmeststoffen zijn bodembedekkers. Ongediertebestrijding is alleen vruchtwisseling.
Conventional Synthetic vertegenwoordigt een typische graanproducerende onderneming in de VS met synthetische herbiciden om onkruid te bestrijden en synthetische stikstofmeststoffen voor gewassen.
Binnen de drie groepen zijn sommige bewerkt en andere niet. Dit levert in totaal zes verschillende studiesystemen op.

In welke grond wil je je eten laten groeien?

De grond voor het conventionele systeem is beladen met pesticiden en chemicaliën die worden gebruikt om onkruid te bestrijden en gewassen te verbeteren. Die stoffen kunnen echter in het voedsel sijpelen en worden ingenomen door dieren en mensen. Dieren die het besmette voedsel consumeren zijn vaak dieren zoals vlees- en melkvee.

De grond die wordt gebruikt voor organische systemen is een heel ander verhaal. Het is een gezonde bodem met een aantal nuttige organismen zoals nematoden, algen, bacteriën, protozoa, schimmels en meer. Elk van deze draagt bij aan de gezondheid van zowel de bodem als de plant, waardoor voedsel van betere kwaliteit voor mens en dier wordt verkregen. Dit resulteert in een betere kwaliteit, gezonder rundvlees en zuivel. Gezonde grond houdt ook water vast, waardoor het effectiever is om planten te helpen bij het overleven van droogte.

Steun de organische beweging

De beste manier om biologische landbouw te ondersteunen, is door biologisch te kopen. Hoe meer mensen biologische producten kopen, hoe meer vraag ze zullen creëren. Lokaal winkelen minimaliseert ook de processen tussen boerderij en tafel, waar geïmporteerde producten vaak maandenlang in een magazijn worden opgeslagen, en sommige worden chemisch gerijpt bij het klaarmaken voor verkoop.

Zoek naar het biologische zegel van USDA, waar u ook uw eten koopt, en maak er een punt van om lokaal en biologisch te kopen wanneer u kunt. Het is gezonder voor u en u kunt de lokale economie steunen door lokale telers en boeren in uw omgeving te steunen.

Bronnen:

 

Previous Is een aanvullende zorgverzekering handig?
Next Nieuwe studie toont aan dat hibiscusthee de ziekte van Alzheimer kan helpen bestrijden

You might also like

Algemeen

Wij besloten 3 dagen lang detox sapjes te drinken, het bijzondere resultaat lees je HIER!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Jonge mensen groeien volgens hun wetenschappers een “benige spies” op hun schedels

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Natuurlijke tips om gezichtsvlekken te verminderen of verwijderen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar