Nieuwe studie toont aan dat hibiscusthee de ziekte van Alzheimer kan helpen bestrijden

Nieuwe studie toont aan dat hibiscusthee de ziekte van Alzheimer kan helpen bestrijden

Luister naar dit artikel

De hibiscus brengt kleur en vrolijkheid in talloze tuinen met zijn opvallende rode bloesems en sierlijke groene bladeren. Maar deze geliefde tuinplant heeft misschien een nog belangrijker geschenk te schenken. Onderzoekers melden dat het zou kunnen bijdragen aan de strijd tegen de ziekte van Alzheimer.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De ziekte van Alzheimer – die een scherpe achteruitgang van cognitieve vermogens, geheugen en het vermogen om te functioneren veroorzaakt – treft momenteel bijna 6 miljoen Amerikanen. Helaas stijgen de cijfers enorm en wordt voorspeld dat het aantal mensen dat door de ziekte wordt getroffen de komende 30 jaar zal verdrievoudigen. Nu onthult een nieuwe studie van POSTEC (Pohang University of Science and Technology) dat een stof die in hibiscusthee wordt aangetroffen, kan helpen de hersenen te ontdoen van schadelijke chemicaliën die betrokken zijn bij de ziekte van Alzheimer. Laten we dit veelbelovende onderzoek eens nader bekijken.

Antioxidant gevonden in hibiscusthee kan ontstekingen in de hersenen bestrijden

Conventioneel gesproken wordt aangenomen dat de ziekte van Alzheimer optreedt wanneer amyloïde-bèta-eiwitten schadelijke afzettingen vormen in het hersenweefsel. Om schade te voorkomen, vallen hersenimmuuncellen, bekend als microglia, amyloïde-bèta aan en verzwelgen vervolgens amyloïde-bèta in de hersenen, waardoor de cognitieve stoornissen veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer worden verlicht. Helaas kan dit verdedigingssysteem maar zo lang werken.

Constante blootstelling aan amyloïde-bèta put uiteindelijk de microglia uit, wat leidt tot een chronische ontstekingstoestand en beschadiging van zenuwcellen. Dit veroorzaakt op zijn beurt de cognitieve achteruitgang en het geheugenverlies dat wordt gezien bij de ziekte van Alzheimer. De onderzoekers achter de nieuwe POSTEC-studie zijn van mening dat een ontstekingsbestrijdende hibiscus-flavonoïde, bekend als gossypetin, nieuwe munitie zou kunnen bieden in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer.

Gossypetin bevordert de functie van microglia, concluderen onderzoekers

In een nieuwe studie gepubliceerd in het collegiaal getoetste tijdschrift Alzheimer’s Research and Therapy, ontdekten onderzoekers dat gossypetin de activiteit van microglia bevorderde. Maar er was meer. De flavonoïde verhinderde ook de expressie van genen die geassocieerd zijn met ontsteking – terwijl tegelijkertijd de expressie van genen die geassocieerd zijn met amyloïde-bèta-fagocytose (het proces waarbij microglia amyloïde-bèta richten, verzwelgen en vernietigen) wordt verhoogd.

Op deze manier verbetert en bevordert gossypetin de klaring van amyloïde-bèta uit de microglia. “Het verwijderen van amyloïde-afzettingen uit de hersenen is effectief bij het voorkomen en behandelen van dementie”, merkte het team op. Hun bemoedigende conclusie? Gossypetin uit hibiscus zal bijdragen aan de ontwikkeling van “veilige en betaalbare” medicijnen voor patiënten die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Dat is duidelijk goed nieuws!

Antioxidanten in hibiscusthee bieden nog meer gezondheidsvoordelen

Gossypetin is niet de enige heilzame stof die hibiscus te bieden heeft. Hibiscusthee is ook rijk aan antioxidant vitamine C, beta-caroteen en anthocyanines. Anthocyaninen, een groep natuurlijke plantenpigmenten die voorkomen in fruit en groenten zoals bosbessen en granaatappels, staan bekend om hun potentieel om de cognitieve gezondheid te ondersteunen. Een invloedrijke studie suggereerde dat een dagelijks glas bosbessensap hielp om het geheugen en de cognitie bij oudere volwassenen te verbeteren.

Hibiscus heeft ook antibacteriële eigenschappen. Eén celstudie toonde aan dat een hibiscusextract ziekteverwekkers remde, zoals E. coli – die krampen, misselijkheid en diarree kunnen veroorzaken – terwijl een andere aantoonde dat het bepaalde bacteriestammen effectiever bestreed dan sommige farmaceutische medicijnen. Van hibiscus wordt ook aangenomen dat het de immuunafweer versterkt en de gezondheid van het hart bevordert door de bloeddruk te verlagen, een gezond cholesterolgehalte te helpen behouden en een gezond gewicht te ondersteunen.

Beloon jezelf met een kopje smaakvolle, gezonde hibiscusthee

Je kunt hibiscusthee maken door 250 ml kokend water over een eetlepel gedroogde hibiscusbloemen te gieten en 5 tot tien minuten te laten trekken. Daarna afkoelen, zeven, nippen en genieten. De thee krijgt een levendige karmozijnrode kleur en een verfrissende, ietwat scherpe smaak die veel aan veenbessen doet denken. Je kunt je drankje zoeten met rauwe honing, citroensap toevoegen voor extra smaak, of frambozen of een takje rozemarijn erop drijven. Veel natuurlijke gezondheidsexperts adviseren om dagelijks een kopje hibiscusthee te drinken.

Als het kopen en trekken van hibiscusbloesems als te veel werk klinkt, kun je altijd hibiscusthee kopen in handige voorverpakte theezakjes, online verkrijgbaar of bij je favoriete reformwinkel. En als thee drinken niet jouw ding is, zijn hibiscusextracten verkrijgbaar.

Hibiscus wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het als voedsel wordt geconsumeerd, maar neem contact op met uw integrerende arts voordat u hibiscusthee aan uw gezondheidsregime toevoegt.

Hoewel er meer studies nodig zijn, suggereert het nieuwe onderzoek dat het drinken van hibiscusthee de cognitieve gezondheid tot op hoge leeftijd kan helpen ondersteunen. Dus, drink!

Bronnen:

 

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Biologische landbouwpraktijken verslaan conventionele methoden, suggereert een 40-jarig rapport
Next IBD-behandeling zonder medicatie? Een gezonde levensstijl kan tot 60% van de gevallen voorkomen

You might also like

Natuurlijk genezen

Dit zijn DE 5 redenen waarom je voortaan je gezicht moet wassen met appelazijn!

Luister naar dit artikel We kennen appelazijn natuurlijk allemaal als dressing, maar wist jij dat het ook een geweldig middel is om als schoonheidsproduct te gebruiken? Steun Naturotheek: Alleen via

Natuurlijk genezen

10 krachtige kruiden voor een gezonde lever

Luister naar dit artikel De lever is enorm belangrijk voor de algehele gezondheid. Samen met de nieren is de lever de belangrijkste ontgifter van het lichaam. Hij filtert onwenselijke stoffen

Natuurlijk genezen

Hij gebruikte vaak bevroren citroenen voor dit ongelooflijke resultaat!

Luister naar dit artikel Wist je dat citroenen ontzettend veel gezondheidsvoordelen hebben? Je kunt er goed mee variëren door de unieke smaak en geur. Citroenen zijn op verschillende manier te