IBD-behandeling zonder medicatie? Een gezonde levensstijl kan tot 60% van de gevallen voorkomen

IBD-behandeling zonder medicatie? Een gezonde levensstijl kan tot 60% van de gevallen voorkomen


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Het leiden van een gezonde levensstijl kan het simpele geheim zijn voor de behandeling van inflammatoire darmaandoeningen. Wetenschappers onthullen dat veranderingen in levensstijl tot 60 procent van de gevallen van IBD hebben voorkomen in een groot internationaal onderzoek.

Tot nu toe heeft onderzoek een verband aangetoond tussen IBD-risico en verschillende leefstijlfactoren, maar er is nog steeds geen duidelijk verband tussen het handhaven van een gezonde levensstijl en een vermindering van het ziekterisico. IBD treft bijna drie miljoen volwassenen in de Verenigde Staten en 1,3 miljoen in Europa, en er zijn geen tekenen dat de diagnoses vertragen.

De aandoening is de laatste jaren steeds meer een zorg voor de gezondheid geworden. Met dat in gedachten haalde een team van onderzoekers gegevens uit de Nurses’ Health Study (NHS), NHSII en de Health Professionals Follow-up Study (HPFS) om te bepalen hoe een gezonde levensstijl dit allemaal samen kan voorkomen.

De Nurses Health Study omvatte 121.700 vrouwelijke verpleegsters (leeftijd 30-55) uit 11 Amerikaanse staten in 1976. De NHSII-studie omvatte 116.429 vrouwelijke verpleegsters (leeftijd 25-42) uit 15 staten in 1989, en de HPFS omvatte 51.529 mannelijke artsen (leeftijd 40). –75) uit het hele land in 1986.

De onderzoekers genereerden aanpasbare risicoscores (MRS) voor elke deelnemer op basis van vastgestelde IBD-aanpasbare risicofactoren om het aandeel vermijdbare IBD-gevallen te schatten. De scores varieerden van 0-6, waarbij hogere scores meer risicofactoren betekenden. Het team hield rekening met factoren zoals gewicht (BMI), roken, gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals Advil (NSAID’s), lichaamsbeweging en voedingskwaliteit (inname van fruit, groenten, vezels, vet, rood vlees).

Onderzoekers schatten vervolgens het aandeel vermijdbare gevallen als de deelnemers een algehele gezonde levensstijl hadden. Ze scoorden elke deelnemer op een schaal van 0-9, waarbij hogere scores een gezondere levensstijl aanduidden.

Hoe ziet een gezonde levensstijl eruit?

Het team definieert een gezonde levensstijl als het hebben van een BMI tussen 18,5 en 25, nooit roken, minstens 7,5 wekelijkse MET-uren hebben (hoeveelheid verbrande calorieën per minuut fysieke activiteit), minstens acht porties fruit en groenten per dag consumeren, minder dan een halve dagelijkse portie rood vlees, minimaal 25 gram vezels per dag, minimaal twee porties vis per week, minimaal een halve dagelijkse portie noten of zaden, en niet meer dan één alcoholische drank per dag voor vrouwen of twee drankjes voor mannen.

Het team ontdekte dat er 346 gevallen van de ziekte van Crohn en 456 gevallen van colitis ulcerosa opdoken. Op basis van de MRS-score schatten de onderzoekers dat mensen met een lagere risicoscore respectievelijk 43 procent en 44,5 procent van deze gevallen hadden kunnen voorkomen. Ze ontdekten ook dat het handhaven van een gezonde levensstijl 61 procent van de gevallen van de ziekte van Crohn en 42 procent van de gevallen van colitis ulcerosa had kunnen voorkomen.

De onderzoekers voltooiden een soortgelijk experiment met behulp van gegevens van het Swedish Mammography Cohort (37.275 deelnemers), het Cohort of Swedish Men (40.810 deelnemers) en het European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (404.144 deelnemers) om te zien of ze vergelijkbare resultaten opleveren . Dit experiment bevestigde hun oorspronkelijke bevindingen en toonde aan dat het hebben van een lage MRS en het handhaven van een gezonde levensstijl respectievelijk 44 tot 60,5 procent van de gevallen van de ziekte van Crohn en 21 tot 56,5 procent van de gevallen van colitis ulcerosa zou kunnen voorkomen.

Familieleden van IBD-patiënten lopen een hoger risico om het ook te ontwikkelen

Hoewel de resultaten in beide experimenten een gezonde levensstijl bij IBD-preventie lijken te ondersteunen, kan het team niet bewijzen dat er een oorzakelijk verband is vanwege de observationele aard van dit werk.

“Een belangrijke aanname van onze bevindingen is dat de relatie tussen leefstijlfactoren en IBD-ontwikkeling oorzakelijk is. Hoewel dit nog moet worden vastgesteld, ondersteunen verschillende bewijslijnen de cruciale rol van omgevings- en levensstijlfactoren bij de ontwikkeling van IBD, ‘schrijven de onderzoekers in een persbericht.

“Levensstijlaanpassing kan een aantrekkelijk doelwit zijn voor toekomstige preventiestrategieën bij IBD”, voegen ze eraan toe. “Dit kan van bijzonder belang zijn voor groepen met een hoog risico, zoals eerstegraads familieleden van IBD-patiënten, die naar schatting 2% -17% risico hebben om de ziekte gedurende hun leven te ontwikkelen.”

De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Gut.

Bronnen: Study Finds

Previous Nieuwe studie toont aan dat hibiscusthee de ziekte van Alzheimer kan helpen bestrijden
Next Massaal ruimen van kippen is een aanval op de voedselvoorziening

You might also like

Natuurlijk genezen

11 Kanker veroorzakende voedingsmiddelen die u nooit meer in uw mond zou moeten stoppen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Geloof het of niet, gebruik Bevroren Citroenen en neem afscheid van Diabetes, tumoren, en Zwaarlijvigheid!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

5 manieren waarop het alleen drinken van water je lichaam verandert

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar