De krachtige gezondheidsvoordelen van olijfolie

De krachtige gezondheidsvoordelen van olijfolie


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Ik ben net terug uit Italië om wat eetcultuur op te snuiven en ik kan gerust zeggen dat de Italianen genieten van de enorme gezondheidsvoordelen van olijfolie. Dit wordt de “koningin van oliën” genoemd en bezit biologisch actieve fenolverbindingen waarop het meest gevestigde onderzoek zich heeft gericht.

Geassocieerd met verminderde hart- en vaatziekten en atherosclerose samen met een verminderde incidentie van bepaalde soorten kanker, heeft het mediterrane dieet veel van deze voordelen voor de gezondheid te danken aan de regelmatige consumptie van olijfolie.

Levensduurwetenschap zegt “Ja” tegen olijfolie

Wilt u uw sterftekans verlagen? Geneesmiddelen met een lange levensduur hebben altijd de belangrijke rol toegeschreven die het mediterrane dieet speelt bij het afwenden van vele potentieel levensverkortende en levensbedreigende ziekten zoals kanker.

Hoewel het exacte werkingsmechanisme niet bekend is, toonde een onderzoek onder ongeveer 40.600 deelnemers in de leeftijd van 26-69 gedurende vier jaar aan dat regelmatige consumptie van olijfolie van eerste persing of extra vierge olijfolie het algehele risico op mortaliteit, inclusief cardiovasculair ongeval, verminderde.

Cardiovasculaire en oxidatieve schade kan worden verminderd – natuurlijk

Aanhoudende consumptie van olijfolie van eerste persing bevordert de HDL-stabiliteit en verbetert de lipoproteïnen in het plasma. In een eerste keer ooit onderzoek werd gevonden dat HDL-deeltjes in grootte toenamen terwijl triglycerideniveaus daalden bij proefpersonen; het bevorderen van atherogene activiteit.

In een ander onderzoek dat zich richt op de moleculaire mechanismen van ontsteking, wezen onderzoekers op de fenolische verbinding, oleocanthal, die vergelijkbare effecten opwekte als de ontstekingsremmende effecten van ibuprofen. In tegenstelling tot de doordringende bijwerkingen van NSAID’s biedt olijfolie, wanneer het goed wordt gecombineerd met andere voedingsmiddelen, superieure ontstekingsremmende bescherming.

Plus, als je je hersenen wilt beschermen terwijl je hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker voorkomt, concludeerde een studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition and Metabolism dat het consumeren van olijfolie van eerste persing oxidatieve stress verhinderde die deze gezondheidsproblemen beïnvloedt.

Bescherm je immuunsysteem

Goed nieuws voor patiënten met maagzweren – onderzoekers konden aantonen dat olijfolie van eerste persing significante antimicrobiële effecten had op acht stammen van H. Pylori, de bacterie die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van maagzweren. Drie van de stammen zijn bestand tegen antibiotica.

Omdat bepaalde stammen van H. Pylori verband houden met maagkanker, leiden deze bevindingen tot verder onderzoek naar de antimicrobiële eigenschappen van olijfolie.

Kan de juiste olie goed zijn voor je botten?

Olijfolie die gedurende twee opeenvolgende jaren bij de deelnemers aan de studie werd geconsumeerd, bleek de kans op het ontwikkelen van osteoporose te verminderen. Onderzoekers zagen sterkere botten als gevolg van een toename van de synthese van osteocalcine en botcollageen.

Red je huid met de juiste voeding

Hoewel je de zon nodig hebt om vitamine D te produceren, veroorzaakt te veel veroudering van de huid.

Photoaging of blootstelling aan de zon veroorzaakt pigmentafwijkingen en rimpels die de huid “verouderen”. Volgens een onderzoek waarbij mannen en vrouwen worden geobserveerd, geldt echter dat hoe hoger uw inname van enkelvoudig onverzadigde vetzuren is uit olijfolie, hoe minder algemene foto-ervaring u kunt ervaren.

Vergeet niet dat licht en zuurstof de vijanden van olijfolie zijn. Bewaar uw olie dus in een luchtdichte, ondoorzichtige glazen container voor optimale versheid.

Over de auteur: Christine M. Dionese L.Ac, MSTOM is een integrerende gezondheidsexpert, medisch journalist en voedselschrijver. Ze heeft haar carrière gewijd aan het helpen van anderen om de wetenschap van geluk en de krachtige effecten ervan op de menselijke gezondheid te begrijpen. Christine beoefent, schrijft en spreekt over functionele omgevingsgeneeskunde, gepersonaliseerde geneeskunde en epigenetica, voedselwetenschap en duurzaam leven.

Bronnen:

Previous Krijg een nootachtige traktatie en verbeter uw cholesterolgehalte met wijnsteen boekweit
Next Verstorende gezondheidsrisico's van binnenluchtvervuiling blootgesteld

You might also like

Natuurlijk genezen

Vetrijke of ‘ketogene’ diëten kunnen hartfalen voorkomen of omkeren

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Gezond en lekker: cacaoboter is een voedingsstofrijke manier om uw onbedwingbare trek in chocolade te stillen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Natuurlijk genezen

Dit citroen met knoflookmengsel is zeer krachtig om u te helpen bij het opruimen van eventuele hartblokkades

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar