*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Er zijn ziektes die je alleen hebt als je gelooft dat ze bestaan
april 24, 2016 4392 Views

Er zijn ziektes die je alleen hebt als je gelooft dat ze bestaan

In Nederland kunnen je geslachtsdelen niet worden gestolen. Maar in Nigeria en China wel. Degenen die worden getroffen door die ziekte zijn er van overtuigd dat het is gebeurd. Vermoedelijk door een vervloeking. Vinden wij gek en achterlijk. Maar.

Zo raar als wij aankijken tegen de diefstal van penissen, zo onwaarschijnlijk vinden mensen in andere culturen sommige van onze kwalen. PMS is een goed voorbeeld. Komt maar in een beperkt aantal landen ter wereld voor en ook nog niet zo lang. En echt wetenschappelijk aangetoond is het evenmin, net als penisdiefstal.

In het boek The Geography of Madness: Penis Thieves, Voodoo Death, and the Search for the Meaning of the World’s Strangest Syndromes gaat het over dat soort ziektes. Auteur Frank Bures noemt wonderlijke ziektes uit andere culturen. Hikikomori in Japan bijvoorbeeld. Is daar een zeer serieuze kwaal, die er op neer komt dat je zo’n moeite krijgt met contact met anderen dat je je huis niet meer uitkomt. Is in Japan net zo erg als anorexia hier. Wat ze daar weer een rare kwaal vinden.

Bures bespreekt allerlei aandoeningen die kennelijk in de ene cultuur wel voorkomen en in de andere niet. Zoals het Wind turbine syndrome waaraan mensen kunnen leiden die dicht in de buurt van een windmolen wonen.
Bures pleit er voor kwalen serieus te nemen als mensen de kwaal serieus ervaren. Dus enpenisdiefstal en PMS. Ook al zijn beide lastig fysiek aantoonbaar.

Zo bestaat gluten-intolerantie weliswaar nog niet zo lang en slechts in rijke landen, maar dat maakt de beleving van de patiënten niet minder reëel. En Bures pleit er voor daarvan uit te gaan. Van patiënten. Als die een ziekte ervaren, hebben ze gelijk.

Ook het onderscheid tussen oorzaken van psychische aard en fysieke ziektes zwakt Bures af. Volgens hem is in het westerse denken dat verschil veel te scherp gemaakt. Terwijl we toch ook al heel lang weten dat er een fysiek placebo effect bestaat: mensen kunnen meetbaar reageren op pillen die fake zijn.

Zijn pleidooi: als we PMS serieus nemen, laten we dan ook Japanners met hikikomori niet uitlachen. Of Ghanezen van wie de geslachtsdelen zijn gestolen.

Bron

Previous Gin met een anti-verouderingseffect
Next Pijnstiller – Gezonde voeding als natuurlijke pijnstiller

You might also like

Algemeen

Paracetamols zouden je minder empathisch kunnen maken

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! Paracetamols horen je enkel minder fysieke pijn te laten voelen, maar een nieuw onderzoek lijkt aan te tonen dat

Algemeen

Hond sterft tragisch na het eten van brownies met Xylitol, eigenaar waarschuwt andere huisdierouders

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! Je hebt zeker al eerder gehoord van xylitol, omdat het wordt aangetroffen in veel producten die we dagelijks

Algemeen

Dit is wat de vorm en grootte van je nagels over jou zegt!

Deze en andere artikelen lezen zonder advertenties en pop ups? Klik hier! Eeuwenlang waren er verschillende manieren waarop je de persoonlijkheid van iemand kan bepalen met slechts één oogopslag. Deze

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply