Geelwortel net zo sterk als Prozac bij depressies

Geelwortel net zo sterk als Prozac bij depressies

Luister naar dit artikel

Koenjit (kunyit) is de Maleise naam van dit krachtig geneeskrachtige keukenkruid.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Het wordt zoals de Nederlandse naam al doet vermoeden gemaakt van de wortel van de plant. Kurkuma is een vast en belangrijk ingrediënt in de kruidenmix Kerrie, het is het kruid dat zorgt voor de gele kleur (vandaar ook dat het weleens Indische saffraan genoemd wordt). Het grootste deel van de Kurkuma komt uit India.

In India komt schijnbaar statistisch gezien veel minder kanker voor dan bij ons in de westerse wereld. Een heel goede mogelijkheid is dat dit lage percentage kanker samenhangt met de grote hoeveelheden Kurkuma die zij in veel van hun gerechten verwerken.

Kurkumapoeder wordt in India traditioneel gebruikt voor de behandeling van wondjes en schrammen. In 1995 werd in de VS een patent toegekend aan de Universiteit van Mississippi op een wondbehandelingsmiddel gebaseerd op kurkuma. Dit patent werd het jaar daarop aangevochten door de Indiase Council of Scientific & Industrial Research en ingetrokken. De reden hiervoor was niet het eeuwenoude gebruik van kurkuma, maar het feit dat dat gebruik eerder beschreven was in een wetenschappelijk tijdschrift.

Kurkuma wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar wordt ook verondersteld te werken als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Onderzoek aan de Rhodes Universiteit in Zuid-Afrika heeft wel de werking van het kruid bevestigd in de binding van zware metalen. Sheril Daniel deed onderzoek naar curcumine, één van de drie ontstekingsremmende stoffen die veel in geelwortel voorkomen.

Kurkuma bindt zich aan zware schadelijke metalen voordat zij schade kunnen brengen

Hij constateerde bij ratten dat curcumine de hersens beschermt tegen beschadiging door cyanide, lood en cadmium. De stof bindt zich aan deze giftige verbindingen voordat die schade kunnen toebrengen in de hersenen. Daniel denkt dat door het veelvuldige gebruik van koenjit in Indiase gerechten Alzheimer in India nauwelijks voorkomt.

Een team onderzoekers onder leiding van Basir Ahmad, een post-doctoraal onderzoeker van de MCU, tooonde eerder dit jaar aan dat langzaam in spiraalvorm bewegende alpha-synuclein eiwitten klontering, of aggregatie, veroorzaken, de eerste fase van ziekten zoals bij Alzheimer en Parkinson.

Kurkuma kan verhinderen dat eiwitten samenklonteren

Een nieuw onderzoek onder leiding van Ahmad, dat in de meest recente uitgave van het Journal of Biological Chemistry verschijnt, toont aan dat kurkuma klontering kan helpen voorkómen. “Ons onderzoek toont aan dat kurkuma kan verhinderen dat eiwitten samenklonteren, de eerste stadia van veel slopende ziekten,” zei Lisa Lapidus, persoonlijk hoogleraar natuur- en sterrenkunde aan de MCU en samen met Ahmad verantwoordelijk voor het tot stand komen van de paper. “Nauwkeuriger gezegd, kurkuma bindt zich in sterke mate aan alpha-synuclein en verhinderd aggregatie bij lichaamstemperatuur.”

“Wanneer kurkuma zich verbindt met alpha-synuclein stopt het niet alleen de klontering, maar verhoogt het ook de mate van vouwing of vormverandering van het eiwit. Door de snelheid op te voeren beweegt kurkuma het eiwit uit een gevaarlijke snelheidszone waardoor klontering met andere eiwitten voorkomen kan worden.” bron internet.

Kurkuma mogelijk effectief bij Reuma

Het ‘voederen’ van ratten met een extract van de Kurkuma bleek een ontstekingsremmend effect te creëren bij ratten met gewrichtsreuma. Het gevolg was dat de ontsteking gevende verbindingen in de gewrichten aanzienlijk minder werden na inname van de kurkuma. Hoewel ratten geen mensen zijn is dit wel een indicatie dat het mogelijk is om reumatische ontstekingen in het lichaam te doen verminderen door inname van voldoende kurkuma. Of dit ook daadwerkelijk zo is daarop zullen meer onderzoeken gedaan moeten worden: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17075840

Kurkuma helpt ook aanzienlijk bij depressies

Depressieve mensen die elke dag 1000 mg van een curcuminrijk extract van Curcuma longa slikken reageren daarop net zo goed als op een standaarddosis van 20 mg fluoxetine, de actieve stof in Prozac. Dat schrijven farmacologen van Government Medical College Bhavnagar in India in Phytotherapy Research. Wij vinden curcumin een razend interessante stof, maar hebben moeite met deze studie.

Aziatische traditionele genezers gebruiken curcumin, de belangrijkste bioactieve stof in het keukenkruid kurkuma, al eeuwenlang tegen depressies. Curcumin is een prominent bestanddeel van traditionele Chinese kruidenmiddelen als bijvoorbeeld Xiaoyao-san en Jieyu-wan.

Dat die middelen wel eens zouden kunnen werken, suggereren dierproeven waarin onderzoekers depressies simuleren door dieren fysiek uit te putten. In die studies remt curcumin in de hersenen het enzym monoamine oxidase.
Monoamine oxidase neutraliseert neurotransmitters, en toediening van curcumin verhoogt in de hersenen dan ook de concentratie serotonine, dopamine en nor-adrenaline.

Bij depressie is niet alleen de concentratie serotonine en dopamine verlaagd, de hippocampus is ook verschrompeld. Dat is een orgaan in de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de opslag en het ophalen van informatie. Werkt de hippocampus niet goed, dan slaan we informatie negatief-gekleurd op en halen we die negatief-gekleurd weer op. Antidepressiva werken omdat ze de hippocampus laten groeien.

Curcumin doet dat ook, zeggen dierstudies. Onderzoekers van de University of Florida publiceerden in 2007 een dierstudie waarin doses van 10 en 20 mg curcumin per kilogram dag de hippocampus laten groeien doordat ze de aanmaak van het neurale groeihormoon BDNF verhogen.

Chinese onderzoekers ontdekten dat de toename van de aanmaak van BDNF het gevolg is van activatie van het enzym extracellular signal-regulated kinase [ERK] in hersencellen.

Of curcumin mensen met een depressie kan helpen was echter nog niet onderzocht. Daarom deden de Indiërs een experiment met in totaal zestig mensen met een ernstige depressie.De Indiërs verdeelden hun proefpersonen over drie groepen. De ene kreeg gedurende zes weken elke dag 20 mg fluoxetine, de tweede groep slikte twee keer per dag, bijhet ontbijt en bij het avondeten, 1 cap met 500 mg Curcuma longa-extract, en de derde groep nam beide middelen.Het gebruikte extract was BCM-95 van Arjuna Natural Extracts. Dat bestaat voor bijna negentig procent uit curcuminoids als curcumin, bisdemethoxycurcumin en demethoxycurcumin.

De onderzoekers legden hun proefpersonen elke twee weken een vragenlijst voor, de Hamilton Depression Rating Scale, en gaven aan de hand van de antwoorden de proefpersonen een score. Scoorden ze ergens tussen de 0 en de 7, dan waren ze normaal. Een score van 8-13 wijst op een milde depressie, bij scores van 19-22 is sprake van een ernstige depressie, en bij scores van 23 en hoger spreken psychiaters van een zeer ernstige depressie.

Alle behandelingen werken ongeveer goed, zie je hierboven. De uitkomsten lijken zelfs een beetje te mooi om waar te zijn. Antidepressiva hebben niet zelden enkele weken nodig om aan te slaan, en als ze werken verzachten ze depressies vaak alleen maar. Antidepressiva laten patiënten hun leven weer op pakken, zodat ze de weg naar herstel kunnen inslaan. Maar binnen zes weken bij tientallen mensen een ernstige depressie genezen, zoals hierboven zo ongeveer gebeurt, dat is praktisch onmogelijk.

Hoewel de onderzoekers niet werden betaald door de supplementenindustrie, maar door de overheid, hebben we moeite met deze studie. “Curcumin may be an effective and safe agent when used as a modality of treatment in patients of major depressive disorder without concurrent suicidal ideation or other psychotic disorders“, concluderen de onderzoekers. “ In addition, given the efficacy of curcumin treatment by itself, this study highlights the need for future large-scale clinical trials evaluating the use of this safe and natural dietary botanical as a possible mono-therapy in patients with depressive disorders .”

 

Eigen ervaring met Kurkuma

De eigen ervaring leert dat 3 capsules a 600mg Kurkuma Supreme daadwerkelijk een anti depressief en weerstand verhogend effect sorteren, dat wil onder meer zeggen dat je daardoor minder gevoelig bent voor situaties die anders stress zouden opleveren. Ik voel me daarbij veel beter in mijn energie zitten, en alsof er een wolk verdwenen is. Kurkuma is een MAO-remmer, het zorgt er dus onder andere voor dat bepaalde neurotransmitters niet afgebroken worden of eigenlijk langer actief blijven in je hersenen. Wanneer je medicijnen gebruikt waarmee je moet opletten voor MAO-remmers, dan weet je nu dat Kurkuma daar ook toe kan behoren.

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous “We zijn geschokt”: 85% tampons en hygiëneproducten besmet met giftige onkruidverdelger van Monsanto
Next Hoe reinigt u uw dikke darm in 21 dagen met 2 goedkope maar krachtige ingrediënten?

You might also like

Natuurlijk genezen

Dit bad trekt gifstoffen uit het lichaam, verbetert de spier-en zenuwfunctie, vermindert ontsteking en verbetert de doorbloeding

Luister naar dit artikel Tal van culturen hebben Epsom zouten gebruikt voor duizenden jaren, vanwege de diverse gunstige eigenschappen voor het lichaam bij detox behandelingen, in tuinieren, en huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

Natuurlijk genezen

Voel je je opgeblazen? Hier zijn 8 kruidentheetjes om je beter te laten voelen

Luister naar dit artikel Niemand houdt van een opgeblazen gevoel. Als je maag vandaag ongemakkelijk opgezwollen aanvoelt, zijn hier enkele rustgevende drankjes die je kunt maken om het opgeblazen gevoel

Natuurlijk genezen

6 x voeding die ontstekingen veroorzaakt

Ontstekingen in je lichaam, dat klinkt negatief en dat is het meestal ook. Luister naar dit artikel Een ontsteking is een reactie van je lichaam op beschadigingen of prikkels van