Greenpeace-rapport benadrukt de mate waarin Europese landen afval in Turkije storten
juni 5, 2021 815 Views

Greenpeace-rapport benadrukt de mate waarin Europese landen afval in Turkije storten


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Het laatste rapport van Greenpeace, “Trashed: How the UK is still dumping plastic waste on the rest of the world“, heeft onthuld dat het VK het grootste deel van zijn afval naar Turkije exporteert. Het rapport documenteert hoe afval uit Groot-Brittannië werd gevonden op tien stortplaatsen rond Adana, een stad aan de zuidkust van Turkije.

Het tweede deel van het rapport richt zich uitsluitend op Turkije en merkt op dat “de export van plastic afval van het VK naar Turkije in 4 jaar tijd met een factor 18 is toegenomen, van 120.000 ton in 2016 tot 210.000 ton in 2020.” Bijna 40 procent van het Britse afval komt in Turkije terecht.

Een deel van het afval dat in Turkije wordt gevonden, is van vrij recente oogst. Er zijn gebruikte COVID-19-antigeentestkits gevonden op Turkse stortplaatsen, naast verpakkingen van Britse merken zoals Tesco, Asda, Sainsbury’s en Marks & Spencer. Maar het VK is niet het enige Europese land dat afval naar Turkije exporteert: de EU zelf stuurt elke dag 241 vrachtwagenladingen plastic naar Turkije.

De infrastructuur van Turkije is echter hopeloos ontoereikend als het gaat om afvalrecycling; van de OESO-leden heeft het met 12 procent het laagste recyclingpercentage.

Nihan Temiz Ataş, projectleider biodiversiteit voor Greenpeace Mediterranean, vertelde de Evening Standard van het VK dat “plastic afval dat van het VK naar Turkije komt een bedreiging voor het milieu is, geen economische kans.” Volgens Ataş doet “ongecontroleerde invoer van plastic afval niets anders dan de problemen in het eigen recyclingsysteem van Turkije vergroten.”

In Turkije zijn milieuvriendelijke praktijken zoals gecontroleerde stortplaatsen en composteren niet de norm; afval in de open lucht achterlaten of verbranden komt veel vaker voor. De open vuilstortplaatsen veroorzaken milieuvervuiling en bevatten opgeslagen gassen die explosies kunnen veroorzaken. INTERPOL beschouwt afvalbranden en ongecontroleerde stortplaatsen als illegaal en een gevaar voor de mens.

Een ander land dat in het rapport wordt genoemd, is Duitsland. Volgens de bevindingen van Greenpeace heeft het Europese land 136.000 ton plastic afval naar Turkije geëxporteerd en maakt het zich ook schuldig aan het verzenden van 16 procent van zijn plastic afval naar het buitenland, zelfs nadat het beweerde dat het was gerecycled. Manfred Santen, een chemicus bij Greenpeace Duitsland heeft gezegd dat:

Het is afschuwelijk om ons plastic in brandende stapels langs de Turkse wegen te zien liggen. We moeten stoppen met het dumpen van ons plastic afval in andere landen. De kern van het probleem is overproductie. Overheden moeten hun eigen plastic problemen in eigen hand nemen. Ze moeten de export van plastic afval verbieden en plastic voor eenmalig gebruik verminderen. Duits afval moet in Duitsland worden behandeld. Recent nieuws gaat over 140 containers vol plastic afval van Duitse huishoudens in Turkse havens. Onze regering moet ze onmiddellijk terugnemen.

Na de publicatie van het rapport heeft Turkije polyethyleen, gebruikt in boodschappentassen, shampooflessen en tal van andere soorten verpakkingen, verwijderd van de lijst met geïmporteerde polymeren. Polyethyleen werd gevonden in de recente 198.000 ton afval uit het VK.

Het besluit, dat werd aangekondigd door het Turkse ministerie van Handel, wordt van kracht op 3 juli 2021. Om de handhaving ervan te garanderen, zei minister van Milieu en Verstedelijking Murat Kurum dat “de douane constant controles zou uitvoeren om het verbod te handhaven, dat volgt op een blokkering van gemengde invoer van plastic.”

Tot Slot…:

Het mag duidelijk zijn de alternatieve media de “gebeten hond” is omdat daar de informatie wordt gepubliceerd die niet de opgelegde verhaallijn volgt die de overheid wil dat we zien, lezen en horen. Deze media outlets lopen niet aan de leiband van vadertje staat en vormen daarom een bedreiging voor de status quo. Daarom doen overheden samen met de Big Tech corporaties er alles aan om deze het zwijgen op te leggen. Google werkt gedwee mee om deze outlets, ja ook die van ons te begraven in de zoek resultaten of domweg eruit te verwijderen, Facebook verwijderd op grote schaal hun content, verband ze van het platform of knijpt gewoon hun bereik af tot een niveau dat het vrijwel niet meer op het netvlies komt van gebruikers van het platform. Twitter voert een soortgelijk beleid met bans, schaduwbans en YouTube volgt dat voorbeeld in het extreme en houdt ten tijde van dit schrijven heuse zuiveringen van hun platform.

Indien u net als wij het belangrijk vindt om te strijden tegen censuur, onderdrukking en met name de onderdrukking van de alternatieve media in Nederland help ons dan met een donatie Geef dan gul!

Klik hier om te doneren

Bronnen: Global Voices

Previous Hoe u uw eigen stadsmoestuin kunt laten groeien
Next Dr. Farella of America's Frontline Doctors: Geen Covid-prikken voor kinderen - kinderen hebben een robuust immuunsysteem en verlenen immuniteit aan volwassenen

You might also like

Algemeen

6 tekenen dat je blij bent alleen te zijn

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

“Ik stierf voor 2 minuten”: 12-jarig meisje herstelt van COVID na hartfalen

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

De Zuurstof Bom: wanneer u Plaats deze plant plaatst, haalt u alle giftige stoffen uit uw huis!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar