Hoe u uw eigen zaadbank kunt maken
mei 31, 2020 1747 Views

Hoe u uw eigen zaadbank kunt maken

Luister naar dit artikel

Zaden uit de tuin bewaren is iets dat is gedaan sinds de allereerste boeren begonnen met het cultiveren van hun eigen voedselbronnen. Met een zadenbank weet je zeker dat je alle zaden op één plek hebt! Of je je nu voorbereidt op de toekomst op lange termijn of je favoriete zaadsoorten voor het volgende seizoen wilt bewaren, hier zijn enkele opslagtips om te oefenen om je zaden zo vers mogelijk te houden.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Zaadbanken zijn verzamelingen zaden die worden bewaard voor toekomstig gebruik. Je kunt een zadenbank gebruiken voor langdurige paraatheid, om in je bug-out bags te bewaren of gewoon om op te slaan tot het volgende groeiseizoen. Er zijn veel redenen waarom we zaden zouden moeten bewaren, maar uiteindelijk is het een reddingslijn voor wanneer we op het meeste voedsel moeten rekenen – zoals de huidige onzekere tijden die we allemaal doormaken.

Welke soorten zaden moet je bewaren?

In het ideale geval geven degenen die op zoek zijn naar een langetermijnoverlevingsplan er de voorkeur aan om open bestoven zaden op te slaan die zaden zullen produceren die u het volgende groeiseizoen kunt gebruiken. Het kan ook goed zijn om een ​​aantal zaden die ziekteresistente rassen zijn als back-up op te slaan. Bewaar zaden van je favoriete groenten, fruit en granen. Het zou ook een goed idee zijn om inheemse meerjarige bloemen op te slaan om nuttige bestuivers te helpen aantrekken. Siberische muurbloemen, klaprozen, lavendel, citroenmelisse en paarse zonnehoed (echinacea) zijn hier allemaal geweldige opties voor, ik heb deze allemaal persoonlijk rond mijn kas geplant. Sommige hiervan kunnen ook worden gebruikt in thee en als medicinale kruiden of om uw tuin af te maken.

Hoe lang gaan zaden mee?

Wat betreft hoe lang zaden meegaan, dat hangt helemaal af van de opslagmethode die u gebruikt. Zaden kunnen langer worden bewaard als ze zich in een klimaatgecontroleerde omgeving bevinden. Schommelingen in temperatuur en vochtigheid kunnen de gezondheid van zaden beïnvloeden.

Als zaden goed worden bewaard, kunnen sommige zaden voor onbepaalde tijd meegaan. Dat gezegd hebbende, bij sommige zaden met een hoog oliegehalte kan hun kiemkracht na enkele jaren dalen. Doorgaans zullen grotere zaden zoals bonen, erwten en maïs het langst meegaan. Als je je zaden droog en koel houdt, kun je verwachten dat veel van hen langer meegaan dan de hier aangegeven tijdsperiodes:

Peulvruchten en bonen – 2 jaar
Bieten – 2 jaar
Broccoli, spruitjes, kool, bloemkool en koolrabi – 3-5 jaar
Wortelen – 3 jaar
Boerenkool – 3-5 jaar
Suikermaïs – 1 jaar
Komkommers – 3 jaar
Prei, uien – 2-3 jaar
Sla – 3 jaar
Meloenen – 3 jaar
Oosterse groenten – 3 jaar
Peterselie – 2 jaar
Pastinaak – 1 jaar
Erwten – 2 jaar
Paprika’s – 2 jaar
Radijs – 4 jaar
Rutabagas – 3 jaar
Spinazie – 1 seizoen
Pompoenen – 3-4 jaar
Snijbiet – 2 jaar
Tomaten – 3 jaar

We raden u aan om erfelijke zaden te kopen die geen GGO’s zijn. Zoals hierboven vermeld, kunnen erfstukzaden jaar na jaar worden geplant en bespaard, waardoor hun initiële kosten tot bijna $ 0 dalen!

Controleer de kiemkracht van je zaden. Hier is een truc om de kiemkracht van je zaden te controleren:

Leg 10 zaden op een vochtige (niet kletsnatte) papieren handdoek
Vouw de vochtige papieren handdoek om en plaats deze in een gelabeld plastic boterhamzakje
Markeer datum, variëteit, de normale tijd tot ontkieming en de leeftijd van het zaad op het zakje
Zet een paar dagen op een warme plek.
Controleer om de paar dagen op ontkieming en vul indien nodig vocht bij
Als zaden niet binnen de vereiste kiemtijd ontkiemen, geef ze dan nog een paar dagen
Zaden die niet ontkiemen, zijn hoogstwaarschijnlijk niet levensvatbaar
Controleer temperatuur, vocht en andere omstandigheden op problemen met kieming
Als 10 van de 10 zaden ontkiemen, heb je een kiemkracht van 100%
Rassen met een kiempercentage van minder dan 50% moeten worden vervangen

Hoe maak je een zadenbank

Bewaar je zaden goed. Zaden kunnen het beste worden bewaard in omgevingen met weinig zuurstof, lage luchtvochtigheid en lage temperaturen. Gebruik ook een luchtdichte verpakking. We gebruiken graag Mylar-tassen, omdat deze licht, vocht en insecten buiten houden. Maar je kunt altijd een kraft-envelop of Mason-pot met een deksel gebruiken als je in tijdnood zit.

Mylar-zakmethode – Label uw tas samen met het jaar waarin deze is verzegeld en eventuele plantinstructies. Voeg zaden toe en sluit af met een plat ijzer of mylar zakverzegelaar. Voeg verzegelde pakketten toe aan een grotere container (plastic zak van gallonformaat, een lege plastic container, enz.). Voeg een silicagelrug of zuurstofabsorber toe om het vocht in de container te verminderen. Bewaar in een koele, donkere ruimte.

Papieren envelopmethode – Dit was een methode die mijn grootvader gebruikte toen hij zijn zaden bewaarde. Dit is een goede opslagmethode voor kortdurende opslag van zaden (1 jaar of minder). Gebruik een papieren envelop, label de zaadvariëteit, het jaar en eventuele aanvullende kweekinstructies en bewaar ze in een grotere container of een zak met ritssluiting. Invriezen is niet nodig voor kortdurende opslag, maar je kunt zaden wel koelen, mits ze voldoende droog zijn.

Mason-pot – Gedroogde zaden in een Mason-pot bewaren is een andere manier om zaden op te slaan. Een voordeel hiervan is dat je de potvormige zaden regelmatig kunt controleren om er zeker van te zijn dat er geen vocht of condensatie in de pot zit.

Je zadenbank gebruiken

Als je je zaden hebt ingevroren, is het belangrijk om de ingevroren zaden zoveel mogelijk te beschermen. Volg deze instructies wanneer u klaar bent om uw zaadbank te gebruiken:

Haal de zaadbank uit de koelkast of vriezer
Zet de container op een aanrechtblad uit direct zonlicht en laat de zaadpakketten op kamertemperatuur komen
Open de container en verwijder alleen de zaden die u gaat gebruiken
Plaats indien mogelijk een nieuw zuurstofabsorberend pakket en / of silicagelpakket in de container
Sluit de container goed en ga terug naar de koude opslag
Als u de container uit de koude opslag haalt en meteen opent, kan er condensvorming op de zaden ontstaan. Het vocht kan kieming veroorzaken, wat slecht is. Dus laat de hele container en inhoud opwarmen tot kamertemperatuur en verwijder vervolgens alleen de zaden die u gaat gebruiken.

Het verzamelen en bewaren van zaden uit de tuin is een goedkope manier om ervoor te zorgen dat je al je favoriete zaden klaar hebt om te planten wanneer je die het meest nodig hebt. Of je je nu zorgen maakt over economische instabiliteit of een fervent tuinier bent die op zoek is naar manieren om veel van je favoriete zaadvariëteiten te hebben, het creëren van een zaadbank is de juiste keuze.

Bronnen:

Ready Nutrition

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Het voedingsbeleid moet centraal staan in het gesprek
Next Ketogene diëten veranderen het darmmicrobioom bij mensen en muizen

You might also like

Bouwen en Verbouwen

Stop met het kopen van gember. Dit is hoe je een eindeloze voorraad gember gewoon thuis kweekt!

Luister naar dit artikel Gember is een heerlijk kruid waar je niet alleen lekker mee kunt koken, gember heeft ook veel voordelen voor de gezondheid. Zo kan gember misselijkheid tegenaan

Bouwen en Verbouwen

Azijn kan soms heel handig zijn! Ken jij deze 12 handige trucjes met azijn al?

Luister naar dit artikel Iedereen heeft het wel in huis: azijn. Veel mensen weten niet hoe handig dit kan zijn. Azijn kun je gebruiken om veel dingen schoon te maken.

Bouwen en Verbouwen

Zo verwijder je gemakkelijk de haren van je huisdieren van je kleding of meubels!

Luister naar dit artikel Iedereen die een huisdier heeft, herkent vast wel het probleem dat alles onder de haren zit. Als je, je kat op schoot wilt doen dan kun