*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Ketogene diëten veranderen het darmmicrobioom bij mensen en muizen
mei 31, 2020 794 Views

Ketogene diëten veranderen het darmmicrobioom bij mensen en muizen

Koolhydraatarme, vetarme ketogene diëten, die de afgelopen jaren de publieke belangstelling hebben getrokken vanwege hun voorgestelde voordelen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van gewichtsverlies en de gezondheid van het hart, hebben een dramatische impact op de microben die zich in de menselijke darm bevinden, gezamenlijk aangeduid als het microbioom, volgens een nieuwe UC San Francisco-studie van een kleine groep vrijwilligers.

Aanvullend onderzoek bij muizen toonde aan dat zogenaamde “ketonlichamen”, een moleculair bijproduct dat het ketogene dieet zijn naam geeft, rechtstreeks invloed hebben op het darmmicrobioom op manieren die uiteindelijk ontstekingen kunnen onderdrukken, wat wijst op mogelijke voordelen van ketonlichamen als therapie voor auto-immuunziekten die de darmen aantasten.

Bij ketogene diëten wordt het koolhydraatverbruik drastisch verminderd om het lichaam te dwingen zijn metabolisme te veranderen in het gebruik van vetmoleculen in plaats van koolhydraten, als zijn primaire energiebron – ketonlichamen als bijproduct – een verschuiving die volgens voorstanders talrijke gezondheidsvoordelen heeft .

“Ik raakte geïnteresseerd in deze vraag omdat ons eerdere onderzoek aantoonde dat vetrijke diëten verschuivingen in het darmmicrobioom veroorzaken die metabole en andere ziekten bij muizen bevorderen, maar toch zijn ketogene diëten, die zelfs een hoger vetgehalte hebben, voorgesteld als een manier om ziekte te voorkomen of zelfs te behandelen ‘, zegt Peter Turnbaugh, PhD, een UCSF-universitair hoofddocent microbiologie en immunologie, lid van het UCSF Benioff Center for Microbiome Medicine en een Chan Zuckerberg Biohub Investigator. ‘We hebben besloten die raadselachtige tweedeling te onderzoeken.’

In hun nieuwe studie, die op 20 mei 2020 in Cell werd gepubliceerd, werkten Turnbaugh en collega’s samen met het non-profit Nutrition Science Initiative om 17 volwassen mannen met overgewicht of obesitas niet-diabetici te rekruteren om twee maanden als intramurale patiënt op een metabole afdeling door te brengen waar hun dieet en lichaamsbeweging zorgvuldig werden gecontroleerd.

Gedurende de eerste vier weken van de studie kregen de deelnemers ofwel een “standaard” dieet bestaande uit 50 procent koolhydraten, 15 procent eiwit en 35 procent vet, of een ketogeen dieet bestaande uit 5 procent koolhydraten, 15 procent eiwit en 80 procent vet. Na vier weken wisselden de twee groepen van dieet, zodat de onderzoekers konden bestuderen hoe het schakelen tussen de twee diëten de microbiomen van de deelnemers veranderde.

Analyse van microbieel DNA gevonden in de ontlastingsmonsters van deelnemers toonde aan dat het wisselen tussen standaard- en ketogene diëten de verhoudingen van gewone darmbacteriële phyla Actinobacteria, Bacteroidetes en Firmicutes in de ingewanden van deelnemers drastisch veranderde, inclusief significante veranderingen in 19 verschillende bacteriële geslachten. De onderzoekers concentreerden zich op een bepaald bacteriegeslacht – de veel voorkomende probiotische Bifidobacteria – die de grootste afname op het ketogene dieet liet zien.

Om beter te begrijpen hoe microbiële verschuivingen in het ketogene dieet de gezondheid kunnen beïnvloeden, stelden de onderzoekers de darm van de muis bloot aan verschillende componenten van microbiomen van mensen die zich houden aan ketogene diëten, en toonden aan dat deze veranderde microbiële populaties specifiek het aantal Th17-immuuncellen – een type van T-cellen die cruciaal zijn voor het bestrijden van infectieziekten, maar waarvan ook bekend is dat ze ontstekingen bij auto-immuunziekten bevorderen.

Vervolgdieetexperimenten bij muizen, waarbij onderzoekers het dieet van dieren geleidelijk verschoven tussen vetarme, vetrijke en koolhydraatarme ketogene diëten, bevestigden dat vetrijke en ketogene diëten tegengestelde effecten hebben op het darmmicrobioom. Deze bevindingen suggereerden dat het microbioom anders reageert naarmate het vetgehalte in het dieet van de dieren toeneemt tot niveaus die de ketonlichaamproductie bevorderen bij afwezigheid van koolhydraten.

De onderzoekers merkten op dat naarmate de voeding van dieren werd verschoven van een standaarddieet naar een strengere koolhydraatbeperking, hun microben ook begonnen te verschuiven, wat samenhing met een geleidelijke toename van ketonlichamen.

‘Dit was een beetje verrassend voor mij’, zei Turnbaugh. “Als iemand die nieuw is in het keto-veld, had ik aangenomen dat het produceren van ketonlichamen een alles-of-niets effect was als je eenmaal een laag niveau van koolhydraatconsumptie had bereikt. Maar dit suggereert dat u vrij snel enkele van de effecten van ketose kunt krijgen. ‘

De onderzoekers testten of alleen ketonlichamen de verschuivingen die ze hadden gezien in het microbiële ecosysteem van de darm konden aansturen door ketonlichamen rechtstreeks aan muizen te voeren. Ze ontdekten dat zelfs bij muizen die normale hoeveelheden koolhydraten aten, de aanwezigheid van toegevoegde ketonen voldoende was om veel van de specifieke microbiële veranderingen teweeg te brengen die in het ketogene dieet worden gezien.

“Dit is echt een fascinerende bevinding omdat het suggereert dat de effecten van ketogene diëten op het microbioom niet alleen het dieet zelf zijn, maar ook hoe het dieet het metabolisme van het lichaam verandert, wat vervolgens stroomafwaartse effecten heeft op het microbioom,” zei Turnbaugh. “Voor veel mensen is het handhaven van een strikt koolhydraatarm of ketogeen dieet buitengewoon uitdagend, maar als toekomstige studies vaststellen dat er gezondheidsvoordelen zijn van de microbiële verschuivingen veroorzaakt door ketonlichamen zelf, zou dat een veel smakelijkere therapeutische benadering kunnen opleveren.”

Bronnen:

University of California – San Francisco

Vond u dit artikel interessant, leerzaam of leuk?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen
op een natuurlijke wijze
Miljoenen mensen, ,kampen met huidproblemen als acne,
eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank
middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek,
maar [Lees Verder]

ad2-png

Neusholte problemen natuurlijk oplossen

Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij
verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts
zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder…]

ad3-png

Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!

Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine,
en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven
medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder…]

 

Previous Hoe u uw eigen zaadbank kunt maken
Next Natuurlijke manieren om donkere kringen onder je ogen te verwijderen

About author

You might also like