Ken het verschil tussen een hartaanval, een hartstilstand en een beroerte. Het kan een leven redden
juni 7, 2019 3763 Views

Ken het verschil tussen een hartaanval, een hartstilstand en een beroerte. Het kan een leven redden


*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!
Luister naar dit artikel

Er zijn enkele cruciale verschillen tussen een hartaanval, hartstilstand en een beroerte die, wanneer bekend, een leven kan redden.

Het belangrijkste is dat men moet weten dat zowel een hartaanval als een beroerte het gevolg zijn van een blokkering van de bloedstroom. Terwijl het bloed tijdens een hartinfarct niet bij het hart kan komen, kan het bloed niet in de hersenen terechtkomen bij een beroerte. Volgens het Inova Heart and Vascular Institute wordt een hartaanval meestal veroorzaakt door een bloedstolsel, terwijl een beroerte meestal het gevolg is van een verstopt of barstend bloedvat.
Hartstilstand verschilt van een hartaanval, hoewel een hartaanval hartstilstand kan veroorzaken. Volgens de American Heart Association is hartstilstand de term die wordt gebruikt om een ​​gebeurtenis te beschrijven waarin het hart onverwachts en plotseling stopt met kloppen. Wanneer het hart stopt met kloppen, kan bloed de hersenen en andere organen niet bereiken. De persoon met een hartstilstand zal het bewustzijn verliezen en zal, als hij langer dan een paar minuten onbehandeld blijft, sterven.

Als je ziet dat een volwassene of tiener plotsklaps instort, ongeacht zijn of haar leeftijd, is het noodzakelijk om onmiddellijk 1-1-2 te bellen en voortdurend reanimatie uit te voeren totdat de medische hulpdiensten aankomen. De American Heart Association beveelt het uitvoeren van Hands-Only CPR aan op de discobeat van “Stayin ‘Alive.” Hierdoor kan de overlevingskans van het slachtoffer meer dan verdubbelen.

Volgens de Mayo Clinic omvatten hartaanval symptomen een lichte pijn, druk of gevoel van knijpen in de borstkas en ongemak in de borst, schouders, arm en rug. Maagzuurachtige pijn in de maag, evenals kortademigheid, angst, duizeligheid en zweten zijn allemaal verdere symptomen van een hartaanval. Met name vrouwen hebben meer kans op symptomen buiten de borst, zoals misselijkheid, braken en pijn in de nek of kaak, legt de American Heart Association uit.
Als u of iemand met wie u bent een van deze symptomen langer dan 5 minuten ervaart, belt u onmiddellijk 1-1-2.

Er zijn drie belangrijke symptomen van een beroerte. Deze worden gemakkelijk onthouden met het Engelse acroniem “FAST” voor Face drooping, Arm weakness, Speech problems and Time to call 1-1-2. De American Stroke Association legt uit dat tijdens een beroerte de ene kant van het gezicht verzakt of gevoelloos is, de ene arm zwak of gevoelloos is en de spraak onduidelijk is.

Als u bij iemand bent waarvan u vermoedt dat deze een beroerte heeft gehad, onthoud dan het laatste deel van het acroniem: T voor “Tijd om 1-1-2 te bellen.” Controleer de tijd en bepaal wanneer de symptomen zijn begonnen, zodat u het aan een medische professional kunt vertellen. Verspil geen seconde tijd. Zoals Christa Callahan, RN, Stroke Program Nurse Manager bij Inova Fairfax Hospital zegt: “Tijd is brein.”

Het risico op een hartaanval, hartstilstand en beroerte is hoger voor mensen die roken of een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes of een zittende levensstijl hebben. Alle mensen, maar vooral degenen met een van deze risicofactoren, moeten op de hoogte zijn van de symptomen van een hartaanval, hartstilstand en beroerte.

En vergeet niet dat als u met iemand bent die symptomen vertoont, u onmiddellijk 1-1-2 moet bellen. Er is geen huisremedie voor een hartaanval of beroerte. De beste manier van handelen is om zo snel mogelijk professionele hulp te krijgen.

 

Previous Wees niet bang om je schoenen uit te doen. Hier zijn 8 huismiddeltjes om stinkende voeten te verslaan
Next Waarom toverhazelaar echt zo krachtig is als het drankje van een heks

You might also like

Algemeen

Voedsel als medicijn: Terug naar de natuur

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Gebruikte Theezakjes? Niet Weggooien, Want Hier Zijn 6 Geniale Dingen Die Je Ermee Kan Doen!

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar

Algemeen

Coca-Cola en Nestlé privatiseren de grootste waterreserve in Zuid-Amerika

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen! Luister naar