Last van darmklachten? Misschien heb je een spastische darm
april 21, 2017 5821 Views

Last van darmklachten? Misschien heb je een spastische darm

Luister naar dit artikel

Vaak last van darmklachten, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid? Misschien heb je een spastische darm. Het is niet bekend hoeveel mensen precies rondlopen met een spastische darm, omdat niet iedereen langs de huisarts gaat met darmklachten. Maar het aantal Nederlanders met spastische darm wordt geschat op zo’n vijf tot twintig procent.


Steun Naturotheek: Alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Hoewel in de volksmond vaak spastische darm gebruikt wordt, heet de ziekte officieel het Prikkelbare Darm Syndroom. Internationaal spreekt men van Irritable Bowel Syndrome (IBS). Hoe herken je een spastische darm? Dokterdokter vertelt meer!

Spastische darm herkennen
Een spastische darm kenmerkt zich grotendeels door chronische, vervelende en pijnlijke darmklachten. Het klachtenpatroon kan wisselend zijn. Soms heb je last van veel en hevige klachten, en een andere keer zijn de klachten voor een bepaalde periode verdwenen. Hieronder vind je een rijtje met meest voorkomende

klachten:
– Buikpijn en –kramp. De pijn treedt meestal overdag op en soms verergeren de klachten na een maaltijd. De pijn zit vaak onder in de buik of rond de navel, met soms uitstralende pijn naar rug en zij. Soms heb je last van een hevige buikpijnaanval. Na het laten van winden kan de pijn verminderen.
– Diarree en obstipatie. Vaak is de ontlasting dun (diarree) en komt aandrang plotseling opzetten. Soms is de ontlasting juist hard en moet je hard persen om de ontlasting eruit te krijgen.
– Opgeblazen gevoel en winderigheid. Een opgeblazen gevoel in combinatie met een opgezette buik komt veel voor bij mensen met een spastische darm. Bijkomende klachten zijn: winderigheid, opboeren en gerommel in de buik.
– Andere klachten van een spastische darm die niet direct met de darmen te maken hebben zijn: vermoeidheid, hoofdpijn, pijn in de rug en zij, brandend maagzuur en pijn bij het vrijen.
Tips bij spastische darm

Je kunt darmklachten bij een spastische darm tegengaan met medicijnen of therapieën, zoals hypnotherapie of bekkenbodemfysiotherapie. Maar je kunt ook zelf actie ondernemen. Onderstaande tips kunnen de darmklachten mogelijk verminderen. Let wel op dat onderstaande tips geen garantie bieden op een vermindering van je PDS-klachten. Bij de één veroorzaken vezels bijvoorbeeld meer buikklachten, terwijl het bij de ander buikpijn wegneemt.

– Tijdens het FODMAP-dieet beperk je de inname van bepaalde koolhydraten. Deze zouden winderigheid, een opgeblazen gevoel, een bolle buik en buikpijn veroorzaken.

– Oplosbare vezels blijken een gezonde spijsvertering en goede stoelgang bij een spastische darm te stimuleren. Vezels zorgen namelijk voor zachtere ontlasting. Houd er wel rekening mee dat je ook méér ontlasting krijgt van vezels. Voorbeelden van (oplosbare) vezelrijke voeding zijn: groenten, fruit en peulvruchten. Goed om te weten: volwassen vrouwen wordt aangeraden dertig gram vezels per dag te eten en volwassen mannen wordt aangeraden veertig gram vezels per dag te eten.

– Naast vezels is gezonde en gevarieerde voeding erg belangrijk, zodat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt.

– Drink tenminste anderhalf tot twee liter vocht per dag. Vooral vezels hebben extra vocht nodig om goed te kunnen werken. Krijg je veel vezels binnen? Drink dan minimaal twee liter vocht per dag.
Beweeg voldoende. Beweging stimuleert de spijsvertering, waardoor je obstipatie kunt voorkomen.
– Stress kan de klachten verergeren. Vermijd daarom stress. Beweging, yoga en meditatie kunnen bijvoorbeeld stress verminderen.

– Probiotica (vooral bekend in yoghurtdrankjes) blijken bij sommige mensen goed te werken tegen darmklachten. Bij anderen hebben probiotica juist geen enkel effect op darmklachten.

Houd in de gaten wat de klachten opwekt, verergert en of juist vermindert. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, zodat je op een gegeven moment een bepaald patroon kunt ontdekken. Krijg je bijvoorbeeld telkens last van darmklachten na een vette hap? Overweeg dan een vette hap voortaan te laten staan of kleine hoeveelheden te eten. En kom je er bijvoorbeeld achter dat probiotica je darmklachten verminderen? Overweeg dan probiotica aan je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen.

Auteur: Jacqueline van Kuler
Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, Spijsvertering.info, Thuisarts.nl

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte natuurgeneesmiddelen niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Je handen kunnen je veel over je gezondheid verraden! Wist ik dit maar eerder!
Next Ooit last van gevoelloosheid en/of tintelingen? Dit kunnen de 4 oorzaken zijn!

You might also like

Natuurlijk genezen

Met DIT natuurlijke product kom je makkelijk van nagelbijten af!

Luister naar dit artikel Afgekloven nagels zien er niet heel fris uit. Nagelbijten kan zelfs je dagelijks leven enorm in de weg zitten. Zo kan het zijn dat je voor

Natuurlijk genezen

Wetenschappers ontdekken middeleeuws huismiddel dat Superbugs en infecties doodt

Luister naar dit artikel Te midden van de bestrijding van superbacteriën die resistent zijn tegen moderne antibiotica, bleek een duizend jaar oud Angelsaksisch drankje gemaakt van uien, knoflook, wijn en

Natuurlijk genezen

Steeds terugkerende blaasontsteking? Met deze voeding voorkom je dit!

Luister naar dit artikel Een blaasontsteking is ontzettend pijnlijk en kan iets zijn wat helaas vaak terugkeert. Het aantal vrouwen die te maken hebben met een gevoelige en ontstoken blaas